Tα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα, που προσφέρονται από εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, αναδείχτηκαν έπειτα από περισσότερες από 800 αξιολογήσεις καταναλωτών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Veg.contest Thessaloniki 2024 – Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει», που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 11 Μαρτίου έως 4 Μαΐου του 2024.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων HellasVeg, ως καλύτερο vegan πιάτο διακρίθηκε το «Rib eye steak μελιτζάνας με κόκκινο λάχανο, φρέσκο κόλιανδρο και μυρωδικά» του εστιατορίου «Ουζερί Αγορά», το οποίο κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία στην κατηγορία του. Στην κατηγορία του καλύτερου vegetarian πιάτου ισοβάθμισαν δύο συμμετοχές, της «Καροτόσουπας» από το εστιατόριο «Απέναντι απ' τα Κάστρα» και του «Veggie Γύρος με μανιτάρια πλευρώτους» από το εστιατόριο «Koru Inspired Cuisine».
Συνολικά διαγωνίστηκαν περισσότερα από 60 vegan ή vegetarian πιάτα από 25 εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ενθουσιώδης, με τον χορτοφαγικό χάρτη της HellasVeg να συγκεντρώνει περισσότερες από 16000 επισκέψεις κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, καθοδηγώντας τους επισκέπτες σε εστιατόρια με βάση τις χορτοφαγικές επιλογές που προσφέρουν. Ο χάρτης παραμένει διαθέσιμος για το κοινό στη διεύθυνση: https:// hellasveg.gr/ veggie-map/ .
Τα πιάτα που διακρίθηκαν έλαβαν τα ειδικά σχεδιασμένα βραβεία για το «Καλύτερο Χορτοφαγικό Πιάτο» και το «Καλύτερο Vegan Πιάτο». Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν αναμνηστικά συμμετοχής, τιμώντας την προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για εναλλακτικές διατροφικές επιλογές χωρίς κρέας, ενσωματώνοντας στα μενού τους χορτοφαγικά και vegan κυρίως πιάτα.
«Η HellasVeg γιορτάζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Veg.contest Thessaloniki 2024 – «Η Γαστρονομία της πόλης αλλάζει», και ευχαριστεί θερμά όλα τα εστιατόρια που συμμετείχαν προσφέροντας μοναδικά vegan και vegetarian πιάτα, καθώς και όλους όσοι δοκίμασαν και αξιολόγησαν τα πιάτα αυτά» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι ολοένα περισσότερα εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα σπεύδουν να προσθέσουν έστω ένα χορτοφαγικό κυρίως πιάτο στο μενού τους, ανταποκρινόμενα στην τάση αύξησης του αριθμού των χορτοφάγων (vegetarians), των αυστηρά χορτοφάγων (vegan) και των φίλων της ευέλικτης διατροφής (flexitarians), αλλά και στις επιταγές διεθνών οργανισμών όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για μείωση της κατανάλωσης του κρέατος. Όπως είχε παλαιότερα επισημάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σουζάνα Ισαακίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Χορτοφάγων «HellasVeg», βάσει έρευνας του 2022, που συγχρηματοδοτήθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή ένωση (European Vegetarian Union- EVU), σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες και Ελληνίδες (49%) επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση κρέατος, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται επίσης ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να δοκιμάσουν κρέας κυτταροκαλλιέργειας (σε ποσοστό 49%), αλλά και τρόφιμα που αξιοποιούν πρωτεΐνη από έντομα (ένας στους τέσσερις ή ποσοστό 26%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ