Αισθητή αρχίζει να γίνεται η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για τους δανειολήπτες. Μετά την πρώτη αύξηση του Ιουλίου κατά 50 μονάδες βάσης, ακολούθησε αυτή του Σεπτεμβρίου κατά 75 μονάδες βάσης και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει και τρίτη αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των πληθωριστικών πιέσεων.
Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%, η επόμενη διετία προμηνύεται δύσκολη για τους δανειολήπτες. Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 8,1 % το 2022, 5,5% το 2023 και 2,3% το 2024.
Οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο επιθετικά ή όχι θα κινηθεί η ΕΚΤ έχουν να κάνουν με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή οικονομία. Πιο συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα καραδοκεί ο κίνδυνος για περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού.
Ενώ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο λόγω μιας επίμονης επιδείνωσης της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Όσοι έχουν λάβει δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποπληρωμή του δανείου τους θα είναι ακριβότερη. Κυρίως αυτό αφορά την νέα γενιά δανείων όπου η περίοδος αποπληρωμής είναι μεγαλύτερη και η καταβολή των τόκων συχνότερη.
Λόγω της αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου, η μέση επιβάρυνση της μηνιαίας δόσης για τα στεγαστικά δάνεια υπολογίζεται στα 50 ευρώ ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια από 80 ευρώ έως 100 ευρώ. Οι εν λόγω επιβαρύνσεις αναμένουμε ότι θα διπλασιαστούν αν η ΕΚΤ προβεί σε μια τρίτη παρόμοια αύξηση στα επιτόκια μέχρι τα τέλη του 2022.
Το φαινόμενο αύξησης του κόστους δανεισμού αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λόγω του υψηλότερου κόστους όχι μόνο εξυπηρέτησης, αλλά και χορήγησης δανείων αναμένουμε ότι θα μειωθεί η όρεξη για λήψη νέων δανείων.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένουμε έντονη ζήτηση για χορήγηση επιχειρηματικών δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία είναι άλλωστε χαμηλότοκα. Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, στην Ελλάδα λόγω της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για πρόγραμμα στέγασης νέων έως 39 ετών το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την χορήγηση χαμηλότοκων δανείων, η κατάσταση θα είναι καλύτερη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και το εν λόγω πρόγραμμα αναμένουμε ότι θα έχει έντονη ζήτηση.
*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.