Δεν θα προχωρήσουν οι τράπεζες στις προμήθειες που είχαν προαναγγείλει από 1ης Νοεμβρίου για ορισμένες υπηρεσίες στα ΑΤΜ σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.
Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα προχωρήσει στο πάγωμα ορισμένων χρεώσεων που είχε ανακοινώσει. Μεταξύ των χρεώσεων που θα παγώσουν είναι η χρέωση 15 λεπτών για αντίγραφο κινήσεων σε ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας.
Πηγές από άλλες τράπεζες αναφέρουν ότι δεν είχαν ανακοινώσει αυξήσεις για χρεώσεις για αντίγραφο κινήσεων από ΑΤΜ με χρήση κάρτας που έχει εκδοθεί από την ίδια την τράπεζα, οπότε δεν τίθεται θέμα παγώματος της σχετικής χρέωσης.
Ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είχε ζητήσει την ανάκληση των αυξήσεων που έχουν ανακοινώσει σε μία σειρά τραπεζικών υπηρεσιών.
«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός
Επίσης σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έστειλε , προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει παράλογες και υπερβολικές χρεώσεις, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιληφθεί του θέματος και θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές.
Ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν παράλογες, υπερβολικές χρεώσεις τραπεζών και εναρμονισμένες πρακτικές των συστημικών τραπεζών. Η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και είναι έτοιμη να επέμβει στο πλαίσιο του ελληνικού θεσμικού πλαισίου και της ευρωπαϊκής οδηγίας που υπάρχει».
Επίσης και η ΔΙΑΣ ΑΕ (Σύστημα πληρωμών) εκφράζει με ανακοίνωσή της την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές ώστε «οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».
Ποιες χρεώσεις «παγώνουν» οι τράπεζες
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω «παγώνει» η εφαρμογή των παρακάτω χρεώσεων που είχε ανακοινώσει πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα:
– Ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός Ευρωζώνης και εκτός Ευρωζώνης. Επρόκειτο να ισχύσει από χθες, 31 Οκτωβρίου 2019.
– Αντίγραφο 7 τελευταίων κινήσεων σε ΑΤΜ. Επίσης επρόκειτο να ισχύσει από χθες.
– Επανέκδοση PIN. Είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από τις 30 Νοεμβρίου 2019.
– Εφάπαξ συνδρομή ανανέωσης χρεωστικών καρτών. Είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Η χρέωση που δεν ανακαλείται και ισχύει από χθες είναι αυτή που αφορά την εφάπαξ συνδρομή για μη αυτοματοποιημένη ανανέωση χρεωστικών καρτών σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς αυτών.
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες τράπεζες είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή ανάλογων χρεώσεων ήδη από το 2018. Για παράδειγμα, ήδη από τον Οκτώβριο του 2018 η Τράπεζα Πειραιώς και από τον Νοέμβριο του 2018 οι Alpha Bank και Εurobank έχουν εφαρμόσει (σ.σ. είχαν εντάξει τις σχετικές χρεώσεις στους γενικούς όρους συναλλαγών) την εφάπαξ συνδρομή μη αυτοματοποιημένης ανανέωσης χρεωστικών καρτών σε περίπτωση απώλειας αυτών.
Χρεώσεις για την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ τρίτων εντός Ευρωζώνης έχουν επιβληθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2018 από τη Eurobank, ενώ έχουν ήδη επιβληθεί από πιο παλιά σχετικές χρεώσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί την τελευταία πενταετία.
Για την έκδοση αντιγράφου μέσω ΑΤΜ των τελευταίων κινήσεων οι λοιπές τράπεζες δεν έχουν μέχρι στιγμής επιβάλει χρεώσεις, αλλά δεν αποκλείεται να είναι μία από τις κατηγορίες που σχεδίαζαν να προχωρήσουν σε σχετικές κινήσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας.
Για την επανέκδοση PIN, χρέωση έχει επιβάλει από τον Νοέμβριο του 2018 η Eurobank, η Αlpha Bank επίσης από τον Νοέμβριο του 2018, αλλά μόνον όταν αυτό αποστέλλεται με συστημένη επιστολή, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς δεν εφαρμόζει έως τώρα σχετική χρέωση.
Σε εκκρεμότητα, πάντως, παραμένει το ζήτημα της επιβολής προμήθειας σε περίπτωση που κάποιος κάνει ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ τράπεζας διαφορετικής από αυτήν στην οποία διατηρεί τον καταθετικό του λογαριασμό. Πρόκειται για χρεώσεις ύψους 2,5 - 3 ευρώ ανά συναλλαγή που ξεκίνησαν να επιβάλλονται από φέτος το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να καταργηθεί η παραπάνω επιβάρυνση στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένο μόνο ένα ΑΤΜ (μικρά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές).