Τουρκία, η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

 
Τουρκία, η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές

Ενημερώθηκε: 02/07/18 - 04:23

Του Σάββα Καλεντερίδη

Αρθρογράφος: Σάββας Καλεντερίδης

Οι εκλογές τελείωσαν και ήδη ο Ερντογάν είναι απασχολημένος με την κατανομή της εξουσίας, δηλαδή με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης χωρίς πρωθυπουργό, της οποίας απόλυτος άρχων θα είναι ο ίδιος. Και όταν λέμε κατανομή της εξουσίας, εννοούμε το μοίρασμά της με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν στην κυριολεξία το σωσίβιο του Ερντογάν, αφού χωρίς το 11% που πήρε το MHP, τα ποσοστά του Ερντογάν στην κάλπη για την εκλογή προέδρου θα ήταν όσα και του κόμματός του, δηλαδή 42%.

Και με τέτοιο ποσοστό, ο μόνος δρόμος που έμενε για τον Ερντογάν ήταν η φυλακή – αν προλάβαινε να μπει. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι την επόμενη των εκλογών θα ήταν χωρίς βουλευτική ασυλία, άρα εύκολος στόχος για όλους εκείνους που έστειλε στις φυλακές.

Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τα αναφέρουμε αυτά, αφού η πορεία των εξελίξεων ήταν άλλη.

Μα τα αναφέρουμε γιατί αυτά επικαλούνται τα στελέχη του MHP, οι Γκρίζοι Λύκοι και οι Αρπερενλέρ* του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, τους οποίους ευχαρίστησε από το μπαλκόνι ο Ερντογάν λίγες ώρες μετά την ανακήρυξή του σε νικητή των εκλογών.

Και τα επικαλούνται αυτά για να αποσπάσουν μερίδιο εξουσίας και μάλιστα σε τομείς της… ειδικότητάς τους, όπως εσωτερική ασφάλεια, εθνική ασφάλεια και άμυνα, όπου οι μηχανισμοί ελέγχουν το λαθρεμπόριο ηρωίνης και όπλων.

Και για να μη θεωρηθεί ότι τα γραφόμενά μας έχουν δόση υπερβολής, ας δούμε τι είπε ο μέχρι προχθές αντιπρόεδρος του MHP, Σεφέρ Αϊτζάν, αμέσως μετά τις εκλογές: «Από τούδε και στο εξής, το MHP θα είναι αυτό που θα καθορίζει την πολιτική στη βουλή. Ό,τι λέμε εμείς, αυτό θα γίνεται. Σήμερα το MHP έχει ρόλο κλειδί στη Βουλή και το MHP είναι αυτό που έσωσε τον Ερντογάν, αλλά και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως επίσης την ίδια τη Βουλή και την πατρίδα. Αυτό να το ξέρουν καλά».

Μπορεί λίγο μετά τη δήλωση αυτή να καθαιρέθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, όμως τα όσα είπε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούν θέση και διαπραγματευτικό χαρτί του MHP, απλώς αυτά δεν έπρεπε να ειπωθούν δημόσια.

Εδώ λοιπόν ήλθε η σειρά να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν ευχαρίστησε δημοσίως τους Γκρίζους Λύκους του MHP και τους Αρπερενλέρ, αποτελεί στην ουσία ομολογία ότι αυτοί οι παρακρατικοί-παραστρατιωτικοί μηχανισμοί τον έσωσαν, και από τη δήλωση του καθαιρεθέντος αντιπροέδρου συνάγεται ότι τώρα περιμένουν την ανταμοιβή τους στην πίτα της εξουσίας αλλά και στο θέμα της ασυλίας, για να συνεχίσουν την δράση τους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά σε επίπεδο πολιτικών προτεραιοτήτων;

Πρώτον, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, ότι ο Ερντογάν θα ακολουθήσει σκληρή εθνικιστική πολιτική στο Κουρδικό, κάτι που φάνηκε από δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στα εγκαίνια τζαμιού στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής, όπου τόνισε ότι «θα πατάξουμε και θα κατανικήσουμε την τρομοκρατία και θα φέρουμε ασφάλεια και ειρήνη στη χώρα».

Δεύτερον, επειδή το Κουρδικό επεκτείνεται πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας, αυτή η σκληρή πολιτική θα επηρεάσει και τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, όπως τόνισε ο Ερντογάν το βράδυ το εκλογών, όπου είπε ότι «θα συνεχίσουμε να απελευθερώνουμε εδάφη στη Β. Συρία», ενώ στα εγκαίνια του παραπάνω τζαμιού, απευθυνόμενος στις ειδικές δυνάμεις της Στρατοχωροφυλακής, είπε ότι «στην πραγματικότητα, είδαμε τις επιτυχίες σας στην Τζαραμπλούζ και στο Αφρίν. Το επόμενο διάστημα ο πιο μεγάλος αγώνας που θα δώσουμε, θα είναι εναντίον της τρομοκρατίας».

Όμως αυτή η προτεραιότητα του Ερντογάν σημαίνει επιχειρήσεις εκτός συνόρων, άρα τριβές στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ ή με τη Ρωσία.

Τρίτον, επειδή οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο τρέχουν και τα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ είναι έτοιμα να φιλοξενήσουν γεωτρύπανα των ΗΠΑ και της Γαλλίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να επιδιωχθεί άλλη μια απόπειρα «επίλυσης» του Κυπριακού, για να μην φθάσουμε σε Αθήνα, Λευκωσία, Ουάσινγκτον και Παρίσι στο σημείο να ψάχνουμε τι θα κάνουμε με το τουρκικό πλοίο-εξέδρα, όταν αυτό αρχίσει να κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ή σε περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να θεωρείται κανείς εξαιρετικά φιλόδοξος για να περιμένει μια λύση που θα θίγει έστω κατ’ ελάχιστον τα τουρκικά συμφέροντα. Θυμίζουμε ότι το MHP, στο προεκλογικό του σποτ, παρουσίαζε ολόκληρη την Κύπρο κατακόκκινη και πάνω από αυτήν το υπό ναυπήγηση ελικοπτεροφόρο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Εν κατακλείδι, ο Ερντογάν έχει σφιχταγκαλιαστεί με τους Γκρίζους Λύκους και τους Αρπερενλέρ, που σημαίνει ότι νεκρανασταίνεται το βαθύ κράτος, απλά τώρα θα είναι υπό τον σχετικό έλεγχό του, και αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει την εσωτερική αλλά και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο, το Αιγαίο και τη Θράκη.

Ας το έχουμε υπ’ όψιν μας σε Αθήνα και Λευκωσία.

ΠΗΓΗ: Το άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα pontos news