Μια 28χρονη από το Μπρονξ της Νέας Υόρκης, η οποία κατατάσσεται στην «αριστερή πτέρυγα» του Δημοκρατικού Κόμματος, προκάλεσε πρόσφατα πολιτικό σεισμό στην Αμερική όταν στις προκριματικές εκλογές κατάφερε να κερδίσει ένα από τα ισχυρά ονόματα των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πρόκειται για την Αλεξάνδρια Οκάσιο – Κορτέζ και τον συνυποψήφιό της 56χρονο Τζο Κράουλι, που κατέχει τη θέση της 14ης περιφέρειας (περιλαμβάνει περιοχές του Κουίνς και του Μπρονξ) από το 2013, ενώ προηγουμένως εκλεγόταν βουλευτής στην 7η περιφέρεια από το 1999 έως το 2013.
Η νίκη της ακτιβίστριας και μέλους του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Οκάσιο – Κορτέζ, με ποσοστό 57,5% έναντι 42,5%, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα και γενικότερα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.
Πριν την ήττα του, ο Κράουλι θεωρείτο ο 4ος στην ιεραρχία των Δημοκρατικών και αν κέρδιζε τις προκριματικές εκλογές αναμενόταν να ήταν ο διάδοχος της σημερινής αρχηγού της μειοψηφίας Νάνσι Πελόσι και πιθανό πρόεδρος της Βουλής αν οι Δημοκρατικοί ανακτήσουν την πλειοψηφία στις επικείμενες ενδιάμεσες εκλογές, που θα είναι οι πρώτες στη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις για τις 435 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και για 35 από τις 100 έδρες στη Γερουσία. Επίσης, εκλογές θα γίνουν για διάφορα δημοτικά και πολιτειακά αξιώματα.
Ενόψει λοιπόν των ενδιάμεσων εκλογών στις 6 Νοεμβρίου και της 59ης εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο θρίαμβος της Κορτέζ, όπως και οι νίκες τον τελευταίο καιρό άλλων υποψηφίων που τοποθετούνται στο ίδιο «ιδεολογικό πλαίσιο», ερμηνεύονται ως μια «πολιτική επανάσταση», όπως την αποκαλεί άλλωστε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και ο οποίος ενδέχεται να είναι ξανά υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η νικήτρια στο Μπρονξ συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Σάντερς το 2016 και όταν ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης πρόσφερε εθελοντικές υπηρεσίες στο γραφείο του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι.
Η Αλεξάνδρια Οκάσιο – Κορτέζ (παλαιότερα εργάστηκε σερβιτόρα σε μπαρ και προέρχεται από φτωχή οικογένεια του Πουέρτο Ρίκο) θα έχει αντίπαλό της στις εκλογές του Νοεμβρίου τον Ρεπουμπλικανό Ελληνοαμερικανό υποψήφιο Δρ. Αντώνη Πάππα. Οι πιθανότητες ανατροπής είναι πολύ περιορισμένες αφού η συγκεκριμένη περιφέρεια παραδοσιακά εκλέγει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών.
Όσον αφορά τη νίκη της νεαρής πολιτικού και την προσπάθεια να την ακολουθήσουν κι άλλοι «άγνωστοι» υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, που δεν είναι ενταγμένοι στο πολιτικό σύστημα, τίθεται ένα βασικό ερώτημα:
Ο θρίαμβος της 28χρονης στο Μρονξ οφείλεται στην αγανάκτηση των Δημοκρατικών ψηφοφόρων για το κατεστημένο του Κόμματος τους και γενικότερα της αμερικανικής πολιτικής, το οποίο τις περισσότερες φορές δίνει την εντύπωση ότι θεωρεί δεδομένους τους ψηφοφόρους ή οφείλεται στην παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο;
Αρκετοί υποψήφιοι δεν είναι μόνο προοδευτικές φωνές, αλλά άτομα που προέρχονται από τα σπλάχνα της μετανάστευσης και των μειονοτήτων. Πρόκειται για νέο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΗΓΗ: Το άρθρο του δημοσιογράφου Πανίκου Παναγιώτου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Hellas Journal