Ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στις ευρωτουρκικές σχέσεις παρουσιάζεται η Κύπρος, σε σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στο οποίο αναλύονται οι παράγοντες, oι οποίοι καθιστούν τις μεθαυριανές τουρκικές εκλογές σημαντικές για την Ευρώπη.
Με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει τη σκληρότερη εκλογική δοκιμασία των τελευταίων δύο δεκαετιών, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ παρακολουθούν αν θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή, σε ένα κράτος που επηρεάζει σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν από την ασφάλεια έως τη μετανάστευση και την ενέργεια.
Στο εν λόγω ρεπορτάζ, όπου καταγράφονται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Κύπρος παρουσιάζεται ως ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας, για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ–Τουρκίας και για αναζωπύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Ο “game-changer” στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να ήταν η Κύπρος», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο οποίος υπογράμμισε, ωστόσο ότι όσον αφορά στην Κύπρο «η ατζέντα των υποψηφίων στις τουρκικές εκλογές, δεν φαίνεται να είναι ουσιαστικά διαφορετική». Όπως καταγράφεται, «οι αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν ελάχιστα σημάδια ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα άλλαζε πολλά στην Κύπρο».
«Αυτό (η Κύπρος) είναι φυσικά το μεγάλο εμπόδιο στις σχέσεις μας», δήλωσε την ίδια ώρα για το θέμα ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sergey Lagodinsky.
Σύμφωνα με το Reuters «αν ο Κιλιτσντάρογλου και ο συνασπισμός του κερδίσουν, η ΕΕ θα είναι πρόθυμη να δει εάν θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να απελευθερώσουν τους επικριτές του Ερντογάν από τη φυλακή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γενικά να βελτιώσουν τα πρότυπα του κράτους δικαίου».
Ο Marc Pierini, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Europe, δήλωσε ότι «θα υπάρξει στάση αναμονής από την ΕΕ». Yποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «εάν υπάρξει καταστολή της διαφθοράς, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ίσως θα ήταν έτοιμες να προβούν σε μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία για άλλη μια φορά, ίσως με την υποστήριξη της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της».
Πρόσθεσε επίσης ότι «οι προσπάθειες για επέκταση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα αγαθά και παροχή της δυνατότητας στους Τούρκους, για ταξίδια στην ΕΕ, χωρίς βίζα, θα μπορούσαν επίσης να αναζωπυρωθούν».
Σύμφωνα, ωστόσο, με το δημοσίευμα, «τίποτα από τα δύο δεν θα ήταν εύκολο - κυρίως λόγω του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου». «Αυτό είναι φυσικά το μεγάλο εμπόδιο στις σχέσεις μας», ανέφερε για το θέμα ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Sergey Lagodinsky.
Επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, που καθιστούν απίθανη την αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους και αναλυτές.
«Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι ενίσχυσης της σχέσης, οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν ήδη πολλά ευρωπαϊκά χρήματα, που έχουν φτάσει στην Τουρκία. Δεν ξέρω κανέναν στην Ευρώπη, που να θέλει να αναβιώσει τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ», δήλωσε για το θέμα Ευρωπαίος διπλωμάτης.