Με τον χειρότερο τρόπο σχολιάζει ο γερμανικός τύπος την επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρωσία και τη συνάντηση του με τον Πούτιν. Διαβάστε τα δημοσιεύματα που μεταφέρει η Deutsche Welle.
«Η αδελφότητα των αυταρχικών» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, που αναφέρεται στην επίσκεψη στην Αγ.Πετρούπολη.
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (του Ιουλίου). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας, καθώς και της παρανοϊκής και αντιδυτικής κοσμοθεώρησης του Ερντογάν, η οποία γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, όσο εκείνος παραμένει στην εξουσία».
Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «όσο πιο νευρική αντίδραση επιδεικνύει η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα θα πιστεύουν οι αυταρχικοί ηγέτες τύπου Ερντογάν ή, ότι θα μπορούν να την εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Γι αυτό η Δύση θα έπρεπε να αφήσει τις υστερίες και να αντιδράσει με μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία απέναντι σε έναν Ερντογάν, ο οποίος εμφανώς τελεί υπό σύγχυση».
«Απομάκρυνση από τη Δύση» βλέπει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην επίσκεψη φιλίας του Ερντογάν, την οποία σχολιάζει ως εξής στο θέμα της ημέρας:
«Η επίσκεψη στην Αγ.Πετρούπολη, η πρώτη μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο συμβολισμό.
Ο Ερντογάν δεν επισκέπτεται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή την έδρα της συμμαχίας, στην οποία αν μη τι άλλο η Τουρκία συμμετέχει από το 1952. Πηγαίνει σε μία υπερδύναμη, με την οποία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας».
Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στην προσωπική σχέση των δύο ηγετών.
«Η τουρκική γονυκλισία του Ιουλίου και η επίθεση φιλίας στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ποιος έχει σήμερα το πάνω χέρι: ο Πούτιν. Για μία ακόμη φορά ο ηγέτης του Κρεμλίνου την έχει σκαπουλάρει: μετά από την Αίγυπτο και τα όποια υπολείμματα της Συρίας έρχεται τώρα και η Τουρκία να αναζητήσει την προσέγγιση με τη Μόσχα. Ακόμη και το Ισραήλ, αλλά και η Τεχεράνη βλέπουν το Κρεμλίνο ως έναν εν δυνάμει εταίρο. Η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο».
Τα αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν - Γέφυρες ανάμεσα στις δυο πλευρές
Σχετικά θέματα:
Μυστικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Τουρκίας στην Τασκένδη
Τούρκος αξιωματικός με απόσπαση στο ΝΑΤΟ ζητάει άσυλο στις ΗΠΑ
Πηγή: