Λουκέτο αποφάσισε να βάλει στο ιστορικό εστιατόριο Pandeli, αγαπημένο στέκι του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Κωνσταντινούπολη ο ιδιοκτήτης του, εξαιτίας της δραματικής πτώσης της τουριστικής κίνησης μετά τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Το εμβληματικό εστιατόριο, στο τέρμα του ιστορικού παζαριού με τα μπαχαρικά στην Πόλη, ιδρύθηκε από τον Παντελή Τσομπάνογλου, ωστόσο εδώ και τρεις μήνες η νέον ταμπέλα του είναι σβηστή και όπως αναφέρει το hurriyetdailynews.com, είναι άγνωστο αν θα ξανανάψει.
Στο παρελθόν, το Pandeli είχε φιλοξενήσει ονόματα όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και η σύζυγός του Βασίλισσα Σοφία, καθώς και πολλούς διάσημους ηθοποιούς όπως οι Tony Curtis, Audrey Hepburn και Robert De Niro.
«Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, οι τουρίστες δεν μας επισκέπτονται πια. Η επιχείρησή μας έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες λόγω των συνεχιζόμενων εργασιών αποκατάστασης στο Παζάρι των Μπαχαρικών. Το εστιατόριό μας είναι κλειστό εδώ και τρεις μήνες. Αν δεν μας προσφερθεί κάποια βοήθεια, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε οριστικά το μέρος», είπε ο σεφ του εστιατορίου, Özay Çınar, ο οποίος εργάζεται σε αυτή τη θέση τα τελευταία 22 χρόνια.
Ο Çınar είπε πως οι ιδιοκτήτες του Pandeli δεν μπορούν πλέον να ασχοληθούν όπως πρέπει με το εστιατόριο, καθώς βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Ο Saffet Emre Tonguç, βετεράνος ξεναγός και ταξιδιωτικός συντάκτης, είπε πως τον τελευταία καιρό έχουν κλείσει περισσότερα από 300 καταστήματα στο παζάρι.
«Ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί μέχρι τις αρχές του 2017. Πρέπει να προστατέψουμε το Pandeli. Πολλά μεγάλα καταστήματα του παζαριού έχουν ήδη κλείσει, συμπεριλαμβανομένων των Cambaz και Abdullah, καθώς και πολλά μαγαζιά στον ιστορικό δρόμο Nuruosmaniye. Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ήττες για την ιστορία μας. Πρέπει να τα προστατεύσουμε», είπε ο Tonguç.
Tην ατμόσφαιρα αλλοίωσης του χαρακτήρα της αγοράς των μπαχαρικών ή «Αιγυπτιακής Αγοράς» περιγράφει ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας στο βιβλίο του «Η Πόλη των απόντων» (εκδ. Πατάκη, 2011):
Οταν έμπαινες μέσα στο Pandeli, ένιωθες να σε πλημμυρίζει το χαρακτηριστικό (τιρκουάζ) χρώμα από τα οθωμανικά πλακάκια του 17ου αιώνα, σχεδόν σαν να μπαίνεις από έναν σκοτεινό διάδρομο σε μια εκτυφλωτική πισίνα. Από τα παράθυρα στο υπερώο της αγοράς μπορούσες να θαυμάσεις τη θέα και να ακούσεις το κάλεσμα του μουεζίνη από το παρακείμενο τζαμί, εκεί που οι άνδρες πλένουν ψυχαναγκαστικά τα πόδια τους πριν πάνε για προσευχή. Στους τοίχους πίσω από τους φθαρμένους μπορντό καναπέδες «διάβαζε» κανείς μέχρι πρότινος την 115χρονη ζωή του. Το 1955 στα Σεπτεμβριανά είχε λεηλατηθεί μαζί με άλλες ελληνικές ιδιοκτησίες, αλλά η φήμη του ως εξαιρετικού εστιατορίου υπερίσχυσε των εθνικιστικών παθών κι έτσι του παραχωρήθηκε ο χώρος μέσα στην αγορά για την επαναλειτουργία του. Ασπρόμαυρες φωτογραφίες με τους διάσημους θαμώνες του (από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας μέχρι και ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως την Οντρεϊ Χέπμπορν, τον Τόνι Κέρτις και πιο πρόσφατα τον Ρόμπερτ ντε Νίρο) θυμίζουν τα μεγαλεία του παρελθόντος που είχαν ξεχάσει τα ηλικιωμένα γκαρσόνια με τη διεκπεραιωτική ευγένεια και τους βαριεστημένους ρυθμούς. Στην είσοδο μπορούσε ο πελάτης να αγοράσει αναμνηστικά από την επίσκεψη, χρυσοποίκιλτα φλιτζάνια για τούρκικο καφέ με το όνομα Pandeli. Κανείς δεν έμοιαζε όμως τον τελευταίο καιρό να ενδιαφέρεται για κάποιο σουβενίρ.