Κατάρ: Υπογραφή συμφωνίας για την αγορά 36 αμερικανικών μαχητικών F-15

 
Κατάρ: Υπογραφή συμφωνίας για την αγορά 36 αμερικανικών μαχητικών F-15

Ενημερώθηκε: 15/06/17 - 09:49

Το υπουργείο Άμυνας στο Κατάρ ανακοίνωσε ότι το εμιράτο υπέγραψε συμφωνία οικονομικού ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15.

Η συμφωνία υπογράφτηκε παρά το γεγονός ότι το Κατάρ έχει δεχτεί κριτική από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι το εμιράτο ενισχύει την τρομοκρατία.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ενώ η υλοποίησή της θα αυξήσει την επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ και του Κατάρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού καταπλέουν στην Ντόχα για κοινές ασκήσεις

Δύο πλοία του αμερικανικού ναυτικού κατέπλευσαν χθες στην Ντόχα για να συμμετάσχουν σε μια κοινή στρατιωτική άσκηση με το ναυτικό του Κατάρ, ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο του Κατάρ, QNA.

Το Κατάρ αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων Δυτικών χωρών. Πρόσφατα τέσσερις μεγάλες αραβικές δυνάμεις που περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο διέκοψαν επίσημες σχέσεις με το Κατάρ, ισχυριζόμενες ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και συνεργάζεται κρυφά με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό της Σαουδικής Αραβίας.

Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση της Μέσης Ανατολής με 11.000 στρατιώτες και πάνω από 100 πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ.

Μετά την απόφαση των τεσσάρων χωρών, το Πεντάγωνο χαιρέτησε την περασμένη εβδομάδα το Κατάρ για την φιλοξενία του της σημαντικής αμερικανικής βάσης και για την "σταθερή δέσμευσή του στην ασφάλεια της περιοχής". Οι διαβεβαιώσεις ωστόσο του Πενταγώνου διέφεραν από την αντίδραση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτησε την διακοπή των σχέσεων μέσω Twitter.

Σύμφωνα με δήλωση του καταριανού υπουργείου Άμυνας που μετέδωσε το QNA, τα αμερικανικά πληρώματα των δύο πολεμικών πλοίων υποδέχθηκαν στην πρωτεύουσα Ντόχα αξιωματικοί του καταριανού ναυτικού.

Η Τουρκία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της ως μέρος μιας προσπάθειας να επιλυθεί η κρίση, ενώ το Κουβέιτ, γειτονική χώρα και μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπο (GCC), συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής.