Λίγους μήνες μετά την πανελλαδική παρουσίαση του Renault Megane Dynamic στο Ναύπλιο, οδηγούμε και πάλι το Megane , αυτή τη φορά με τον κινητήρα 1.5 Energy dCi 110 hp Dynamic.
Δεν χρειάζεται να δεις από μπροστά το ρόμβο για να καταλάβεις ότι πρόκειται για αυτοκίνητο της Renault. Περισσότερο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει δεν είναι τόσο οι γραμμές του αλλά τα φωτιστικά του σώματα. Και το αναφέρω αυτό γιατί αν οδηγήσεις το νέο Megane , θα διαπιστώσεις ότι τα εξωτερικά του φωτιστικά δεν λάμπουν μόνο τη νύκτα αλλά και την ημέρα.
Το Megane -βασίζεται στην πλατφόρμα CMF C/D (Common Module Family) και απευθύνεται στον οικογενειάρχη που διαθέτει χρήματα για αυτοκίνητο στη μικρομεσαία κατηγορία αλλά έχει απαιτήσεις για αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Έχει τεχνολογικά χαρακτηριστικά αυτοκινήτου κατηγορίας C .
Το Megane της δοκιμής μας με τον πετρελαιοκινητήρα 1.461 cc κοστίζει 23.780 ευρώ. Η τιμή ακούγεται αρκετά υψηλή αλλά η έκδοση της δοκιμής ήταν η πιο πλούσια. Αυτή που τα έχει όλα.
Από το αυτόματο διζωνικό σύστημα κλιματισμού, τους αισθητήρες φωτεινότητας και βροχής, navigator αλλά και το πολύ σημαντικό σύστημα με τους αισθητήρες παρκαρίσματος. Θα σταθώ λίγο στο τελευταίο γιατί ανάλογα με την απόσταση που έχεις από το σταθερό αντικείμενο ,πίσω ή στα πλάγια, διαφέρει ο θόρυβος που είναι ιδιαίτερος στα αυτοκίνητα της Renault.
Δεν θα πω για τα συστήματα ABS, το AFU ( σύστημα ενίσχυσης πέδησης), το Hill Start Assist, τους μετωπικούς αερόσακους μπροστά , τους αερόσακους τύπου κουρτίνας η τους αερόσακους για την προστασία του κεφαλιού και του θώρακα. Έχει τόσα πολλά που δεν γράφονται σε λίγες λέξεις. Είναι αρκετά «φορτωμένο» με συστήματα και καλούδια γι αυτό είναι ανεβασμένη και η τιμή του.
Βέβαια σε πολύ χαμηλότερη τιμή είναι η βασική έκδοση στο ίδιο αυτοκίνητο που ξεκινάει από 18.890 ευρώ ενώ πιο χαμηλά στην τιμή των 17.150 ευρώ μπορείτε να βρείτε το Megane με κινητήρα βενζίνης.
Στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας χαίρεσαι τα καθίσματα . Στο εσωτερικό έχει χρησιμοποιηθεί «αφρός» διπλής πυκνότητας. Ειδικά στον οδηγό το κάθισμα ρυθμίζεται για να έχει καλύτερη στήριξη στην οσφυϊκή χώρα. Ρυθμίζεις και το τιμόνι στο ύψος και το μήκος, δένεις τη ζώνη και ξεκινάς.
Το Megane 1.5 Energy dCi δεν είναι για να κάνεις ράλι. Είναι για κινηθείς σβέλτα με ασφάλεια και οικονομικά. Αποδίδει 110 ίππους στις 4000 στροφές και η ροπή στρέψης είναι 260/1750 σαλ. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία για τη σταθερότητά του στο δρόμο στην εθνική οδό. Η τελική του ταχύτητα σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις είναι 187 χιλιόμετρα. Όταν οι συνθήκες μας το επέτρεψαν κινηθήκαμε με 160 χιλιόμετρα. Το Megane έχει καλό πάτημα στο δρόμο και τα φρένα του είναι υποδειγματικά. Η επιτάχυνσή του από 0-100 είναι 11,3 δευτερόλεπτα. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είχε μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.
Η κατανάλωση του κινείται σε καλά επίπεδα. Θα σας δώσω τις εργοστασιακές μετρήσεις που είναι 4.2 λίτρα στον κύκλο πόλης, 3,4 λίτρα σε κύκλο εκτός πόλης και 3,7 λίτρα στον μικτό κύκλο. Οι δικές μας μετρήσεις ήταν κάπως αυξημένες ( έφτασαν τα 5,7 λίτρα/100 χλμ.) αλλά είναι λογικό αφού οι μετρήσεις που κάνουν στα εργοστάσια είναι σε ιδανικές συνθήκες.
Σημαντικό όμως είναι ότι οι εκπομπές είναι 95 CO2 (g/km) και το Megane έχει ελεύθερη πρόσβαση στο δακτύλιο.
Αν ο οδηγός αφαιρεθεί και αλλάξει λωρίδα χωρίς να βγάλει το φλας τότε επεμβαίνει το LDW και υπάρχει ηχητικό σήμα. Όπως υπάρχει ακόμη ηχητική προειδοποίηση ορίου ταχύτητας αφού το traffic Sign Recognition φροντίζει να σε προφυλάξει από κάποιο μπλόκο της τροχαίας για υπέρβαση ταχύτητας.
Θα προσπεράσω στα γρήγορα τα ηλεκτρικά παράθυρα, τους ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες που κλείνουν μόνοι τους όταν απομακρυνθεί ο οδηγός.
Στην έκδοση Dynamic το αυτοκίνητο έχει ένα ραντάρ το οποίο βρίσκεται μπροστά στη μάσκα. Και τι κάνει αυτό; Κάνει πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού.
Πρώτον γιατί σε προειδοποιεί όταν η απόσταση ασφαλείας από το μπροστινό όχημα γίνει απαγορευτική.
Δεύτερον με το cruise control ρυθμίζει την προγραμματισμένη ταχύτητα, άρα την αυξάνει η την μειώνει ανάλογα με το αν έχει ελεύθερο πεδίο.
Τρίτον λειτουργεί το σύστημα πέδησης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στο Megane ο οδηγός χρησιμοποιεί κλειδί -πλακέτα. Δηλαδή μια πλακέτα που έχει απλά στη τσέπη του και δεν χρειάζεται να την βγάλει ούτε για να ανοίξει τις πόρτες, ούτε για να βάλει μπροστά τη μηχανή αλλά ούτε για να κλειδώσει το αυτοκίνητο.
Απλά πλησιάζει. Ειδικά το βράδυ φαίνεται καλύτερα ο φωτισμός "welcome" η "goodbye". Και την ημέρα φαίνεται αλλά το βράδυ δείχνει όμορφα ο φωτισμός. Βέβαια με το που πλησιάζει ο οδηγός το αυτοκίνητο ανοίγουν τα φώτα, οι καθρέφτες και ξεκλειδώνουν οι πόρτες.
Οι Γάλλοι έκαναν καλή δουλειά στον τομέα της ηχομόνωσης. Πολύ σημαντικό για την ηρεμία των επιβατών στα μεγάλα ταξίδια. Καινούργιο είναι και το ταμπλό ενώ το στροφόμετρο που βρίσκεται στο κέντρο είναι αρκετά λειτουργικό. Το μάτι εστιάζει στη μεγάλη κάθετη TFT οθόνη αφής των 8,7 ιντσών σε μορφή tablet, η οποία καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την κεντρική κονσόλα.
Το νέο Mégane έχει μήκος 4.359mm δηλαδή είναι κατά 64 mm μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του . Το ύψος είναι 1.447mm (+25mm). Το πλάτος είναι 1814 mm .
Έχει φαρδύτερα μετατρόχια εμπρός και πίσω – εμπρός: 1.591mm (+47mm) / πίσω: 1.586mm (+39mm) ενώ μεγαλύτερο 2.669 (+28mm) είναι και το μεταξόνιο. Οι τροχοί στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν 17 ίντσες.
Με μεταξόνιο 2.669. χλστ. οι πίσω επιβάτες έχουν ικανοποιητικό χώρο για τα πόδια τους, ενώ η απόσταση από τα κεφάλια τους και την οροφή δε θα ενοχλήσει κάποιον με κανονικό ανάστημα.
Ο χώρος φόρτωσης είναι 434 λίτρα ενώ με κατεβασμένα τα καθίσματα ο χώρος ανεβαίνει στα 1.247 λίτρα. Σημαντικό είναι να αναφέρω ότι για τα αυτοκίνητα που έρχονται στην Ελλάδα υπάρχει εφεδρικός τροχός κανονικών διαστάσεων.
Η ελληνική αντιπροσωπεία δίνει εργοστασιακή εγγύηση τριών ετών με δυνατότητα επέκτασης στα πέντε χρόνια ενώ η αντισκωριακή εγγύηση ανέρχεται στα 12 χρόνια.