Η δολοφονία του Γιαχία Σινγουάρ, του ηγέτη της Χαμάς, την Τετάρτη στη συνοικία Τελ α-Σουλτάν στη Ράφα, σηματοδοτεί το κλείσιμο του λογαριασμού μαζί του. Ωστόσο, το προφανές ερώτημα είναι: ποιος μπορεί τώρα να αναλάβει τα ηνία της ηγεσίας και να διαδεχθεί τον Σινουάρ;
Η Χαμάς αντιμετωπίζει σήμερα μια περίπλοκη πραγματικότητα. Η οργάνωση, η οποία έχασε τους εξέχοντες ηγέτες της, με τελευταίο απώλεια τον Γιαχία Σινουάρ, αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση. Δεν υπάρχει κανένα πρόσωπο αντάξιο του Σινουάρ που να μπορεί να αναπληρώσει άμεσα το κενό του.
Εκτιμάται ότι η οργάνωση θα κληθεί να χωρίσει τις εξουσίες, με τη στρατιωτική πτυχή, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής λήψης αποφάσεων και της οικοδόμησης της δύναμης, να περνάει στα χέρια του Μοχάμεντ Σινουάρ, του μικρότερου αδελφού του Γιαχία.
Για χρόνια, όταν το ισραηλινό κοινό άκουγε το όνομα Σινουάρ, φανταζόταν τον ηγέτη της Χαμάς. Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να συνηθίσει το όνομα του Μωάμεθ. Και οι δύο, παρεμπιπτόντως, ονομάζονται Αμπού Ιμπραήμ, από τους μεγαλύτερους γιους τους και τον πατέρα τους.
Ο Μοχάμεντ συνόδευε τον αδελφό του στις δραστηριότητες του στρατιωτικού βραχίονα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενώ ο Γιαχία εστίαζε στις πολιτικές της οργάνωσης, ο Μωάμεθ διαχειριζόταν τις καθημερινές στρατιωτικές δραστηριότητες. Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για αυτόν και σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζεται δημόσια, εκτός από σπάνιες συνεντεύξεις με κρυμμένο το πρόσωπό του.
Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, ο οποίος διοικούσε την Ταξιαρχία Χαν Γιούνις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την απαγωγή του Gilad Shalit τον Ιούνιο του 2006 και εργάστηκε για να επιτύχει την απελευθέρωση του αδελφού του ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής το 2011. Ανέβηκε στις βαθμίδες της στρατιωτικής πτέρυγας, απέκτησε μεγάλη εμπειρία και κέρδισε την εμπιστοσύνη των μελών της Χαμάς. Ωστόσο, παράλληλα με τις αποδεδειγμένες στρατιωτικές του ικανότητες, υπάρχουν φήμες για ηθικά προβληματική συμπεριφορά στην παλαιστινιακή κοινωνία, παράλληλα με την ανάμειξη σε θέματα που ο αραβικός δρόμος αποκαλεί «προβληματικά». Οι μάρτυρες των συμπεριφορών του εξαλείφθηκαν από τον ίδιο με την αιτιολογία ότι ήταν εχθρικοί συνεργάτες.
Μετά από χρόνια στη σκιά, μετά την ισραηλινή απεμπλοκή από τη Λωρίδα της Γάζας, ο Μοχάμεντ Σινουάρ ήρθε στο φως ως διοικητής της Ταξιαρχίας Khan Yunis.
Το γεγονός ότι δεν εμφανίζεται δημόσια και υποτίθεται ότι επέζησε από περίπου 6 απόπειρες δολοφονίας, τον έκανε θρύλο στη Χαμάς.
Το μπόνους για το κεφάλι του είναι 300.000 δολάρια. Μόνο περίπου 100.000 $ λιγότερα από τον αδελφό του Γιαχία και 200.000 $ περισσότερα από τον μακαρίτη Muhammad Daf. Αυτό το σχήμα δείχνει τη θέση του νεαρού Σινουάρ στην ιεραρχία της Χαμάς. Τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα, εθεάθη ασυνήθιστα δίπλα σε μια καρέκλα μέσα σε μια τεράστια σήραγγα της Χαμάς στα σύνορα της Γάζας. «Μόλις μείνουν μόνο οι δυο τους, τότε η λογική λέει ότι θα χωρίσουν για να μην σκοτωθούν μαζί», εξήγησε ο Μίκα Κόμπι, ανώτερο μέλος του Shin Bet και ειδικός στη Χαμάς.
Στα χρόνια που προηγήθηκαν της 7ης Οκτωβρίου, ο Μωάμεθ έγινε μόνιμο μέλος στο αρχηγείο των Ταξιαρχιών Az ad-Din al-Qassam και ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες της αιματηρής επίθεσης ως επικεφαλής του αρχηγείου επιχειρήσεων της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς .
Το μυστικό του σχεδίου, που στοχεύει να καταλάβει τους οικισμούς γύρω από τη Γάζα, τη Λωρίδα της Γάζας, και μια εκστρατεία δολοφονιών στους οικισμούς μαζί με απαγωγές, ήταν γνωστό σε πολλούς ανθρώπους στη Χαμάς, εξηγεί ο Amos Harel, στρατιωτικός σχολιαστής στην εφημερίδα Haaretz. Όσον αφορά στην ίδια την απόφαση να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση και να τη διαπραγματευτεί με τους Ιρανούς και τη Χεζμπολάχ, υπήρχαν μερικοί μυστικοί εταίροι, σύμφωνα με τη Shin Bet, μεταξύ πέντε και δέκα ανώτερων υπαλλήλων και του γιου του, Μοχάμεντ Σινουάρ.
Ο Δρ Gadi Hitman, ειδικός στη Μέση Ανατολή από το Πανεπιστήμιο Ariel, τονίζει ότι οι θέσεις του Μοχάμεν Σινουάρ δεν είναι λιγότερο ακραίες από αυτές του αδελφού του «Σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, είναι πιθανό η Χαμάς να παρουσιάσει παρόμοια αιτήματα, συν αίτημα για επιστροφή της σορού του Γιαχία», εκτιμά.
Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου, αλλά η τύχη των ομήρων παραμένει αβέβαιη.