Η γαλλική πρόταση για επιπλέον 3 γαλλικές φρεγάτες FDI-HN που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα μαζί με γενικότερες επενδύσεις για την κατασκευή και άλλων ναυτικών συστημάτων, που ατυχώς «διέρρευσε» επιλεκτικώς από την “Naval Group” την παγκόσμια ημέρα…ψέμματος, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ιταλική για την διάθεση δύο εν χρήσει στο ιταλικό ναυτικό φρεγατών τύπου FREMM-IT με την προοπτική για αποδέσμευση και διάθεση και άλλων δύο στο μέλλον, μολονότι αιφνιδίασε τους πάντες , φαίνεται ότι προκαλεί έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο» τόσο για την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης πρωτίστως και κατά κύριο λόγο, όσο και το Πολεμικό Ναυτικό στη συνέχεια.
Τελικώς η γαλλική πρόταση είναι αληθής και όπως προέκυψε από το εν συνεχεία ρεπορτάζ, αυτή έγινε σε «πολύ υψηλό πολιτικό επίπεδο», ανώτερο αυτού του Πολεμικού Ναυτικού. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Αξίζει να σημειωθεί η χρονική αλληλουχία τα ραγδαίων εξελίξεων επί του θέματος τις τελευταίες ημέρες.
--- Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η πληροφορία περί αποδεσμεύσεως και διαθέσεως εν χρήσει δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM-IT, κλάσεως “Bergamini”, στο Πολεμικό Ναυτικό.
--- Ακολούθως, «στο καπάκι» που λένε, μία ιταλική φρεγάτα της προαναφερθείσης κλάσεως, η φρεγάτα “Carlo Margottini” (F-592), στάλθηκε στο λιμάνι του Πειραιώς πραγματοποιώντας «επίσκεψη καλής θελήσεως» και αναπαύσεως του πληρώματός της.
--- «Συμπτωματικώς» επί του σκάφους επιβαίνει όχι κάποιος Αρχιπλοίαρχος ή Υποναύαρχος εν πλω διοικητής, αλλά ο ίδιος ο Ναύαρχος – Αρχηγός του Ιταλικού Ναυτικού.
--- Επίσης, κατά σπάνια συγκυρία, την ιταλική φρεγάτα στο λιμάνι του Πειραιώς επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή 30 Μαρτίου 2025 ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από δύο Αρχηγούς, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριο Χούπη και τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ, που ξεναγήθηκαν στη φρεγάτα, ενημερώθηκαν και ασφαλώς συνομίλησαν και με τον Ιταλό Αρχηγό Ναυτικού.
--- Χθες Τρίτη 1 Απριλίου 2025, παγκόσμια ημέρα …ψέμματος, ανήμερα που οι πάντες – και παραδοσιακώς ακόμη και ο τύπος λέει και γράφει «λογικοφανή ψεμματάκια» χάριν της ημέρας, εμφανίστηκε ενορχηστρωμένα, με προφανώς επιλεκτική διαρροή από τη γαλλική πλευρά, η είδηση της προτάσεως – προθέσεως εκ μέρους της για τη δημιουργία γραμμής παραγωγής για πλοία επιφανείας, υποβρύχια και Μη Επανδρωμένα Πλοία (USV), μία πρόταση που συνοδεύεται από και την προμήθεια – δια της εγχωρίου κατασκευής – τριών επιπλέον φρεγατών FDI-HN.
--- Συμπτωματικώς η γαλλική πρόταση – πρόθεση δημοσιοποιήθηκε, με τον προαναφερθέντα τρόπο, την επομένη του απόπλου της ιταλικής φρεγάτας από τον Πειραιά και δύο μέρες μετά την επίσκεψή τους σε αυτήν του ΥΕΘΑ και των δύο Αρχηγών.
--- Επίσης «συμπτωματικώς» η γαλλική πρόταση – πρόθεση δημοσιοποιήθηκε μόλις 24 ώρες ΠΡΙΝ από την παρουσίαση και τη συζήτηση στη Βουλή από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών.
--- Βεβαίως, πάντα «συμπτωματικώς», η γαλλική πρόταση – πρόθεση δημοσιοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα ΠΡΙΝ από την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Αμύνης της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Σεμπαστιάν Λακορνύ και των εδώ πολύ σημαντικών επαφών που θα έχει τόσο με τον ομόλογό του κ. Δένδια, όσο και με τον – συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες – κ. Πρωθυπουργό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γαλλικές πηγές επεσήμαναν δύο πράγματα: Πρώτον ότι η πρόταση – πρόθεση υποβλήθηκε ΠΡΙΝ την αντίστοιχη ιταλική πρόταση, απλώς έγινε γνωστή μετά, κάτι που βεβαίως δεν μπορεί να ελεγχθεί, αλλά επαφίεται «στην καλή πίστη» του λέγοντος. Δεύτερον, και αυτό είναι αληθές γιατί ελέχθη δημοσίως, το 2021 στη Γαλλική Πρεσβεία των Αθηνών από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, ότι η γαλλική πλευρά θα μπορούσε να ναυπηγήσει την πρώτη φρεγάτα στη Γαλλία και τις άλλες δύο (συν πιθανόν άλλη μία) στην Ελλάδα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να γίνουν εφικτοί οι τόσο σύντομοι χρόνοι παραδόσεως που τελικώς επετεύχθησαν. Επίσης, το ότι ΤΩΡΑ έγινε αυτή η γαλλική πρόταση – πρόθεση περί ναυπηγήσεως στην Ελλάδα άλλων τριών φρεγατών FDI-HN και όλων των υπολοίπων που περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση, έχει να κάνει ΚΑΙ με την κατάσταση που είναι ΣΗΜΕΡΑ η εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία, σε σχέση με την αντίστοιχη κατάστασή της το 2021, σε συνδυασμό με το ότι η Naval Group έχει υπογράψει MOU τόσο με τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, όσο και με τα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, που κατασκευάζουν τμήματα των γαλλικών και ελληνικών φρεγατών FDI, καθώς και με άλλες 50 σχεδόν ελληνικές εταιρείες.
Όλα αυτά δεν λέγονται γιατί οι ενέργειες από πλευράς της Ιταλίας και της Γαλλίας ενέχουν κάτι το μεμπτό ή «παράνομο». Λέγονται για ένα και μόνο λόγο.
Για να καταδειχτεί ότι η εμπλοκή δύο ναυτικών – ευρωπαϊκών – δυνάμεων σε μία τέτοια «συζήτηση», εκτιμάται ότι μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για την Ελλάδα, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για μια σειρά πολύ σοβαρούς λόγους.
Γιατί σε πολύ σύντομους χρόνους, το ΠΝ μπορεί να πετύχει τη ριζική ανανέωση του γηρασμένου ελληνικού στόλου επιφανείας.
Γιατί, εκτός της ποιοτικής, μπορεί να επιτευχθεί και η ποσοτική αύξηση του επιθυμητού αριθμού σκαφών πρώτης γραμμής.
Γιατί μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά η εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Γιατί μπορεί να υπάρχει εγχώρια συντήρηση και γραμμή ανταλλακτικών για σημαντικότατο τμήμα του Ελληνικού Στόλου.
Γιατί μπορεί να υπάρξει σημαντική ομοιοτυπία και ομογενοιοποίηση της εκπαιδεύσεως του προσωπικού.
Αρκεί βεβαίως να μη χαθεί μία ακόμα – και πολύ σημαντική – ευκαιρία.