12 Οκτωβρίου 1960. Ένας 17χρονος με σπαθί σαμουράι δολοφονεί τον αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος που στήριζε τον Μάο. Ήταν η πρώτη εν ψυχρώ δολοφονία κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέητ που βιντεοσκοπήθηκε σαν βγαλμένη από σινεμά...
Ο δράστης και το θύμα
Ο δράστης, Otoya Yamaguchi, ήταν μέλος του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος της Ιαπωνίας, ενώ το θύμα ο Inejiro Asanuma, ήταν ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος. Υπερασπιζόταν με δυναμισμό το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και αυτή η πολιτική θέση ήταν ασυνήθιστη και αμφιλεγόμενη στη μεταπολεμική Ιαπωνία.
Η δολοφονία
Ο Asanuma δολοφονήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1960 κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού ντιμπέητ για τις επερχόμενες εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ενώ μιλούσε στο βήμα, ο Yamaguchi έτρεξε στη σκηνή, τον μαχαίρωσε στην κοιλιά με ένα κοντό σπαθί «Wakizashi» και μετά του έδωσε τη χαριστική μαχαιριά.
Ο δολοφόνος ήταν μέλος μιας ομάδας η οποία επεδίωκε να απαλλάξει την Ιαπωνία από τη δυτική επιρροή και να αποκαταστήσει τον παραδοσιακό της πολιτισμό. Το όπλο που διάλεξε ταίριαζε με αυτό τον σκοπό. Ήταν το σπαθί wakizashi με λεπίδα 30 ή 60 πόντων που χρησιμοποιούσαν οι σαμουράι. Ήθελε να πλησιάσει κοντά και να επιτεθεί, αν και γνώριζε ότι μετά δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διαφύγει.
Η αυτοκτονία
Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες κι ενώ κρατείτο, ο Yamaguchi ανέμειξε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας με νερό και έγραψε στον τοίχο του κελιού: «Επτά ζωές για τη χώρα μου. Ζήτω η αυτού μεγαλειότης, ο Αυτοκράτορας!».
Στη συνέχεια, ο Yamaguchi έκανε λωρίδες το σεντόνι του και αφού το έδεσε ώστε να σχηματίσει ένα αυτοσχέδιο σχοινί κρεμάστηκε από ένα φωτιστικό. Η φράση «εφτά ζωές για τη χώρα μου», ανήκε στον σαμουράι του 14ου αιώνα, Kusunoki Masashige, ο οποίος αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης στον αυτοκράτορα. Πλάνα από το περιστατικό μετέδωσε ζωντανά η ιαπωνική τηλεόραση, ενώ η φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου στο 0:27 του βίντεο σε αργή κίνηση.
Η ιστορική φωτογραφία
Φαίνεται ακόμη και το φλας της κάμερας και το χτύπημα του δολοφόνου όταν όλοι σπεύδουν να τον συγκρατήσουν. Παρά το γεγονός ότι εισέβαλε από τη δεξιά πλευρά, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα στην εικόνα, φαίνεται από τα αριστερά.
Με αυτή τη φωτογραφία, ο Yasushi Nagao κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1961 και το 1960 το βραβείο World Press Photo.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 1944 απελευθερώθηκε η Αθήνα από τους ναζί (βίντεο - φωτό)