Η Βουλγαρία πηγαίνει εκ νέου σε εκλογές

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 05/08/24 - 15:07

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τις έβδομες κοινοβουλευτικές εκλογές της μέσα σε μόλις τρία χρόνια αφότου το τελευταίο από τα τρία πολιτικά κόμματα που επιλέχθηκαν από τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού επέστρεψε την εντολή τη Δευτέρα λόγω έλλειψης υποστήριξης.

Η Βουλγαρία μαστίζεται από βραχύβιες κυβερνήσεις από τότε που οι διαδηλώσεις κατά των μοσχευμάτων το 2020 βοήθησαν στην ανατροπή ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος GERB.

Το GERB, το μεγαλύτερο κόμμα επί του παρόντος στο κοινοβούλιο, και το μεταρρυθμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) απέτυχαν με τη σειρά τους να σχηματίσουν σταθερό συνασπισμό μετά από ατελέσφορες εκλογές της 8ης Ιουνίου, και τη Δευτέρα το μικρό αντι-ελίτ Υπάρχει ένας τέτοιος λαός ( ITN) επέστρεψαν επίσης την εντολή.

Μετά τη συνάντηση με τον Ράντεφ, ο Τόσκο Γιορντάνοφ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας ITN, είπε στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα δεν κατάφεραν να βρουν κοινό έδαφος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης."Η πολιτική σοφία ενός κόμματος δεν ήταν αρκετή για να ληφθεί μια απόφαση... οπότε επιστρέφουμε την εντολή ανεκπλήρωτη", δήλωσε ο Γιορντάνοφ, το κόμμα του οποίου ήταν έκτο στις εκλογές, κερδίζοντας μόλις 16 έδρες στο κοινοβούλιο των 240 μελών.

Ο Ράντεφ πρέπει τώρα να διορίσει προσωρινό πρωθυπουργό και έχει μέρες για να προκηρύξει άλλες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες από το 2021, οι οποίες στη συνέχεια πρέπει να γίνουν εντός δύο μηνών.

"Η σπείρα των ατελών εκλογών συνεχίζεται... και (αυτό) όχι μόνο προκαλεί εκνευρισμό, αλλά ξεκλειδώνει επίσης μια σειρά από καταστροφικές διαδικασίες", είπε ο Ράντεφ."Κάνω έκκληση για ουσιαστική πολιτική συζήτηση και δίκαιο παιχνίδι τις επόμενες εβδομάδες.

Διαφορετικά, είμαστε καταδικασμένοι να επαναλάβουμε διαδικασίες που όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν άσκοπες", είπε ο Ράντεφ.

Οι εκλογές του Ιουνίου πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση τον Μάρτιο ενός συνασπισμού που περιλάμβανε το GERB, το οποίο είχε την εξουσία για μεγάλο μέρος των προηγούμενων 15 ετών, και το κόμμα PP.

Το GERB ήρθε πρώτο στις ψηφοφορίες του Ιουνίου, κερδίζοντας 68 έδρες, ενώ το κόμμα του PP εξασφάλισε 39. Και τα δύο κόμματα είναι ευρέως υπέρ της ΕΕ και υπέρ της αγοράς, αλλά έχουν υποστεί επίμονες διαμάχες και προσωπικές αντιπαλότητες.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πιο διεφθαρμένα της, χρειάζεται μια περίοδο σταθερής διακυβέρνησης για να βελτιώσει τη ροή των κονδυλίων της ΕΕ στην υποδομή της που τρίζει.

Το πολιτικό αδιέξοδο εμποδίζει επίσης τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ανοιχτό χώρο Σένγκεν της Ευρώπης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ