Βαθειά το νυστέρι της μεταρρύθμισης βάζει στην Παιδεία ο Υπουργός Παιδείας κ Νίκος Φίλης, ξεκινώντας από την αναθεώρηση των εκπαιδευτικών εγχειριδίων της Ιστορίας τα οποία γέμουν εθνικιστικών στερεοτύπων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο ριζοσπάστης υπουργός έχει ήδη καταγράψει στον υπολογιστή του τα βασικά σημεία που αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια . Τον ευχαριστούμε που μας έδωσε τη δυνατότητα να δημοσιεύσουμε τα παρακάτω χτυπητά σημεία:
* Στα 400 τόσα χρόνια σκλαβιάς- που δεν τη λες και σκλαβιά, αφού το μόνο που απαιτούσαν οι Τούρκοι ήταν ο ΕΝΦΙΑ - οι Ρωμιοί διατήρησαν την εθνική τους συνείδηση, ζώντας με τις διηγήσεις των ακριτικών τραγουδιών πως, αργά ή γρήγορα, θα εμφανισθεί στον ορίζοντα της Αττικοβοιωτίας ένας πολιτικός φορέας που θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και θα απελευθερώσει τη Γρεκούς από το μνημόνιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
-Οι πρώτες τοπικές οργανώσεις του κόμματος εμφανίσθηκαν στο Σούλι, στη Μάνη, στα Σφακιά, όπου οι Σουλτάνοι παραχώρησαν ευρεία αυτονομία με μοναδικό αντάλλαγμα να στηθούν στα όρη διαφημιστικά μπάνερ υπέρ της Υψηλής Πύλης .
- Κάποιοι έλληνες- κυρίως με αρβανίτικο αίμα- επέλεξαν τον ένοπλο αγώνα και έδωσαν ραντεβού στα γουναράδικα, απαλλοτριώνοντας τα κτήματα των μεγαλοτσιφλικάδων , των μεγαλεμπόρων και των τοκογλύφων, καταφεύγοντας αστραπιαία στα βουνά, ενώ άλλοι στην Αθήνα έδιναν πολλές ώρες από τη ζωή τους σε πρώιμα για την εποχή μπαράκια στη σημερινή περιοχή των Εξαρχείων, η οποία αποτελούσε μοναστηριακή περιουσία της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου. Στις ατελείωτες συζητήσεις μέχρι πρωίας ζυμωνόταν το ζύμη της επανάστασης ή της μεταρρύθμισης του συστήματος, με σκοπό μια νέα αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία ενταγμένη σε προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ .
-Στο προτσές της ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των συνιστωσών που απηχούσαν τις απόψεις των Φαναριωτών από τη μια, και της εθνικοαπελευθερωτικής συνισταμένης του Ρήγα Φεραίου από την άλλη, χτυπήθηκαν κατακέφαλα οι ρεβιζιονιστές του Μαυροκορδάτου. Γεγονός που είχε ως νομοτελειακή συνέπεια να επικρατήσει η κολοκοτρωνέϊκη γραμμή «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον κλεφταρματωλό του Μοριά Θοδωρή Κολοκοτρώνη ο οποίος είχε το ψευδώνυμο « Τσίπρας».
-Η Φιλική Εταιρεία ήταν μια ΜΚΟ που στην αρχή για λόγους συνωμοτικούς ονομαζόταν «Θηλυκή Εταιρία» και μόνο όταν ξέσπασε η Επανάσταση στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου- για να μην συμπέσει με την ημέρα του Ευαγγελισμού και εξαφθεί η εθνικοθρησκευτική μανία των ραγιάδων- βγήκε μπροστά και είπε: Χτύπα, χτύπα σαν γυναίκα- Επανάσταση!
-Οι πρώτες νίκες των Ελλήνων οφείλονταν στο οτι έπαιρναν θάρρος διαβάζοντας κείμενα των Λουί Αλτουσέρ, Νίκου Πουλαντζά και Γιώργου Βέλτσου . Σύντομα κατατρόπωσαν τους Οθωμανούς σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου , αναγκάζοντάς τους να κλειστούν χωρίς εξαερισμό στο φρούριο της Τριπολιτσάς.
-Μετά από πολύμηνη πολιορκία οι Τούρκοι, στερούμενοι τα πάντα- ακόμη και σνακ και εφημερίδες και κανάλια- ζήτησαν να παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, αλλά οι επαναστάτες, ενώ επέτρεψαν τη δύναμη των Αρβανιτών μισθοφόρων να φύγουν με όλο τον οπλισμό τους προκειμένου να μισθώσουν τις υπηρεσίες τους στην Νατοϊκή Δύναμη Κοσσόβου, επεδόθησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή. Η σφαγή αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των αιχμαλώτων.
-Εν πάση περιπτώσει, οι Τούρκοι απάντησαν τον Απρίλιο του 1822 με αντίποινα που περισσότερο είναι γνωστά με την εθνικιστική ορολογία «Σφαγή της Χίου». Χωρίς βέβαια να παραβλέπουμε το θετικό αποτέλεσμα ότι η εθνοκάθαρση αυτή- και όχι Γενοκτονία- ενέπνευσε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει τον ομώνυμο πίνακά του- αλλιώς δεν θα τον είχαμε- αποτελεί μια , κατά κάποιο τρόπο, ακραία ενέργεια της
Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η οποία – μην λησμονούμε-έδωσε τη θέση της στην κοσμική Τουρκία του Κεμάλ Αττατούρκ. Ο οποίος το μόνο αμάρτημά του ήταν πως άφησε τους ταξιδιώτες να συνωστίζονται στην προκυμαία της Σμύρνης και ήταν Σεπτέμβρης του 22 και έκαιγε μέρες μια φωτιά που είχε ανάψει για το πούρο του!
Πηγή: