Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συγκεντρώνει στην περιοχή όλο και περισσότερες δυνάμεις, η πρωτοβουλία του προέδρου Σίσι -χωρίς όμως την εκπροσώπηση του Ισραήλ στη Σύνοδο– επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαφορετικών προσεγγίσεων. H διεθνής σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς κοινή ανακοίνωση.
Οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι γείτονες του Ισραήλ, Αίγυπτος και Ιορδανία, έθεσαν τις κόκκινες γραμμές για οποιαδήποτε συμφωνία.
Η λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα δε θα έρθει σε καμία περίπτωση εις βάρος της Αιγύπτου, ποτέ, τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, συμπλήρωσε: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αναγκαστική εκτόπιση, ή εσωτερική μετακίνηση των Παλαιστινίων. Αυτό αποτελεί έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και είναι κόκκινη γραμμή για όλους μας.
Με τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των Παλαιστινίων στη Γάζα να ξεπερνά τους 4.300, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα καταδίκασε «τη σιωπή του κόσμου»: «Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν μικρότερη σημασία από τις ισραηλινές», είπε.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι “ δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε το Ισραήλ σε «αυτοσυγκράτηση» και επανέλαβε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο, είπε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χ. Φιντάν δήλωσε πως «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν τα δεινά των Παλαιστινίων», ενώ επανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας για την εγκαθίδρυση συστήματος εγγυητριών χωρών, στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών, του Ισραήλ και ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Είπε ακόμη πως «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο πλευρές εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους που είναι απαραίτητες για μια δίκαιη ειρήνη. Η Τουρκία κάνει βήματα για την καλλιέργεια αυτής της προοπτικής και εργάζεται για να εξασφαλίσει ένα δίκαιο, ασφαλές και αξιοπρεπές μέλλον για όλους στην περιοχή. Τώρα πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή». Ενώ σημείωσε πως το Ισραήλ «Δεν σέβεται το τέμενος αλ Άκσα και τις μουσουλμανικές και χριστιανικές ιερές αξίες στην Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών. Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.
O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε, στην ομιλία της στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. “Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”, δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου. “Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
Μπορείτε να βασιστείτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα κάνει αυτό που της αναλογεί για αυτές τις αξίες που αγαπάμε, τις οποίες επιθυμούμε να μοιραστούμε παντού στον κόσμο, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.