«Μαζεύει» τις οργισμένες αντιδράσεις ο Λ. Αυγενάκης με νέα δήλωση για τα αδέσποτα

 
«Μαζεύει» τις οργισμένες αντιδράσεις ο Λ. Αυγενάκης με νέα δήλωση για τα αδέσποτα

Ενημερώθηκε: 22/07/17 - 12:11

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η Ερώτησή του, «αντιφιλοζωική υστερία» τη χαρακτήρισε η Πανελλήνια Φιλοζωΐκη Εταιρεία, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης προσπάθησε να κατευνάσει τις οργισμένες αντιδράσεις με διευκρινιστική τοποθέτησή του.

Ο κ. Αυγενάκης στην Ερώτησή του έθετε το πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης και δευτερευόντως ζητούσε εμμέσως την θανάτωση των σκυλιών που δεν υιοθετούνται, αναφέροντας τι ισχύει αλλού ή τι έχει προτείνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ενώ παράλληλα περιμένει να ακούσει και τι θα κάνουν οι αρμόδιοι για την επίλυση του ζητήματος.

ΝΔ

βουλευτή

Με αυτή την Ερώτηση, η οποία χαρακτηρίστηκε «τρομολαγνική», ο βουλευτής της ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία να προχωρά σε δυναμική ανακοίνωση. Κάλεσε τον να συμβάλει με σωστές λύσεις. Με λύσεις αποτελεσματικές στο θέμα των αδέσποτων και όχι να απαιτεί το μάντρωμά τους ή την εξαφάνισή τους.

αδέσποτων

Απαντώντας στις αντιδράσεις ο κ. Αυγενάκης «μάζεψε» το ύφος της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή διευκρινίζοντας ότι δεν τάσσεται υπέρ της θανάτωσης των αδέσποτων. «Σε κάθε περίπτωση είμαι ενάντια στην ευθανασία ζώων» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και υπογράμμισε ότι με την ερώτησή του ανέδειξε «ένα υπαρκτό πρόβλημα στο Δήμο Ηρακλείου το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Η οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας:

Η Ομοσπονδία μας τάσσεται αναφανδόν στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου και στο έργο που επιτελεί για τα αδέσποτα.

εκλογές

Η αντιφιλοζωική υστερία του κ. Αυγενάκη, βουλευτή Νέας Δημοκρατίας, μας είναι γνωστή βεβαίως από το παρελθόν αλλά η κατάστασή του συνεχώς υποτροπιάζει και όσο θα πλησιάζουν οι εθνικές η αλίευση ψήφων θα εντείνεται και θα γίνεται όλο και πιο χυδαία και προκλητική.

Τώρα εγκαλεί τον Δήμο Ηρακλείου επειδή τηρεί την νομοθεσία για τα αδέσποτα.

Εν ολίγοις τον καλεί να παρανομήσει.

Αύριο τι θα απαιτήσει; Την δολοφονία τους;

Οι θεματοφύλακες του νόμου και της τάξης δεν διστάζουν προκειμένου να ικανοποιήσουν άνομα αιτήματα των ψηφοφόρων τους να απαιτούν την κατάλυση των νόμων μας.

Τον καλούμε να συνέλθει και να συμβάλει με σωστές λύσεις, με λύσεις αποτελεσματικές στο θέμα των αδέσποτων και όχι να απαιτεί το μάντρωμά τους ή την εξαφάνισή τους.

Γιατί αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί τη λύση αλλά είναι έξω από αρχές και αξίες δικαίου για την ζωή, είτε αυτή αφορά το είδος μας είτε άλλο είδος.

Αν θέλει μια πόλη χωρίς αδέσποτα ας ξεκινήσει εκστρατεία κατά όλων εκείνων που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους ή πετούν από δω κι από κει τα νεογέννητά τους.

Αλλά μετά θα χάσει ψήφους γιατί εκεί βρίσκεται το κουμπί της υστερίας του.

Προτιμά να κτυπήσει το θύμα, το ανυπεράσπιστο, το αβοήθητο, που δεν ευθύνεται για την αδεσποτεία του παρά το θύτη.

«Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος» ο δικός του κόσμος!

Να του θυμίσουμε όμως, ότι η ψήφος έχει δύο όψεις. Είναι και θετική και αρνητική.

Και από την φιλοζωική κοινότητα του Ηρακλείου με τους χιλιάδες πολίτες θα εισπράξει προφανώς την δεύτερη.

Η ερώτηση του κ. Αυγενάκη στην Βουλή για τα αδέσποτα του Ηρακλείου:

Επικίνδυνη έχει γίνει πλέον η κατάσταση με την εγκατάλειψη των σκύλων στους δρόμους του Ηρακλείου, με τον αριθμό των αδέσποτων να εκτιμάται στα περίπου 2.500. Στην περιοχή του Καρτερού συγκεκριμένα, το φαινόμενο είναι πολύ εντονότερο καθώς λίγα μέτρα από την παραλία, σύμφωνα με καταγγελίες, εγκαταλείπονται 3-4 σκυλιά την εβδομάδα. Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η περιοχή του Αγίου Ιωάννη Κνωσού, όπου και εκεί εγκαταλείπονται πολλά ζώα τα οποία περιφέρονται, ενοχλώντας τους διερχόμενους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστούν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα, καθώς και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Από την αριθ. πρωτ. 6941/4-7-17 στην οποία δεν λάβαμε απάντηση, έχουμε αναδείξει το θέμα καθώς τα αδέσποτα ζώα πολλές φορές σχηματίζουν αγέλες μέσα στους προαύλιους χώρους του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου αλλά και του Γενικού Νοσοκομείου «Βενιζέλειο», προκαλώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο οποίος ζήτησε την άμεση περισυλλογή των αδέσποτων σκυλιών.

Είναι άξιο αναφοράς, ότι ο κ. Ινιωτάκης, ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος, με παλιότερες δηλώσεις του (Ράδιο Κρήτη, 22-02-16), μετά από καταγγελίες για ανεξέλεγκτες καταστάσεις με αγέλες σκυλιών, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «...κανένα κυνοκομείο και κανένας Δήμος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση» και ζήτησε «...αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα αδέσποτα».

Ειδικότερα, είχε προτείνει «...να ισχύσει το νομικό πλαίσιο της Γερμανίας, της Αγγλίας αλλά και Σκανδιναβικών χωρών, ... όπου δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο. ...Στις χώρες αυτές από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα αδέσποτο ζώο, η δημοτική υπηρεσία το παίρνει και το πηγαίνει στους ειδικούς χώρους που διαθέτει. Εκεί, και μετά από ένα χρονικό διάστημα 20-30 ημερών, αφού γίνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφού ψάξουν τον ιδιοκτήτη του που ενδεχομένως να έχει, το ζώο οδηγείται στην ευθανασία, αν μέσα σε αυτό το διάστημα δεν βρεθεί εκείνος που το εγκατέλειψε».

Οι δηλώσεις αυτές είχαν λάβει την έντονη αποδοκιμασία και σφοδρές αντιδράσεις από φιλοζωικούς συλλόγους και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο. Βεβαίως, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Ινιωτάκης δήλωσε ότι «...εξέφρασε απλά και μόνο τον προβληματισμό του και παράλληλα την αγωνία του για την κατάσταση που επικρατεί στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια με τα αδέσποτα».

Εν συνεχεία, από το Φεβρουάριο του 2017 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης είχε δεσμευτεί ότι «... άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η περισυλλογή των αδέσποτων ... της πόλης. Μάλιστα την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ξεκινά η επιχείρηση σταδιακής απομάκρυνσης μιας και τα δύο νοσοκομεία είναι πάντα μέσα στις προτεραιότητες της Υπηρεσίας». Όμως, το σοβαρό πρόβλημα παραμένει και γίνεται πιο έντονο σε πολλές συνοικίες του Ηρακλείου.

Ο κ. Ινιωτάκης έχει, επίσης, παραδεχτεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου, αν και είναι υποχρέωσή του, «... αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη, εξαιτίας και της περιορισμένης δυναμικότητας του Δημοτικού Κυνοκομείου, του οποίου οι 80 διαθέσιμες θέσεις είναι καλυμμένες σε μόνιμη βάση...», ενώ λέει ότι η εγκατάλειψη ζώων είναι μία μεγάλη πληγή για την πόλη του Ηρακλείου.

Ωστόσο, πέραν της αναγνώρισης του προβλήματος, δεν έχει ληφθεί κάποιο ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά σοβαρής ανεξέλεγκτης πλέον κατάστασης με τα αδέσποτα σκυλιά στο Ηράκλειο. Είναι φανερό ότι δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι αρμόδιες αρχές, αντί να παρέμβουν, ως οφείλουν, ελπίζουν απλώς να μη συμβεί κάτι κακό και επαφίενται στα φιλοζωικά αισθήματα των υπαλλήλων και των εθελοντικών οργανώσεων που φροντίζουν και μεριμνούν για τα αδέσποτα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Θα δοθεί άμεσα λύση στο επικίνδυνο φαινόμενο της ύπαρξης αδέσποτων σκύλων του Ηρακλείου;
Ποιος ο προγραμματισμός για την πρόληψη και τη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων;
Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε τον Δήμο Ηρακλείου, ο οποίος τονίζει ότι αδυνατεί να διαχειριστεί το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στην πόλη;