Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Δεν θα φύγουμε ποτέ από την Κύπρο

 
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Δεν θα φύγουμε ποτέ από την Κύπρο

Ενημερώθηκε: 13/01/17 - 23:22

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις με αποδέκτη την Ελλάδα, αυτή τη φορά για το θέμα του Κυπριακού, προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής αποχωρώντας από το τέμενος δήλωσε, μεταξύ άλλων, για το Κυπριακό ότι «η "Βόρεια Κύπρος" καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Προσεγγίζει με ειλικρίνεια. Η "Νότια Κύπρος" και η εγγυήτρια Ελλάδα έχουν άλλες προσδοκίες. Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και προειδοποίησε τη χώρα μας ότι δεν θα πρέπει να περιμένει μια λύση στο ζήτημα αυτό χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας.

«Η Τουρκία θα παραμείνει για πάντα στην Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και οι δύο πλευρές να αποσύρουν τα στρατεύματά τους. Ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας λέγοντας ότι «οι όροι που προβλέπονται δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί».

Οι διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία, αλλά και ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν αδύνατον να γεφυρωθούν στη χθεσινή διεθνή διάσκεψη, όπου συμμετείχαν υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, οι ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων Νίκος Κοτζιάς, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον, ενώ στο γεύμα που προηγήθηκε παρόντες ήταν και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα ζητήματα εγγυήσεων και ασφάλειας δεν είναι τα μοναδικά «αγκάθια» που πρέπει να ξεπεράσουν τα συμβαλλόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται –και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν ακόμη για κάποιο χρονικό διάστημα– στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Τα δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης είναι ο αρκετά προβληματικός χάρτης που του παρέδωσε ο Tουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και οι αποκλίσεις στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Το βασικότερο πρόβλημα του τουρκοκυπριακού χάρτη αφορά την περίπτωση της Μόρφου, η οποία –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν επιστρέφεται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση δεν ήταν μη αναμενόμενη, καθώς ανάλογη στάση είχε τηρήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατά τις διαπραγματεύσεις του Μον Πελερέν τον περασμένο Νοέμβριο.

Εξίσου σημαντική είναι η διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Η τουρκοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να επιμένει στην ανάγκη η προεδρία του νέου διζωνικού, δικοινοτικού, ομόσπονδου κράτους να είναι εναλλασσόμενη κατά περιόδους οι οποίες θα είναι χωρισμένες σε ίσα χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την πληθυσμιακή σύνθεση του νησιού. Εν ολίγοις, η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει ένα διαμοιρασμό της τάξεως του «50-50» στον χρόνο προεδρίας, κάτι που η ελληνοκυπριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί.

Σχετικά Θέματα:

Το αδιέξοδο στη Γενεύη για το Κυπριακό φέρνει "φουρτούνα" στο Αιγαίο όπου βγήκε ο τουρκικός στόλος