Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μ. Ανατολή αν συνεχιστεί η ένταση

 
Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Μ. Ανατολή αν συνεχιστεί η ένταση

Ενημερώθηκε: 15/04/24 - 22:21

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Με τον χρυσό να καταγράφει άνοδο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα από την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορέςπερίμεναν πώς κάτι επρόκειτο να συμβεί. Να υπενθυμίσουμε ότι ο χρυσός παραδοσιακά αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας.

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις είχαν εν μέρη προεξοφληθεί  η αυξημένη αβεβαιότητα στην περιοχή, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του Ισραήλ για αντίποινα, διατηρεί τις πληθωριστικές προσδοκίες στην αγορά. Αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την πιθανή αύξηση των τιμών σε διάφορα αγαθά και υπηρεσίες. Το ύψος των συνεπειών θα εξαρτηθεί βέβαιααπό την έκταση της έντασης. 

Πιθανές επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Αύξηση του κόστους μεταφοράς λόγω της αναταραχής στην περιοχή.

Υψηλότερες τιμές στα εμπορεύματα λόγω της αυξημένης δαπάνης για την διακίνησή τους.

Μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις παραδόσεις λόγω δυσκολιών στις θαλάσσιες μεταφορές.

Αύξηση των ασφαλίστρων των πλοίων λόγω των αυξημένων κινδύνων.

Αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω δυσκολιών στην παραγωγή και διακίνησή της.

Η πιθανότητα κλεισίματος των στενών του Ορμούζ θα φέρει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου διέρχεται από αυτήν τη διαδρομή. Ακόμη και αν τα στενά δεν κλείσουν το βέβαιο είναι ότι τα πλοία θα αποφύγουν να περάσουν από την περιοχή. Ως αποτέλεσμα αυτό θα επιφέρει πρόσθετα προβλήματα στις θαλάσσιες μεταφορές, ενισχύοντας την τάση αύξησης των τιμών της ενέργειας. Οι προβλέψεις για την άνοδο του Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι είναι βάσιμες, με ενδεχόμενο επιπλέον αύξησής του σε περίπτωση κλεισίματος των στενών του Ορμούζ.

Όλα αυτά σε μια περίοδο όπου ναι μεν η ζήτηση για θέρμανση είναι μειωμένη λόγω των καλών καιρικών συνθηκών από την άλλη όμως πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και αναμένουμε αύξηση της ζήτησης για μεταφορές. Ήδη η τουριστική σεζόν έχει αρχίσει νωρίτερα φέτος από άλλες χρονιές, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ζήτηση για καύσιμα. Μάλιστα φέτος πρόκειται για χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό. 

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ