Τη θετική εικόνα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κλίμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ανάκαμψης, παρά τις δυσκολίες, παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σε αυτό το έδαφος, όπως είπε, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο της κυβέρνησης να είναι, στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και έχοντας ταυτόχρονα διαρκή μέριμνα για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας». Επισήμανε ότι αυτή η κατεύθυνση επιβεβαιώνεται, για μια ακόμα φορά, από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα απέδωσαν 1,6 δισ. πάνω από το στόχο που είχε τεθεί. Από αυτή την υπεραπόδοση, επισήμανε, 617 εκατ. ευρώ αποδόθηκαν στους χαμηλοσυνταξιούχους και ήταν εξάλλου αυτή η υπεραπόδοση που ανέμενε η κυβέρνηση, που έδωσε τη δυνατότητα αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του προσφυγικού, ώστε να ενισχυθούν οι νησιώτες που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό.
Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγει η κυβέρνηση, τόνισε, είναι ότι με σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια μπορεί να καταπολεμηθεί η βασική αιτία για την ένταση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: Συγκεκριμένα, η εκτεταμένη φοροδιαφυγή των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνίας, «οι μέρες που μεγάλοι επιχειρηματίες και κομματικοί φίλοι απολάμβαναν ειδική μεταχείριση από εφορία και ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν παρέλθει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η φορολογική ύλη αυξάνεται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αυτή η εξέλιξη είναι που προοπτικά θα επιτρέψει τη μείωση της φορολογίας για τα κατώτερα στρώματα και τις μικρές επιχειρήσεις».
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτή η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σε πείσμα των καταστροφολογικών προβλέψεων της ΝΔ και του ΔΝΤ, επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις των κκ Ρένγκλινγκ και Ντάισελμπλουμ.
«Το κλίμα λοιπόν που διαμορφώνεται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι κλίμα εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ανάκαμψης, παρά τις προφανείς δυσκολίες», είπε, τονίζοντας ότι «σε αυτό το έδαφος συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την υπέρβαση της ασυμφωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ και άλλων εμπλεκόμενων στο πρόγραμμα.
Επισήμανε ότι η ασυμφωνία αφορά στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το θετικό είναι, είπε, ότι όλοι πλέον δέχονται ότι η ασυμφωνία δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα και επομένως πρέπει να επιλυθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με πολιτικούς όρους. «Εντείνουμε τις προσπάθειες μας για να ολοκληρωθεί άμεσα η β' αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του πρώτου 3μήνου του 2017, να επιταχυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές και τον Αύγουστο του 2018 να έχουμε τη δυνατότητα συνολικής αναχρηματοδότησης του χρέους, χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα».
Απαντώντας σε ερώτηση για το μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να υποχωρήσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εάν υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018, τότε «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για τον μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων», αλλά σε καμία περίπτωση δεν συζητάμε νομοθέτηση νέων μέτρων.
Κυπριακό
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης και κορυφαία εθνική προτεραιότητα αποτελεί η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Χαρακτήρισε σημαντικά τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό: «Επιτέλους, μετά από μήνες προσπάθειας της ελληνικής πλευράς και ειδικότερα του υπουργού Εξωτερικών, ώστε να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αρχίζουν οι συνομιλίες και στον τομέα αυτό. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο στην Ελβετία, εκεί όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από διαπραγματευτική ομάδα υπό τον γγ του ΥΠΕΞ.
Αναφορικά με δημοσιεύματα και σχόλια που έχουν υπάρξει τις τελευταίες μέρες ένθεν κακείθεν, για τη στάση της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Γενεύη, υπογράμμισε ότι αυτά «δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον, παρά μόνο τους αρνητές της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού, εντός και εκτός Ελλάδας». Σημείωσε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών προώθησε με επιτυχία τη στρατηγική που έχουμε χαράξει από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξασφαλίζοντας την έναρξη των συνομιλιών που ζητούσαμε τόσον καιρό για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια».
Συνομιλίες», πρόσθεσε, «που θα είναι εντατικές, αλλά χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα».
Τόνισε ότι «η κυβέρνηση, ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει τη σκληρή δουλειά σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις κυπριακές αρχές, καταθέτοντας προτάσεις ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών». Υπογράμμισε ότι «η απάντηση του πρωθυπουργού στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, είναι και θα είναι ο διάλογος, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας» και πως «η ελληνική κυβέρνηση, σε πείσμα όσων φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επιμένει ότι πυξίδα της δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η φοβικότητα, η άρνηση και τα προσχήματα».
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Αγροτικό
Αναφορικά με την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το Αγροτικό, παρουσία του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ειδικά υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα».
Οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού το προσεχές διάστημα
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, πέραν της σημερινής συνάντησης του με τον Ιταλό Πρόεδρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για να συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της ιδρυτικής συνόδου που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Στις 30 Ιανουαρίου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Βελιγράδι, όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αλλάζει στο Λύκειο και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Κωνσταντινούπολη: Κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι βρήκαν οι αστυνομικοί τον μακελάρη του Reina
ΚΑΙΡΟΣ 17/1/2017: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά
Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων
Εκσυγχρονίζονται τα ΑΤΜ – Τι αλλάζει στις συναλλαγές, τι δυνατότητες θα παρέχουν