Τη δεκαετία του 2000, έχασαν τη ζωή τους 108 παιδιά και ενήλικες από ένοπλες επιθέσεις, την επόμενη δεκαετία 188 και ήδη 55 παιδιά και ενήλικες έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2020.
Μετά τη σφαγή στο Τέξας οι σημαίες κυματίζουν παντού μεσίστιες, πολλοί λένε ότι οι ΗΠΑ ζούνε τον δικό τους καθημερινό πόλεμο, όμως οι μισοί Αμερικανοί δεν θέλουν καν να σκεφτούν το ενδεχόμενο να αλλάξει κάτι στο θέμα της οπλοκατοχής. Ενώ τα περιστατικά mass shootings διαδέχονται το ένα το άλλο, λιγοστές είναι οι ελπίδες πως θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα.
Οι μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ είναι ένα φαινόμενο που ξεπερνά κατά πολύ το σχολικό περιβάλλον. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιηθεί άλλες δύο φονικές επιθέσεις: Στις 14 Μαΐου, ένας 18χρονος ονόματι Πέιτον Τζέντρον εισέβαλε ένοπλος σε σούπερ – μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης σκοτώνοντας δέκα Αφροαμερικανούς.
Μόλις μια ημέρα μετά, στις 15 Μαΐου, ένας 68χρονος ονόματι Ντέιβιντ Τσου άνοιξε πυρ μέσα σε εκκλησία στην περιοχή Λαγκούνα Γουντς της Καλιφόρνια σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε.
Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σήμερα πιο πολλά όπλα (πάνω από 400 εκατομμύρια) παρά πολίτες (332 εκατομμύρια).
Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, δε, τα ημιαυτόματα όπλα (semiautomatic handguns) ξεπερνούν σε πωλήσεις τα τυφέκια (rifles) που χρησιμοποιούνταν «παραδοσιακά» στο κυνήγι.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μάλιστα, η αγορά των όπλων στις ΗΠΑ δεν περιορίστηκε ούτε ατόνησε αλλά αντιθέτως γιγαντώθηκε ακόμη περισσότερο, με την εγχώρια παραγωγή να αγγίζει τα 11,3 εκατομμύρια όπλα το 2020… από εκεί που το 2000 δεν ξεπερνούσε τα 3,9 εκατ.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξημένης προσφοράς και ζήτησης, μόνο το 2021, περισσότεροι από 1.500 ανήλικοι σκοτώθηκαν στις ΗΠΑ από τα πυρά όπλων. Συγκριτικά, το 2020 είχαν αντιστοίχως χάσει τη ζωή τους περίπου 1.380.
Ενδεικτικό του νοσηρού κλίματος είναι ότι ο κυβερνήτης του Τέξας, ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός, είχε πει το 2015 πως ντρέπεται που η πολιτεία του έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις όπλων στην χώρα και είχε καλέσει τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα, για να πιάσουν την πρωτιά. Στην πολιτεία αυτή οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να φέρει όπλο χωρίς άδεια ή εκπαίδευση.
Ενώ οι ΗΠΑ βιώνουν μια έκρηξη στον αριθμό των περιστατικών με επιθέσεις ενόπλων τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας όσον αφορά τη δυνατότητα οπλοκατοχής. Γιατί; Γιατί οι ίδιοι Αμερικανοί που σήμερα πενθούν αντιτίθενται στη λήψη μέτρων, για να ελέγχονται καλύτερα αυτοί που τα αγοράζουν.
Η χώρα λοιπόν στην οποία έχουν τον πρώτο λόγο τα λόμπι, η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος αποδεικνύεται πιο σημαντική από την ζωή των παιδιών. Σήμερα όλοι θρηνούν αλλά είναι ζήτημα λίγων ημερών όλοι να ξεχάσουν…
Η δεύτερη τροπολογία που καθορίζει την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ
Η δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος αποτελεί τον λίθο για πολλούς ανθρώπους που ταυτίζουν την αμερικανική κοινωνία με την οπλοκατοχή. Και κάθε φορά που γίνεται ένα μακελειό, το θέμα της οπλοκατοχής έρχεται στο προσκήνιο σε μια αντιπαράθεση για την αμφιλεγόμενη 2η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.
Η δεύτερη τροπολογία του Αμερικανικού Συντάγματος υιοθετήθηκε το 1791 και έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689.
Η τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής. Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος.
Βάσει των αποφάσεων του 2008 και του 2010 του Ανώτατου Δικαστηρίου η ερμηνεία της Τροποποίησης δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην οπλοφορία για νόμιμο σκοπό, όπως η προστασία της ζωής εντός της κατοικίας. Παράλληλα, αποσύνδεσε το δικαίωμα της οπλοφορίας από τη δημιουργία σωμάτων πολιτοφυλακής.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση δεν επιτρέπει την εφαρμογή των μέτρων που έχουν εγκριθεί σχετικά με τους ελέγχους για την οπλοκατοχή, αφήνοντας ανοιχτά πολλά παράθυρα για το ποιος δικαιούται να αποκτήσει όπλο και υπό ποιες συνθήκες.
Λιγοστές ελπίδες πως θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα
Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβει δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, κατέδειξε
`Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβει δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.
Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.
Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.
Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.
Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.
Όμως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο.
Το 65% του δείγματος συμφωνεί πως τα λεγόμενα mass shootings -οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου-, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.
Το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.