Γ. Γεραπετρίτης: «Δηλώσεις που έχουν εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε κλίμα καλής γειτονίας»

 
ΓΕΡ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 31/08/23 - 20:40

«Είναι αυτονόητο ότι δηλώσεις που έχουν ένα εχθροπαθή χαρακτήρα δεν συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα ηρεμίας, καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «Gymnich» στο Τολέδο της Ισπανίας, αναφερόμενος σε δημόσιες δηλώσεις την ημέρα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

«Εμείς αυτό το οποίο επιδιώκουμε, και θα το επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς του Έλληνες πολίτες, και πάνω απ' όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μια ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε», επεσήμανε.

«Είναι η διάθεση της Ελλάδας πάντοτε να έχει σχέσεις καλής γειτονίας. Στηρίζουμε την ειρηνική επίλυση των διαφορών και βεβαίως, εμμένουμε πάντοτε στη θεμελιώδη αρχή μας για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», επεσήμανε και πρόσθεσε, ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα:

«Πράγματι, επιχειρούμε μια νέα αρχή με τη γείτονα Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε, ως οφείλουμε, τις διαφορές μας. Να δούμε τη δυνατότητα η μόνη διαφορά που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».

Σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας η κράτηση Μπελέρη

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Φρέντη Μπελέρη, έκανε λόγο για «άδικη προσωρινή κράτησή του, η οποία εμποδίζει την ορκωμοσία του ως δημάρχου της Χειμάρρας» και «έχει τεθεί ήδη από μέρους του υπουργείου Εξωτερικών, από μέρους μου, σε όλα τα δυνατά φόρα».

Σημείωσε πως έχουν ενημερωθεί προσωπικά όλοι οι υπουργοί των κρατών-μελών της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχει υπάρξει πλήρης ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε πως «ανεξάρτητα από το ζήτημα της δικαστικής κρίσης, της ανεξαρτησίας της αλβανικής δικαιοσύνης, εδώ τίθεται το ζήτημα κράτησης που τον εμποδίζει να αναλάβει τα καθήκοντά του».

«Πρόκειται για μια σαφέστατη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, του κράτους δικαίου, των πολιτικών δικαιωμάτων, και του ιδίου και των πολιτών της Χειμάρρας που τον εξέλεξαν», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Αυτό το ζήτημα, ειδικώς η ορκωμοσία και ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του κ. Μπελέρη, δεν άπτεται της δικαστικής λειτουργίας στην Αλβανία, αλλά είναι καθαρά ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης».

«Και για το λόγο αυτό, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ορκιστεί δήμαρχος ο κ. Μπελέρης και να εκφρασθεί έτσι με τον καλύτερο τρόπο η βούληση του λαού της Χειμάρρας, όπως ήλθε μέσα από τις δημοτικές εκλογές της 14ης Μαΐου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, όπως επεσήμανε, είχε εκτενή κατ' ιδίαν συζήτηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης, Olivér Várhelyi, με τον οποίο συζήτησε τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, να επιταχυνθεί η πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ελλάδα θα είναι πάντοτε αρωγός, 20 χρόνια μετά από την ιστορική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, των χωρών αυτών σχετικά με την ευρωπαϊκή τους προοπτική», επεσήμανε.

Επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Ουκρανία το ερχόμενο διάστημα

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της διεθνούς πολιτικής, της παγκόσμιας ασφάλειας και της ειρήνης. Συζητήσαμε τα θέματα του Νίγηρα, στην Αφρική και το θέμα της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, «η πίστη μας στη δίκαιη έκβαση του πολέμου που προκάλεσε η αναίτια εισβολή της Ρωσίας. Να επιμείνουμε στο θέμα της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας και της αποτροπής οποιουδήποτε αναθεωρητισμού στην Ευρώπη και στον ευρύτερο κόσμο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε το ζήτημα της Διάσκεψης των Αθηνών της 21ης Αυγούστου, όπου, μετά την πρόσκληση του πρωθυπουργού, συναντήθηκαν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

«Συζητήσαμε την πορεία που διαγράφεται σε σχέση με την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, που είναι στην πραγματικότητα και η συνθήκη ευημερίας των λαών αυτών και ειρήνης της περιοχής», ανέφερε.

Έθεσε ακόμη το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στη διαδικασία της ενίσχυσης της Ουκρανίας, η οποία καλύπτει πολλά κεφάλαια και τη θέση της Ελλάδας ότι θα είναι παρούσα και την επόμενη μέρα της λήξης του πολέμου, «όχι μόνο στο πλαίσιο της αποκατάστασης των τεράστιων καταστροφών στη χώρα, ιδιαίτερα σε πόλεις με τις οποίες έχουμε πολύ ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, όπως η Οδησσός, αλλά ακόμη και σε πολλά μέτωπα τα οποία θα προκύψουν την επόμενη μέρα και για τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει η Ελλάδα να είναι στο προσκήνιο».

Σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος στη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Αθήνα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον πόλεμο της Ουκρανίας και έλαβε πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο και την Οδησσό.

«Είναι στον προγραμματισμό μας, το αμέσως επόμενο διάστημα, να βρεθώ στις μαρτυρικές αυτές πόλεις και να δηλώσω, όχι μόνο συμβολικά αλλά ουσιαστικά, τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο χειμαζόμενο ουκρανικό λαό», ανέφερε.

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως έθεσε το ζήτημα της κρίσης που έχει προκύψει εξαιτίας της αποχώρησης της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά και αναφέρθηκε «στη δυνατότητα της Ελλάδας να μπορέσει να παράσχει εναλλακτικό δρόμο για τη διακίνηση των σιτηρών, ιδίως μέσω των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης στη Βόρεια Ελλάδα».

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η ασφάλεια και η ειρήνη του κόσμου είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά όλους», σημείωσε.

Η Ελλάδα, όπως επεσήμανε, «συμμετέχει πολλαπλώς. Πέρα από την προσχώρησή της στη Συμφωνία των G7 που αφορά στην ειρήνευση στην Ουκρανία, η Ελλάδα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για την ευρωπαϊκή προοπτική και της Ουκρανίας, συμβάλλει καθοριστικά, ως πρωτοπόρος δύναμη, μέσα στην ΕΕ υπέρ της Ουκρανίας».

Επιπλέον, «θα υπάρχει και ενίσχυση ανθρωπιστική, αλλά και σε υλικό προς την Ουκρανία. Καθώς επίσης, θα προσφέρουμε και την αναγκαία συνδρομή, έτσι ώστε να υπάρξει εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, στα οποία η χώρα μας διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία. Όπως και όπου μπορεί, η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτόν τον άδικο πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον Νίγηρα «είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί η ειρήνη στην Υποσαχάρια Αφρική και ειδικά στο Σαχέλ. Έχουμε πολλά πραξικοπήματα. Είναι αναγκαίο να υπάρξει αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας και της ειρήνης», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Αν θεωρούμε ότι είναι μακριά και δεν επηρεαζόμαστε στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι καθόλου αληθές», τόνισε.

«Πέρα από το αυτονόητο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης που είναι και το πιο σημαντικό, υπάρχουν θέματα που έχουν να κάνουν με μεταναστευτικές ροές και με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

«Η παγκόσμια ειρήνη διακυβεύεται, και η διακύβευση αυτή είναι καθημερινή. Η ΕΕ είναι και πρέπει να είναι πάντοτε πρωτοπόρος στα θέματα δημοκρατίας και ειρήνης», κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ