Για μια «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά τη σημερινή άφιξη των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.
Νωρίτερα, υποδεχόμενος τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει, μεταξύ άλλων: «Τα νέα Rafale είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο, για όλη την περιοχή». «Πεποίθηση», συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, «αυτής της κυβέρνησης ήταν και είναι ότι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πρέπει να πλαισιώνεται από τη θωράκιση ασφάλειας και την ανάταση της εθνικής αξιοπρέπειας».
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «ένα χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι Rafale με ελληνικά χρώματα στα φτερά και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια ήρθαν να εγκατασταθούν στην 114 Πτέρυγα Μάχης που για δεκαετίες ήταν η ιστορική έδρα των Mirage, που επιχειρούσαν και ακόμη επιχειρούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».
Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα Rafale ήρθαν «για να κάνουν τη διαφορά στους συσχετισμούς δυνάμεων στους ουρανούς». «Είναι μια μέρα που δικαιούμαι να αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος αλλά όχι ικανοποιημένος ακόμη- πρέπει να γίνουν κι άλλα» συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.
«Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κανείς» υπογράμμισε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για να επιτευχθεί τόσο σύντομα η πρόκτηση των αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία «κάτω από αντίξοες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «συνθήκες».
Εκτός από τα έξι αεροσκάφη, όπως τόνισε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είναι πλέον σε ανάπτυξη στην Τανάγρα και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και όλο το πλέγμα επίγειας υποστήριξης και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους» που είναι αναγκαία προϋπόθεση «για την πλήρη ένταξη των Rafale στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας».
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε «θερμά συγχαρητήρια» σε όλους όσοι δούλεψαν για να έρθουν στην Ελλάδα τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
«Ήταν», είπε, «μια προσπάθεια που έγινε τάχιστα» ενώ επισήμανε «ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν το μέλλον τους βασιζόμενο σε ένα σταθερό παρόν».
Αναφερόμενος στα Rafale, ο διοικητής της 332 Μοίρας τόνισε «ότι υλοποιείται σε διάστημα μικρότερο τους ενός έτους» η ένταξη των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία.
«Το αεροσκάφος Rafale», συμπλήρωσε, «με τα όπλα που διαθέτει καθίσταται το πλέον αποτελεσματικό εναντίον επίγειων στρατηγικών στόχων με το βλήμα Scalp και εναντίον θαλασσίων στόχων με το βλήμα Exocet. Παράλληλα, το βλήμα Meteor του δίνει πρωτόγνωρες δυνατότητες εμπλοκής εναερίων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις πέρα το ορίζοντα».
«Τα όπλα που φέρει το Rafale», ανέφερε ο αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούρτης, «σε συνδυασμό με τα πλέον σύγχρονα συστήματα που διαθέτει το καθιστούν game changer».
Όπως είπε, η άφιξη των Rafale σηματοδοτεί «την απόσυρση του αεροσκάφους Mirage 2000, τα οποία εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία το 1988».
«Από τότε και μέχρι σήμερα», συμπλήρωσε, «το Mirage 2000 υπηρετεί στην 332 Μοίρα με κύριο ρόλο την αναχαίτιση και ειδικό ρόλο εναντίον στόχων επιφανείας με το βλήμα Exocet».
«Στα 34 χρόνια που υπηρέτησαν στην Πολεμική Αεροπορία τα Mirage 2000 πραγματοποίησαν πάνω από 130.000 ώρες πτήσης σε εκπαιδευτικές αποστολές, συμμετέχοντας σε εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προβάλλοντας την ελληνική σημαία» κατέληξε ο διοικητής της 332 Μοίρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault Ερίκ Τραπιέ στάθηκε στη στρατηγική σημασία της πρόκτησης των αεροσκαφών από την Ελλάδα ενώ έδωσε έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του προσωπικού και της παράδοσης των Rafale.
Ευχαρίστησε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τις γρήγορες διαδικασίες ενώ αναφέρθηκε και στα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για τη συνεργασία τους.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ τόνισε ότι η Ελλάδα απέδειξε στην πράξη την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία με την επιλογή των Rafale, «που θα προστατεύουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες».
Μετά τα Mirage, επισήμανε ο Γάλλος πρέσβης, «ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνογαλλική συνεργασία ανοίγει» με την άφιξη των Rafale.
«Την Ελλάδα και τη Γαλλία τις ενώνει μια φιλία αιώνων» τόνισε και προσέθεσε: «Οι λαοί μας μοιράζονται τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της αλληλεγγύης όπως επίσης και κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης».
Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο Μητροπολίτης Θηβών, Λειβαδιάς και Αυλίδος Γεώργιος, πλήθος υπουργών και βουλευτών, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ