Με μία ομιλία με σαφείς – σαφέστατες – πολιτικές και εθνικές προεκτάσεις από την ακριτική Καστορία, η οποία σήμερα γιορτάζει την 112η επέτειο από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά και τον Πολιούχο της Άγιο μηνά, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης απηύθηνε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό, σε όσους πιστεύουν ότι «Συντήρηση» και «Πρόοδος» συγκρούονται και δεν μπορούν να συμβαδίσουν αρμονικώς, ανατρέχοντας τόσο προς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και τον Διονύση Σαββόπουλο.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας ενώπιον ενός σαφώς συντηρητικού ακροατηρίου, καθώς ο Νομός Καστοριάς αποτελεί ένα από τα προπύργια – πανελλαδικώς – της Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα της συντηρητικής παρατάξεως, τόνισε εμφαντικώς δύο πράγματα: Αφενός ότι «…Η λέξη «Συντήρηση» δεν είναι λέξη με αρνητικό πρόσημο. Είναι λέξη με εντονότατο θετικό πρόσημο. Πρόοδος και Συντήρηση δεν αντιτίθενται. Τουλάχιστον για τους ομιλούντες την Ελληνική…» και αφετέρου ότι «…δεν νοείται αντί της εθνικής προόδου, να υπάρξει οπισθοδρόμηση από τα φυσικά και τα νομικά όρια που κατακτήθηκαν με το αίμα και τους αγώνες αυτών που τιμάμε σήμερα.»
Ο ΥΕΘΑ, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της Καστοριάς ως εκπρόσωπος της κυβερνήσεως, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο-Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, στην οποία χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Καστορίας κ.κ. Καλλίνικος και Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, καθώς και ο Επίσκοπος Τανάγρας κ.κ. Απόστολος. Ακολούθως, ο κ. Δένδιας κατέθεσε στέφανο στον Αδριάντα του Μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη και παρακολούθησε την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στις επετειακές εκδηλώσεις παρέστησαν η Βουλευτής κυρία Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Κορεντσίδης, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κ. Σεραφείμ Λιάπης, ο Διοικητής του Γ’ ΣΣ/NRDC – GR Αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητος Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ανώτατοι αξιωματικοί, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου.
Κατά τον χαιρετισμό του ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «…Η Καστοριά υπέμεινε τον οθωμανικό ζυγό για 527 χρόνια. Την 11η Νοεμβρίου του 1912, ανήμερα της εορτής του πολιούχου, οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη… Ως Έλληνες οφείλουμε να διατηρήσουμε στη θεσμική μνήμη κάθε επέτειο. Όχι μόνο ως ιστορική ανάμνηση, αλλά και ως εκπαιδευτική διαδικασία για τις επόμενες γενιές. Το είπα και στη Φλώρινα προχθές. Δεν πιστεύω και αποφεύγω να εκφωνώ ξύλινους πανηγυρικούς.
Πιστεύω όμως βαθύτατα στην Πατρίδα μας, τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας και τη συλλογική εθνική μας μνήμη. Αποτελούν αυτά ταυτοτικά στοιχεία του νέου Ελληνισμού και αποτελούν τα στέρεα θεμέλια στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Θεμέλια υποστήριξης των κεκτημένων του Έθνους.
Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας θα μπορούσε βέβαια κάποιος να μου πει ότι συνιστά συντηρητική ατζέντα. Αλλά νομίζω είναι καλό να συνεννοηθούμε.
Η λέξη «Συντήρηση» δεν είναι λέξη με αρνητικό πρόσημο. Είναι λέξη με εντονότατο θετικό πρόσημο. Πρόοδος και Συντήρηση δεν αντιτίθενται. Τουλάχιστον για τους ομιλούντες την Ελληνική. Αντίθετο της Συντήρησης είναι η Σήψη και αντίθετο της Προόδου είναι η Οπισθοδρόμηση. Συντήρηση και Πρόοδος μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν.
Αλλοίμονο αν ο Ελληνισμός δεν συντηρήσει με επιμέλεια τα ταυτοτικά θεμέλια επί των οποίων εδράζεται το εθνικό οικοδόμημα, και επιτρέψει να υποκύψουν στη σήψη.
Αλλοίμονο αν επιτραπεί στη σήψη να αλλοιώσει την εθνική μνήμη και τις αντιλήψεις της νέας γενιάς των Ελλήνων. Επί ποιας βάσης τότε μπορεί να οικοδομηθεί η πρόοδος της χώρας;
Και δεν νοείται αντί της εθνικής προόδου, να υπάρξει οπισθοδρόμηση από τα φυσικά και τα νομικά όρια που κατακτήθηκαν με το αίμα και τους αγώνες αυτών που τιμάμε σήμερα.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατά την κρίση μου σαφές ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική και συγχρόνως συντηρητική και προοδευτική εν ταυτώ. Υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, παρατάξεις και ενώνει τους Έλληνες. Συμβαδίζει, επίσης, με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συντηρήσει και να θωρακίσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει.
Φιλοδοξούμε να είμαστε διακριτή, συντηρητική, προοδευτική και υπερήφανη παράμετρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο έχουμε συνεισφέρει θεμελιώδεις αρχές και αξίες.
Δεν φιλοδοξούμε να καταστούμε μέρος ανέστιου, ανερμάτιστου, άνευρου και απάτριδος πολιτισμικού χυλού.
Επαναλαμβάνω την ισχυρή προτροπή του Διονύση Σαββόπουλου στον 15χρονο Μικρό Μονομάχο, το υπόδειγμα του Έλληνα μαθητή: «Τη συντήρηση ως πάθος θα υψώσεις» και «Θα είσαι ένας της σειράς και της καδένας προς το φως».
Σας ευχαριστώ πολύ».