Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν τη Δευτέρα(24/06) προκειμένου να αποδεσμεύσουν νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει μια νέα ώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά.
Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει τις διατάξεις της βοήθειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης (ΕΔΕ), δημιουργώντας μια καθυστέρηση ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό εμποδίζει τα κράτη μέλη να αποζημιωθούν εν μέρει για τις προμήθειες που στέλνουν στο Κίεβο.
Το παρατεταμένο αδιέξοδο έχει γίνει δημόσια αμηχανία για τις Βρυξέλλες, οι οποίες προσπαθούν τώρα να βρουν νέους τρόπους για να παρακάμψουν τη Βουδαπέστη.
Η λύση μπορεί σύντομα να βρεθεί στα 210 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν παγώσει οι κυρώσεις του μπλοκ. Παρά την κατάστασή τους, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία συνεχίζουν να παράγουν έσοδα που η Μόσχα δεν λαμβάνει.
Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν τον Μάρτιο να αξιοποιήσουν αυτά τα έσοδα και να τα διοχετεύσουν απευθείας στα ταμεία της Ουκρανίας για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού και έργων ανοικοδόμησης.
Μια πρώτη δόση ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα καταστεί διαθέσιμη την επόμενη εβδομάδα και πρέπει να μεταφερθεί γρήγορα, δήλωσε ο Josep Borrell, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.
«Αποφασίσαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα - δεν πρόκειται να επανεξετάσουμε μια απόφαση που έχει ήδη ληφθεί. Τώρα, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Borrell τη Δευτέρα.
«Δεν μπορώ να έχω αυτά τα χρήματα στην τσέπη μου, αυτά τα χρήματα είναι για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα, αποφεύγοντας κάθε είδους μπλοκάρισμα».
Ο Borrell δήλωσε ότι η υπουργική συνάντηση θα επικεντρωθεί στην τελειοποίηση της «μεθόδου» για τη χρήση των χρημάτων και τη θωράκιση του προγράμματος από εθνικά βέτο, όπως συνέβη με το ΕΤΕπ.
«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια - και χρειάζεται περισσότερη βοήθεια τώρα. Τώρα, πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε. «Και ελπίζω ότι οι υπουργοί θα υποστηρίξουν την πρόταση που έχουμε καταθέσει».
Ο Λιθουανός Gabrielius Landsbergis δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι οι υπουργοί θα λάβουν σύντομα απόφαση και θα αποδεσμεύσουν τα μετρητά. «Αν όχι για το EPF, ίσως πάρει κάποια διαφορετική μορφή, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι Ουκρανοί θα λάβουν τα χρήματα», είπε.
Η διασφάλιση ότι το Κίεβο θα λάβει τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ έχει καταστεί επιτακτική προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες. Την 1η Ιουλίου, η Ουγγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει την ημερήσια διάταξη, προωθώντας τα θέματα που ευνοεί και υποβαθμίζοντας εκείνα που αντιτίθεται.
Πηγή: euronews.gr