Οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και ο ρόλος της ΕΕ αλλά και η νέα αποστολή στη Μεσόγειο της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου.
«H ΕΕ ως παράγοντας αποσταθεροποίησης» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung αναφερόμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 12 Απριλίου στη Βόρεια Μακεδονία. Στο σχόλιο αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κατάφερε, εναντιωνόμενος στην αντίσταση των εθνικιστών, που κατεθύνονται από τη Μόσχα, να πείσει τους συμπατριώτες του να αλλάξει η χώρα το όνομά της και με αυτόν τον τρόπο να προσπεράσει το μεγαλύτερο εμπόδιο καθοδόν προς την ένταξή της στην ΕΕ. Ωστόσο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο Οκτώβριο προέβαλε αιφνιδιαστικά βέτο κατά της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. «Οι Βρυξέλλες δεν κράτησαν το λόγο τους. Ο Ζάεφ παραιτήθηκε και τώρα το κοινοβούλιο άνοιξε τον δρόμο για νέες εκλογές στα Σκόπια. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι εθνικιστές θα κερδίσουν» σημειώνεται.
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Την απόδειξη ότι η φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική πολιτική των Σοσιαλδημοκρατών στη χώρα δεν χρησιμεύει δήθεν σε τίποτα, την έδωσαν οι ίδιες οι Βρυξέλλες. Ο Μακρόν έχει εν τω μεταξύ σχετικοποιήσει την άρνησή του. Η ΕΕ δημιουργεί και πάλι νέες ελπίδες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Όμως η εμπιστοσύνη κλονίστηκε. Οι Βρυξέλλες θα πρέπει σύντομα να βρουν μια κοινή δεσμευτική γραμμή απέναντι στα Δυτικά Βαλκάνια. Μια απρόβλεπτη βαλκανική πολιτική μπορεί να έχει αποσταθεροποιητική επίδραση στην περιοχή, όπως δείχνει η περίπτωση Ζάεφ».
Ένα εμπάργκο καταδικασμένο σε αποτυχία
Το θέμα πάντως που κυριαρχεί στο γερμανικό Τύπο είναι η χθεσινή απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να επιβάλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ακόμα και με πολεμικά πλοία. Η Frankfurter Allgemeine γράφει για το θέμα: «Ως ‘αστείο' χαρακτήρισε υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος των ΗΕ το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι ξένοι παράγοντες που στηρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη δεν το σέβονται και δεν υπάρχει κάποιος που να καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να ελέγξει την κατάσταση. Και η νέα αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση. Διότι ακόμα και αν ελέγχονταν ύποπτα πλοία, ο κύριος όγκος των όπλων θα μεταφερόταν, στη χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο, μέσω αέρος ή εδάφους».
Παρόμοια είναι και η άποψη της εφημερίδας Tagesspiegel: «Όσο τα αεροπλανοφόρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή την Ιορδανία προμηθεύουν με όπλα τους μαχητές του Χαφτάρ και όσο τα πολεμοφόδια περνάνε από τα χερσαία σύνορα στις αντιμαχόμενες πλευρές, ο εμφύλιος στη Λιβύη θα συνεχίζεται».
Τέλος, η Frankfurter Rundschau υπογραμμίζει: «Η νέα αποστολή είναι ένας άγονος συμβιβασμός. Η ΕΕ θέλει να χρησιμοποιήσει πλοία στην ανατολική Μεσόγειο μακριά από του δρόμους που παίρνουν οι πρόσφυγες για να έρθουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει να πρέπει να περισυλλέξει ναυαγούς. Σε αυτό επέμεναν η Αυστρία και η Ουγγαρία. Για άλλη μια φορά ο καταναγκασμός της ομοφωνίας οδηγεί σε προβληματικές καταστάσεις. Είναι καιρός να αλλάξει κάτι».