Δεν είναι μόνο ότι προηγήθηκε των γιορτών που καθιστά έκτακτο και περίεργο τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης απ’ τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα.
Έχει κι άλλα χαρακτηριστικά που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απ’ τη μια εκδηλώνουν ότι ο ανασχηματισμός έγινε υπό συνθήκες πανικού αλλά και ότι ενέχει κινδύνους για το πόσο θα μπορέσει να αποτελέσει μέσο διαχείρισης της πολιτικής κατάστασης που θα οξύνεται στο άμεσο διάστημα.
Επί το πλείστον δε δείχνει σαν να έγινε ο ανασχηματισμός στα μέτρα και με παραγγελία του μέντορα του Πρωθυπουργού , Προέδρου της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταϊπ Ερτνογάν. Είναι μια παρακινδυνευμένη αλλά όχι αβάσιμη υπόθεση. Οι υπηρεσίες του Τούρκου Προέδρου εδώ και μήνες τώρα με κάθε δυνατό τρόπο επισημαίνουν το κίνδυνο του δικτύου Γκιουλέν και για την Αλβανία και την εσωτερική της σταθερότητα και ως εκ τούτου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να συνεργαστούν με τις τουρκικές διωκτικές υπηρεσίες και να παραδώσουν πρόσωπα που στεγάζονται εδώ όπως και να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν απ’ το ίδρυμα του Ιμάμι.
Οι πιέσεις αυτές μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδώσει. Τόσο ο μέχρι τώρα Υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι όσο και η Υπουργός Παιδείας κα. Λιντίτα Νικόλα, έχουν επιδείξει σταθερή αντίσταση ως προς τις πιέσεις της Τουρκίας.
Επί το πλείστον δε η τουρκική προπαγάνδα άμεσα και έμμεσα έχει προσπαθήσει να διαδώσει ότι ο ίδιος ο ΥπΕξ Μπουσάτι είναι στρατολογημένος στη σέκτα Φετουλάχ και χρηματοδοτούμενος απ’ το δίκτυο.
Τον Σεπτέμβριο που πέρασε μάλιστα στελέχη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, και δη της διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας επισκέφθηκαν σε επίσημη τελετή στα μουσουλμανικά σχολεία, τα Μεντρεσέ Τιράνων που λειτουργεί ο Γκιουλέν σε συνεργασία με την τοπική Μουσουλμανική Κοινότητα.
Δεν αποκλείεται στις επόμενες εβδομάδες να αναμένει κανείς την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης της Αλβανίας ως προς το θέμα.
Ο Ράμα μέχρι στιγμής έχει τηρήσει σιωπή επί των προκλητικών πιέσεων της Άγκυρας για το θέμα ενώ με κάθε ευκαιρία τόσο ο αποπεμφθείς ΥπΕξ όσο και αυτή της Παιδείας έχουν δηλώσει την ανεξάρτητη πολιτική του κράτους της Αλβανίας, το σεβασμό στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως είχαν επισημάνει την ευθυγράμμιση με τους ανάλογους χειρισμούς των συμμάχων.
Αυτό φαίνεται προκαλεί εκνευρισμό στην Άγκυρα και τους κύκλους του Προέδρου Ερντογάν. Ας μην διαφεύγει το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τον ανασχηματισμό στα Τίρανα βρέθηκε και απολύτως εμπιστευτικές συνομιλίες και συνεργασία με το Ράμα, σύμβουλος του Ερνοτγάν που δημοσιοποίησε μόνο τη συμμετοχή του σε γιορτή του Εκπαιδευτικού Οργανισμού New York University of Tirana, που εσχάτως αποτελεί απόκτημα του κρατικού Ιδρύματος Παιδείας της Τουρκίας “Maarif”.
Δημοσιεύματα του αλβανικού αντιπολιτευόμενου τύπου, συνοδευόμενα από ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών κάνουν λόγο για εισαγωγή στην Αλβανία υπό καθεστώς σχεδόν μυστικότητας τεθωρακισμένων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνται στη διάλυση διαδηλώσεων, τα οποία απέστειλε ο Ερντογάν ως δώρο στον Έντι Ράμα. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας που επιλέγει απ’ το Ράμα προ μικρού χρονικού διαστήματος και ανέλαβε καθήκοντα παρά τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ανώτερος αξιωματικός του στρατού και δεν προέρχεται απ’ την αμιγώς πολιτική τάξη. Σε συνδυασμό με την καταγωγή του απ’ το Βορρά της χώρας τον καθιστά ιδιαίτερα πρόθυμο στο να υπακούσει σε ενδεχόμενες εντολές του προϊσταμένου του Πρωθυπουργού και επιρρεπή στη χρήση βίας. Δεν αποκλείεται ο Ράμα τις επόμενες μέρες, μετά τις γιορτές και δεδομένου ότι τόσο οι φοιτητές όσο και άλλες κοινωνικές ομάδες δείχνουν έτοιμες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, να υιοθετήσει λογικές Ερντογάν και να «ανακαλύψει» παράγοντες του εσωτερικού και εξωτερικού που επιβουλεύονται την σταθερότητα της Αλβανίας και της διακυβέρνησης του.
Ο ανασχηματισμός έχει και τέτοια υπονοούμενα. Οι υπουργοί που αποπέμφθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν κάποιες σχέσεις και εμπειρίες με την Ελλάδα και επίσης παρότι δεν μπορούσαν να μετατρέψουν σε πολιτική ρήξη είχαν αντίληψη για τη σημασία των σχέσεων με την Ελλάδα.
Μπορεί να αποτέλεσε αυτό στοιχείο με το οποίο οι τούρκοι έπεισαν τον αλβανό πρωθυπουργό για την «παγίδα και την συνομωσία που του στήνονταν»;
ΠΗΓΗ: tachydromos.org