«Τρέχουν» οι αιτήσεις για την ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο

 
Πράσινη ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 25/09/22 - 23:53

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Έντονη είναι η ζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει ως επίκεντρο την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών επιδιώκονται με την αξιολογούμενη ρύθμιση ο στόχος 7: “Φτηνή και καθαρή ενέργεια”, ο στόχος 8: “Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη” καθώς και ο στόχος 17: “Συνεργασία για τους στόχους”.

Η κατηγορία «Πράσινη μετάβαση - Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων», σχετίζεται άμεσα με την βιώσιμη ανάπτυξη. Σκοπός είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων για το κλίμα, δηλαδή την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι επιχειρήσεις αναμένουμε ότι θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση σε επενδύσεις που αφορούν τον τομέα εναρμόνισής τους με νέες ενεργειακές πρακτικές. Η ζήτηση για επιχορηγήσεις, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) το τελευταίο διάστημα, αυξάνεται. Σημαντικό είναι να στηριχθούν ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία στην χώρα μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το διάστημα “τρέχει” η υποβολή των σχεδίων για την «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του νέου Αναπτυξιακού. Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 5η Δεκεμβρίου 2022. Η ενίσχυση του τουριστικού κλάδου είναι απαραίτητη για την διατήρηση του brand Ελλάδα, αλλά και για την βιωσιμότητα του κλάδου. Για αυτό άλλωστε πρόκειται το επόμενο διάστημα να “βγει’’ και νέο εξοικονομώ το οποίο θα αφορά αποκλειστικά τον τουριστικό κλάδο.

Αυτό το διάστημα “τρέχει” και η υποβολή των σχεδίων και για την κατηγορία «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα». Ως καταληκτική ημερομηνία του κύκλου υποβολών ορίζεται η 31η Οκτωβρίου 2022.

Η συγκεκριμένη δράση αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και τα Logistics. Η στήριξη της μεταποίησης είναι κομβικής σημασίας καθώς αυτό το διάστημα λόγω της ενεργειακής κρίσης οι υψηλές τιμές προσθέτουν βάρος στον κλάδο ο οποίος παρουσιάζει μειωμένη ζήτηση τόσο από πελάτες στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής.

Η μεταποίηση στην χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλό 1,5 έτους, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 48,8 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 49,1 μονάδων τον Ιούλιο.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ