Προσγειώθηκε την Τετάρτη (21/12) το 10ο κατά σειρά μαχητικό Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και αμέσως εντάχθηκε στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ), «Γεράκι», όπως και τα υπόλοιπα εννέα «αδελφάκια» του μαχητικά του ίδιου τύπου!
Για το γεγονός αυτό, Την περασμένη Τρίτη στην Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας στο Τατόϊ, ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος γιόρταζε χθες, μιλώντας με δημοσιογράφους στη διάρκεια της τελετής απόσυρσης του θρυλικού εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-41D από τη δύναμη της 360 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος (360 ΜΕΑ) της Σχολής Ικάρων, είχε δηλώσει σχετικώς: «Αύριο (Την Τετάρτη) παραλαμβάνεται από τη Γαλλία το ολοκαίνουργιο 10ο μαχητικό αεροσκάφος Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Θα έρθει να προστεθεί στα υπόλοιπα εννέα που αυτή τη στιγμή επιχειρούν από την Τανάγρα δίνοντας το ηχηρό μήνυμα ότι η Πολεμική Αεροπορία ενισχύεται, είναι δυνατή, είναι πάντα παρούσα».
«Η Πολεμική Αεροπορία είναι δυνατή, είναι πάντα παρούσα» είπε ο πολύπειρος Αρχηγός
Και σαν να ήξερα, ανήμερα της παραλαβής του 10ου Rafale – και τέταρτου στη σειρά της δεύτερης εξάδας που αποτελείται ως γνωστόν από ολοκαίνουργια μαχητικά και όχι από μεταχειρισμένα της Γαλλικής Αεροπορίας, όπως η πρώτη – οι Τούρκοι, χωρίς κάποιο προφανή λόγο και αιτία, δεν είχαν δηλαδή κάποια άσκηση, «ξεσάλωσαν» κατά το κοινώς λεγόμενο στις προκλήσεις, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αργά το βράδυ της Τρίτης.
Συνοπτικά διαβάζουμε από τα στοιχεία αυτά ότι σήμερα, 9 ζεύγη F-16, καθώς και άλλη μία «τετράδα» πάλι F-16 και 3 μεμονωμένα UAV, συνολικά 25 αεροσκάφη (20 μαχητικά οπλισμένα) σημείωσαν 16 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 90 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), από τις οποίες οι 59 από τα μαχητικά και οι 31 από τα UAV, ενώ τα τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε 10 εμπλοκές, δηλαδή εικονικές μεν αλλά σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που είχαν σπεύσει να τα αναχαιτίσουν. Δέκα από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και UAV πάνω από ελληνικά νησιά.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι και γνωστό και διαρκές. «Γιατί οι Τούρκοι τα κάνουν όλα αυτά σήμερα, τουλάχιστον χωρίς εμφανή λόγο;»
Η απάντηση, κατά την προσωπική μας άποψη, πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά «απλή».
Γιατί είναι φοβερά νευριασμένοι όχι τόσο με τον ρυθμό που οι Έλληνες εξοπλίζονται, αλλά κυρίως με τον ρυθμό που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται και αξιοποιούν τα νέα οπλικά συστήματα που παραλαμβάνουν, με την Άγκυρα από την πλευρά της να έχει τον Ερντογκάν να «απειλεί» την Αθήνα με τον πύραυλο Tayfun, ο οποίος μόλις έκανε την πρώτη δοκιμαστική του πτήση, και να υποστηρίζει ότι «έδωσε εντολή στους επιστήμονες να αυξήσουν το βεληνεκές του από τα 560 χιλιόμετρα που είναι τώρα, στα….1000 χιλιόμετρα» λες και ο πύραυλος είναι παγωτό χωνάκι να λες στον πωλητή «βάλε ένα ή δύο ή τρία μπαλάκια παγωτό στο χωνάκι» κατά το δοκούν! Γελειότητες!
Από την άλλη βλέπουμε – και βλέπουν φυσικά και οι Τούρκοι – παραδείγματα όπως την περίπτωση των Rafale.
Στις 21 Ιανουαρίου 2022 προσγειώθηκαν στην Τανάγρα τα πρώτα Rafale και σε σχεδόν ένα χρόνο έχουμε παραλάβει ήδη 10, έχουμε εκπαιδεύσει ανάλογους πιλότους και τεχνικούς, τα αεροσκάφη ΗΔΗ συμμετέχουν σε εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις και μελετώνται όλα τα «μυστικά» του σε τακτικό και στρατηγικό επίπεδο, στο φημισμένο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Ανδραβίδα.
Και το πιο σημαντικό ίσως; Παράλληλα και ταυτόχρονα με την κοσμογονία που προαναφέρθηκε, γαλλικά και ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη με συνεχείς πτήσεις από τη Γαλλία, προσγειώνονται στην Τανάγρα και να κουβαλούν τα ανταλλακτικά και όλα τα οπλικά συστήματα, που μεταφέρει και βάλλει, όποτε απαιτηθεί, το Rafale! Μεταξύ των οποίων και τα φοβερά και τρομερά βλήματα αέρος-αέρος Meteor, που «συνεργάζονται» με το επίσης φοβερών δυνατοτήτων ραντάρ AESA του Rafale!
Αμφότερα τα έχει η ΠΑ και ΔΕΝ τα έχει ως τώρα τουλάχιστον η Τουρκία.
Και για να το κάνουμε ακόμα πιο «φραγκοδίφραγκα»!
Κάθε ένα μαχητικό Rafale έχει 10 φορείς ανάρτησης οπλικών συστημάτων κάτω από τις πτέρυγές του και την άτρακτο! Θεωρητικά, αλλά και πρακτικά, το κάθε Rafale μπορεί να απογειωθεί από τη βάση του μεταφέροντας 10 Meteor κάτω από τα φτερά και την άτρακτό του!
ΔΕΚΑ!
Αν απογειωθούν και τα 10 Rafale που έχουμε σήμερα (και άλλα δύο, 12, που θα έχουμε ως τα τέλη Ιανουαρίου 2023) πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουμε 100 (10Χ10=100) Meteor στον αέρα, ικανά να πλήξουν ισάριθμα τουρκικά μαχητικά από τέτοιες αποστάσεις που ακόμα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να πλήξουν τα ελληνικά μαχητικά και ίσως-ίσως ούτε να τα βλέπουν αν δεν έχουν τη βοήθεια των δικών τους ιπτάμενων ραντάρ! Με 70-80 αεροσκάφη καταρριφθέντα στα 100 βλήματα με το που θα απογειωθούν όλοι καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να «χτυπήσουν», διαλύεται ουσιαστικά «εν τη γεννέσει» της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρησιακό, τακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο.
Ασφαλώς το παράδειγμα είναι ακραίο μεν, ενδεικτικό δε. Και αυτό γιατί για πολλούς λόγους σπανιότατα υπάρχει τέτοια – επιχειρησιακή – διαμόρφωση για να απογειωθεί Rafale και να συμμετάσχει σε επιχείρηση, καθώς κάποιοι φορείς έχουν πρόσθετες δεξαμενές, ή ατρακτίδια σκόπευσης ή άλλα βλήματα μικρής εμβέλειας ή ακόμα και επιθετικά όπλα αφού το αεροσκάφος είναι διπλού ρόλου.
Τυπικά όμως έχει αυτή την τεχνική δυνατότητα, που επίσης τυπικά οι Τούρκοι ΩΦΕΙΛΟΥΝ να λάβουν υπόψη τους. Και τη λαμβάνουν.
Εξ ου άλλωστε και ο απίστευτος εκνευρισμός του και οι «ταρζανιές» που επιχειρούν με τις καθημερινές προκλήσεις τους!
Τα Rafale όμως αποκλείεται να τα δουν να τα αναχαιτίζουν στο Αιγαίο!
Αυτά, αν ποτέ απαιτηθεί, θα τα δουν ΑΠΑΞ και θα είναι ΜΟΙΡΑΙΑ γι’ αυτούς!
«Ιχνηλάτης»