Εμβάθυνση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας στις χερσαίες δυνάμεις με την τριήμερης διάρκειας επίσκεψη του Διοικητή της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας (XXV ΤΘΤ) στη Γαλλία, στην έδρα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Γαλλικού Στρατού, μετά από σχετική πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν ο Διοικητής της XXV ΤΘΤ, που φέρει την ιστορική ονομασία (2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσσος» Ταξίαρχος Ηλίας Τσεβδός, συνοδευόμενος από έναν επιτελή του, μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Ταξιάρχου Φιλίπ Λε Καρφ (Philippe Le Carf) βρέθηκε το τριήμερο 3-6 Δεκεμβρίου 2024 στη Μπεσανσόν, την έδρα του Σχηματισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας και ενδυναμώσεως των δεσμών μεταξύ των δύο επίλεκτων τεθωρακισμένων ταξιαρχιών του Ελληνικού και του Γαλλικού Στρατού.
«Σκοπός της επίσκεψης, ήταν η παρακολούθηση της εκπαίδευσης μονάδας της 7ης Γαλλικής ΤΘΤ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων εντός Αστικού Περιβάλλοντος, καθώς και η εξεύρεση τρόπων ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχηματισμών» σημειώνεται από το ΓΕΣ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία είχε βρεθεί στην Ελλάδα, το διάστημα 11-20 Νοεμβρίου 2024, καθώς (τμήμα της) συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Ολυμπιακή Συνεργασία 2024» (“Olympic Cooperation 2024”), που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Πετροχώρι της Ξάνθης, ενώ τη VIP Day της ασκήσεως παρακολούθησαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης αντιστοίχως, η Πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα κυρία Laurence Auer, ο Διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος και άλλων.
Αργότερα, την ίδια μέρα με τη VIP Day, υπογράφτηκε στην έδρα του Δ’ ΣΣ στην Ξάνθη, παρουσία όλων των προαναφερθέντων, κοινής «Επιστολή Προθέσεων» («Letter of Intent”) μεταξύ της XXV ΤΘΤ και της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Γαλλικού Στρατού, από τους Διοικητές των δύο Σχηματισμών.
Η κοινή «Επιστολή Προθέσεων», «θα έχει ιδιαίτερο επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό όφελος για τον Στρατό Ξηράς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κοινής στρατιωτικής κουλτούρας μεταξύ των τμημάτων των δύο χωρών και την αναβάθμιση της εικόνας και του ρόλου της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συμμαχία» σημειώνεται από το ΓΕΣ και διευκρινίζεται: «Συγκεκριμένα, τα κοινά σημεία ενδιαφέροντος της κοινής επιστολής προθέσεων, συναντώνται τόσο σε υλικό όσο και σε τακτικό επίπεδο μεταξύ των δύο Ταξιαρχιών. Τα εν λόγω κοινά σημεία ενδιαφέροντος, αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες, μέσω της ανάπτυξης κοινών διαδικασιών και της ενίσχυσης δυνατότητας συντονισμού».
Έτσι για να έχουμε μία γενικότερη εικόνα του πως αναπτύσσονται οι διμερείς στρατιωτικές συνεργασίες όχι μόνο σε επίπεδο προθέσεων μεταξύ των ηγεσιών των δύο πλευρών, αλλά και πρακτικώς – «επί του πεδίου» - από τις μονάδες και σχηματισμούς που θα κληθούν να τα υλοποιήσουν. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι Ελλάδα και Γαλλία συνδέονται με συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας και ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ παροχής βοήθειας αν κάποια εκ των δύο χωρών (ο μη γένοιτο) τη χρειαστεί.
Επομένως με την υπογραφείσα «Επιστολή Προθέσεων» μεταξύ των δύο Σχηματισμών, με την παρουσία τμήματος του γαλλικού Σχηματισμού στην Ξάνθη και τώρα την παρουσία του Έλληνος Διοικητή του Σχηματισμού για ενημέρωση επί θεμάτων εκπαιδεύσεως σε επιχειρήσεις στο αστικό περιβάλλον, διαφαίνεται ξεκάθαρα αν τυχόν απαιτηθεί ποιος θα είναι ο σχηματισμός που θα σπεύσει άμεσα σε βοήθεια της Ελλάδος, στο ελληνικό έδαφος, που το γνωρίζει και έχει ήδη εκπαιδευτεί σε αυτό, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι στην απευκταία εκείνη κρίσιμη στιγμή ισχύσει η Συμφωνία και η Επιστολή.
Επίσης την ίδια μέρα ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Χούπης παρασημοφόρησε τον Διοικητή της 7ης ΤΘΤ Ταξίαρχο Philippe Le Carff με το Μετάλλιο της Διαµνηµονεύσεως Αξίας και Τιµής, ενώ και ο Γάλλος Διοικητής με τη σειρά του απένειμε στους νυν και τέως Διοικητές της XXV ΤΘΤ, το Μετάλλιο «Médaille de la Défense Nationale» (=Μετάλλιο της Εθνικής Αμύνης») της χώρα του, που το παρέλαβαν ο νυν Διοικητής Ταξίαρχος Ηλίας Τσεβδός και τέως Διοικητής Ταξίαρχος Παντελεήμων Βασιλειάδης.
7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία
Η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ή 7e BB εν συντομία), η μία από τις δύο τεθωρακισμένες ταξιαρχίες του Γαλλικού Στρατού, αποτελεί λόγω της φύσεως της συνθέσεώς της και του βαρέως οπλισμού της, σχηματισμό ταχείας αντιδράσεως,
Ποια είναι η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Γαλλικού Στρατού;
Λόγω των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης/προσωπικού VBCL, των αρμάτων μάχης Leclerc και των πυροβόλων CAESAR «μπορεί να επιφέρει χτυπήματα σε βάθος και να εμπλακεί σε πολυεθνικά περιβάλλοντα επιχειρήσεων, να παρουσιάσει την πολιτική θέληση της κυβερνήσεώς της, ενεργώντας με αποφασιστικότητα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς στην επίσημη παρουσίαση της 7ης ΤΘΤ στη σελίδα του Γαλλικού Στρατού (https://www.defense.gouv.fr/terre).
Η 7η ΤΘΤ συγκροτήθηκε το 1955 από την 7η Μηχανοκίνητη Μεραρχία (7 DMR) και τον Ιούνιο του 1961 μετονομάστηκε σε 7η Ελαφρά Τεθωρακισμένη Μεραρχία (7 DLB), αποτελούμενη από τις 6η, 7η και 8η Ταξιαρχίες, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Γαλλικού Στρατού στην Αλγερία, Το 1976, με 700 τεθωρακισμένα οχήματα κάθε τύπου στη δύναμή της ήταν – τότε – ο ισχυρότερος σχηματισμός του Γαλλικού Στρατού. Το 1977 μετονομάστηκε σε «7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία – 65η Ηπειρωτική Στρατιωτική Μεραρχία», στο πλαίσιο της αναδιοργανώσεως του Γαλλικού Στρατού.
Την 1η Αυγούστου 1991, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης τότε μειώσεως του μεγέθους του Γαλλικού Στρατού με την πλήρη επαγγελματοποίησή του, η 7η Τεθωρακισμένη Μεραρχία μετέπεσε σε 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με ενισχυμένη όμως σύνθεση, ονομασία που διατηρεί ως τις μέρες μας, έχοντας αναπτυχθεί έκτοτε σε όλες τις θερμές περιοχές του πλανήτη μας (Αφγανιστάν, Λίβανο, Κοσσυφοπέδιο, Τσαντ, Ακτή του Ελεφαντοστού, Μάλι κλπ).
Από το Νοέμβριο του 2012 ως τον Απρίλιο του 2013 ήταν το τελευταίο τμήμα του Γαλλικού Στρατού στο Αφγανιστάν, ενώ προσωπικό και μέσα της, το 2014, αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα Sahel-Saharan, στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως Barkhane και ξανά εκεί το 2016. Από τότε ώς σήμερα μονάδες της έχουν αναπτυχθεί σχεδόν συνεχώς σε όλη την υφήλιο για επιχειρήσεις και εκπαίδευση.
Η δύναμή της ανέρχεται σε 7.500 άτομα, μεγάλος αριθμός για κατ’ όνομα «Ταξιαρχία», που είναι οργανωμένα σε επτά συντάγματα, ένα Κέντρο Αρχικής Εκπαιδεύσεως και μία εξειδικευμένη ανεξάρτητη Μονάδα.
--- 35ο Σύνταγμα Πεζικού (35e Regiment d’ Infanterie), ένα από τα πιο παλαιά και ιστορικά Συντάγματα του Γαλλικού Στρατού, καθώς συγκροτήθηκε το 1641, που σήμερα είναι Σύνταγμα Μηχανοκινήτου Πεζικού με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI.
--- 152ο Σύνταγμα Πεζικού (152e Regiment d’ Infanterie, επίσης Σύνταγμα Μηχανοκινήτου Πεζικού με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI.
--- 1ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων (1e Regiment de Tirailleurs), Σύνταγμα Μηχανοκινήτου Πεζικού και αυτό σήμερα, επίσης με τεθωρακισμένα οχήματα μάχης VBCI.
--- 1ο Σύνταγμα Κυνηγών (1e Regiment de Chasseurs) με άρματα μάχης Leclerc.
--- 5ο Σύνταγμα Δραγώνων (5e Regiment de Dragons) Άρματα Μάχης), με άρματα μάχης Leclerc, που επισκέφθηκε ο Έλλην Διοικητής, και αποτελεί το μοναδικό Σύνταγμα συνδυασμένων όπλων του Γαλλικού Στρατού.
--- 68ο Σύνταγμα Πυροβολικού της Αφρικής (68e Regiment d’Artillery d’Afrique) , με αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR
--- 3ο Σύνταγμα Μηχανικού Μάχης (με ειδίκευση στις επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού)
--- Κέντρο Αρχικής Εκπαιδεύσεως
H XXV Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (XXV ΤΘΤ)
H XXV ΤΘΤ (Σημ. Συντ.: από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ www.army.gr), «…υπάγεται στην ΧΧ (20η) Τεθωρακισμένη Μεραρχία και από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, το Στρατηγείο της έχει μετεγκατασταθεί στο Πετροχώρι Ξάνθης.
Στο αρματικό δυναμικό της Ταξιαρχίας, συμπεριλαμβάνεται το άρμα Leopard 2A6HEL, ένα από τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που έχει στο οπλοστάσιό του ο Στρατός Ξηράς, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος άρματος:
– Αποτελεί ειδική έκδοση του Leopard 2A6, σχεδιασμένη για τις ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες.
– Ενσωματώσει πρωτοποριακή τεχνολογία.
– Συγκαταλέγεται στα κορυφαία άρματα μάχης παγκοσμίως.
Στο έμβλημα της Ταξιαρχίας, εικονίζεται η κεφαλή ενός αλόγου και το άρμα μάχης. Πάνω απ’ αυτή την παράσταση, αναγράφεται το ρητό «ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ». Αποτελεί ρήση του Περίανδρου, κυβερνήτη της Κορίνθου, ενός από του επτά σοφούς της αρχαιότητας και διακηρύσσει ότι «η υπέρτατη ένδειξη αγάπης προς την Πατρίδα είναι η προσφορά της ίδιας της ζωής», καθώς αντανακλά το ιδεώδες του αρχαίου κόσμου, ότι ο οπλίτης πρέπει να αγωνίζεται και να πεθαίνει για την ακεραιότητα της πατρίδας του. Η παράσταση του εμβλήματος, συμβολίζει τη ΔΥΝΑΜΗ, την ΟΡΜΗ, την ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ, την ΤΑΧΥΤΗΤΑ και την ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Μονάδων της Ταξιαρχίας, ενώ το πράσινο περίγραμμα, είναι η υπόμνηση του διακριτικού χρώματος του Όπλου των Τεθωρακισμένων.
H XXV ΤΘΤ αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Δ΄ ΣΣ και τo προσωπικό της με ηθικό, αισιοδοξία και πειθαρχία, εκπαιδεύεται για να εφαρμόζει σύγχρονες τακτικές στον αγώνα κίνησης και να έχει πίστη στην εκπλήρωση της αποστολής.»