Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα-Αλ.Τσίπρας: "Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος"

 
Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα-Αλ.Τσίπρας: "Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος"

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi

Ενημερώθηκε: 16/09/16 - 22:46

«Όχι δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27 στη Μπρατισλάβα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της.

Τόνισε παράλληλα ότι έγινε αντιληπτό σήμερα ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως αν δεν αλλάξει η κρίση στην οποία βρισκόμαστε, αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ.

Αναλυτικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «σήμερα έγινε αντιληπτό ότι περισσότεροι εκ των 27 πια έχουν κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση και πως αν δεν αλλάξουμε η κρίση αυτή θα γίνει υπαρξιακή και μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την ΕΕ». «Νομίζω», είπε, «ότι ήταν κοινή η εκτίμηση ότι οι πολίτες πια δεν εμπνέονται από το όραμα της ευρωπαϊκης ολοκλήρωσης, άρα πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο όραμα προκειμένου να ξαναεμπνεύσει τους πολίτες της».

«Ωστόσο, παραμένουν οι διαφορές, διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν», είπε και συμπλήρωσε ότι «παρόλα αυτά έστω και με αισχυντηλό τρόπο μπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα». Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι «στα κοινά μας συμπεράσματα κάνουμε αναφορά, καλωσορίζουμε την παρέμβαση προχτές του προέδρου Γιούνκερ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και αυτό είναι σημαντικό, γιατί αυτή η παρέμβαση για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους, μιλά για την ανεργία, τις ανισότητες, την κοινωνική συνοχή». «Έννοιες», όπως σημείωσε, «απολύτως ξεχασμένες από τα κοινά ανακοινωθέντα της Ευρώπης των 28 στις Συνόδους Κορυφής όλα τα τελευταία χρόνια. Είπε ότι υπ' αυτή την έννοια γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο και πρέπει να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανισότητες διευρύνονται μεταξύ των κρατών, αλλά και ανάμεσα στα κράτη του Βορρά, του Νότου, του Κέντρου, της περιφέρειας και βεβαίως εξαιτίας του γεγονότος ότι αν δεν είναι άνεργοι οι περισσότεροι από αυτούς είναι επισφαλώς εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία και να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή γραμμένοι πάνω σε πέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα πως: «Καλοί είναι οι κανόνες αλλά κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις». Σημείωσε ότι «βεβαίως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και «Ανάπτυξης», όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, και τα εργαλεία για αυτήν την ανάπτυξη πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην διευρύνουν τις ανισότητες». «Άρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, όπως τις κρίσεις ασφάλειας ή τη μεταναστευτική κρίση, όχι με μια λογική ″ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή, δεν με αφορά″». Τόνισε ότι αν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και να ξαναεμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης.

Συνοψίζοντας είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ανοίξαμε κρίσιμα ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήματα ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».
Ερωτηθείς για το κατά πόσο η μεσογειακή οπτική πέρασε στην ευρωπαϊκή οπτική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οπτική της Συνόδου της Αθήνας και της διακήρυξης των Αθηνών «πολύ γρήγορα έφτασε από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, διότι νομίζω ότι η ομιλία Γιούνκερ είχε σημαντικές αναφορές, αλλά και σήμερα, και όχι μόνο από τους ″Μεσογειακούς″, αλλά και από μια σειρά από άλλες χώρες». Ωστόσο, επισήμανε ότι βεβαίως παραμένουν οι διαφορετικές οπτικές από μια σειρά εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων, που δεν συμμερίζονται αυτές τις αντιλήψεις.

Είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει συναινέσεις, και πως όμως και μόνο το γεγονός ότι αυτές οι απόψεις αρχίζουν και ακούγονται, όχι περιθωριακά και από κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις, αλλά από πολλές και σημαντικές χώρες, είναι κάτι θετικό.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν φεύγει από τη Σύνοδο περισσότερο αισιόδοξος ή πιο απαισιόδοξος, μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου είπε: «Όχι, όχι, δεν μπορώ να πω ότι φεύγω απαισιόδοξος, άλλωστε ήταν λίγους μήνες πριν όταν είχα πρωτοθέσει την ανάγκη να μιλήσουμε για κοινωνική Ευρώπη και οι περισσότεροι ρωτούσαν τι θα πει αυτό ; Είχαν ξεχάσει την έννοια «κοινωνική ατζέντα». «Όχι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, «δεν φεύγω περισσότερο απαισιόδοξος, φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

Η Κοινή Ανακοίνωση

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν σήμερα στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας δίνουν προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το όραμα μιας ελκυστικής ΕΕ», σύμφωνα με την τελική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής, χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας.

«Δεσμευόμαστε στην Μπρατισλάβα να προσφέρουμε στους πολίτες μας, τους επόμενους μήνες, το όραμα μιας ελκυστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θα μπορούν να εμπιστεύονται και την οποία θα μπορούν να υποστηρίζουν» επισημαίνεται στο έγγραφο, υπό τον τίτλο «Διακήρυξη της Μπρατισλάβας» και το οποίο συνιστά έναν «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Την προσήλωσή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα επαναβεβαίωσαν οι 27 ηγέτες

«Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο πρότζεκτ που έχουμε» δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο και οικοδεσπότης της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Ο ίδιος τόνισε πως η «ευημερία, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι δυνατές μόνο εντός της ΕΕ», ενώ μετέφερε πως κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε πως στο μέλλον πρέπει να γίνουν πιο «απτά» τα επιτεύγματα της ΕΕ καθώς και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία τους «ειδικά προς τις νεότερες γενιές».

«Στον απολογισμό που κάναμε ήμασταν νηφάλιοι αλλά όχι ηττοπαθείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας πως η «απουσία» του πλήρους ελέγχου σε σχέση με το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία καθώς και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ είναι αυτή που προκάλεσε το αίσθημα «ανασφάλειας» στους πολίτες. Όπως ανέφερε αυτοί είναι και οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση μέχρι το Μάρτιο του 2017, οπότε και θα συναντηθούν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Ρώμη, με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο ημέρες πριν. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην «ομοφωνία» με την οποία «καλωσόρισαν» οι 27 τις προτάσεις της Επιτροπής για την ψηφιακή ατζέντα ως βασικού εργαλείου για «τον εκμοντερνισμό της Ευρώπης, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόταση της Επιτροπής για την τόνωση των επενδύσεων, έτυχε ευρείας υποστήριξης και πως τα οφέλη που είχε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα αξιολογηθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για την έξοδό του από την ΕΕ, ο Ντ. Τουσκ αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε με τη Βρετανή πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο. «Η επίσημη ενεργοποίηση του άρθρου 50 είναι αδύνατο να γίνει αυτό το χρόνο, αλλά είναι σχετικά πιθανό να γίνει τον Ιανουάριο ή το Φεβρουαρίο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ πρόσθεσε ότι δεν «υπάρχει άλλη επιλογή» από το να γίνει «σεβαστή» αυτή η δήλωση της Τ. Μέι.

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αντίθετα από τη Μ. Βρετανία» η ΕΕ «ξέρει τι θέλει». «Ξέρουμε ότι εφόσον ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 θέλουμε να διατηρήσουμε πολύ καλές και πολύ κοντινές σχέσεις με το Η.Β. αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων μας» δήλωσε ο Ρ. Φίτσο επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να γίνει «σαφές» πως το να είναι κανείς μέλος της ΕΕ έχει «περισσότερα πλεονεκτήματα από μειονεκτήματα».

Τέλος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε πως η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι συνδεδεμένη με τις βασικές αξίες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και πως «κάνενας συμβιβασμός» δεν είναι δυνατός σε αυτό το σημείο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε έναν "οδικό χάρτη" που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ" ανέφερε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η σύνοδος αυτή διεξήχθη "σε καλή ατμόσφαιρα", σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μέρκελ: "Νέα ατζέντα για την Ένωση τον Μάρτιο"

Ως σημείο εκκίνησης για εντατική συνεργασία των χωρών - μελών της Ε.Ε. στα ζητήματα του προσφυγικού και της ασφάλειας χαρακτήρισε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Στο μεταναστευτικό τόνισε ότι θα πρέπει να διερευνηθούν συνεργασίες και με άλλους εταίρους όπως η Τουρκία.

Η ίδια επισήμανε ότι οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους με στόχο να δοθεί εκ νέου πνοή στην Ένωση έως τον Μάρτιο του 2017.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση τόνισε ότι στόχος είναι να σταματήσει ή να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα και να διερευνηθούν δυνατότητες συμφωνιών και με άλλες χώρες - εταίρους όπως η Τουρκία.

Για την εσωτερική ασφάλεια σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως η άμυνα. Παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επακρώς την υπόσχεση στους λαούς για ευημερία» και υπογράμμισε τη μεγάλη ανεργία. «Πρόκειται για κάποια πρώτα μηνύματα ότι θα προχωρήσουμε σε πρακτικά βήματα» είπε κλείνοντας.

Ολάντ: Πρέπει να ενισχύσουμε τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η Σύνοδος της Μπρατισλάβα έδειξε πως η Ε.Ε. μπορεί να προχωρήσει μπροστά μετά την ψήφο των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ευρώπη, παράλληλα με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ασύλου, πρέπει να αναλάβει καθήκοντα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Ανεπιτυχής η σύνοδος, δεν άλλαξε τη μεταναστευτική πολιτική των Βρυξελλών

Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την "αυτοκαταστροφική και αφελή" μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.