Eurogroup: Με εποικοδομητικές παρεμβάσεις το «ντεμπούτο» του Κυριάκου Πιερρακάκη

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: EPA/LESZEK SZYMANSKI POLAND OUT

Ενημερώθηκε: 11/04/25 - 21:08

Μέσα στο κλίμα ζυμώσεων, η ελληνική παρουσία άφησε το δικό της αποτύπωμα με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο «ντεμπούτο» του στο Eurogroup, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις του, στοχεύοντας λύσεις για λιγότερους δασμούς.

Ειδικότερα, μπροστά στο φόβο ύφεσης λόγω του πολέμου δασμών που δυσχεραίνει τις διεθνείς ροές κεφαλαίων, το Eurogroup δείχνει να επιλέγει τη «φυγή προς τα μπρος» με λύσεις για λιγότερους δασμούς και περισσότερη Ευρώπη, κινητοποιώντας εσωτερικές τις δυνάμεις μπροστά σε μια διαφαινόμενη νέα κρίση.

Ομοθυμία υπήρξε και για την ανάγκη εμβάθυνσης της εσωτερικής αγοράς και για τη δημιουργία της Ένωσης Αποταμίευσης και Επενδύσεων, που θα ενισχύσουν την οικονομική της θωράκιση και θα απελευθερώσουν το τεράστιο επενδυτικό δυναμικό της Ευρώπης, σύμφωνα με το ProtoThema.gr.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βαρσοβία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χάραξαν μια πορεία που συνδυάζει την αποφασιστικότητα στην εξωτερική διαπραγμάτευση με μια τολμηρή εμβάθυνση της εσωτερικής οικονομικής ολοκλήρωσης.

Το μήνυμα

Οι υπουργοί στέλνουν ένα διπλό μήνυμα: Αφενός, συμφώνησαν να επιδιώξουν ενεργά τη διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέτοντας ως φιλόδοξο στόχο τον μηδενισμό των εμπορικών δασμών, αφετέρου, έδωσαν πράσινο φως στην προώθηση των προτάσεων Ντράγκι και Λέττα για τη δραστική μείωση των εμποδίων εντός της ίδιας της Ευρώπης, ώστε να αρθούν τα εσωτερικά τείχη που ισοδυναμούν με «δασμούς» κόστους πολλών δισ. ευρώ, για να απευελευθερωθούν οι δυνάμεις της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ζυμώσεων, η ελληνική παρουσία άφησε το δικό της αποτύπωμα. Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο «ντεμπούτο» του στο Eurogroup συγκέντρωσε το ενδιαφέρον για τις πολλαπλές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις του.

Ιδιαίτερα καλή ήταν και η «χημεία» στη συνεργασία του με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή λόγω των παράλληλων συνεδριάσεων του Ecofin και του Συμβουλίου των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Ο «γίγαντας» των 10 τρισ. ευρώ

Εντυπωσιακή και σχεδόν καθολική συναίνεση υπήρξε γύρω από την «Ένωση Αποταμίευσης και Επένδυσης» (Savings and Investment Union).

Σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας, όπου οι εμπορικοί πόλεμοι και ο κίνδυνος ύφεσης καθιστούν επισφαλή την προσφυγή σε διεθνή κεφάλαια, η Ευρώπη επιλέγει να στραφεί στις δικές της, ανεκμετάλλευτες δυνάμεις.

Η ομόφωνη σχεδόν στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας, ακόμη και από τη Γερμανία, δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως η απάντηση στις παγκόσμιες προκλήσεις περνά μέσα από τη βαθύτερη ενοποίηση και την αξιοποίηση των εσωτερικών δυνάμεων.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και τεράστιο: περίπου 10 τρισεκατομμύρια ευρώ – το 70% των αποταμιεύσεων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών – λιμνάζουν σε τραπεζικές καταθέσεις. Ασφαλείς μεν, αλλά με πενιχρές αποδόσεις και μηδενική συμβολή στην παραγωγική μηχανή της οικονομίας. Η νέα στρατηγική της «Ένωσης Αποταμίευσης και Επένδυσης» έρχεται ακριβώς για να «ξυπνήσει» αυτόν τον κοιμώμενο γίγαντα.

Τι σημαίνει η «Ένωση»

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει τους πολίτες να διοχετεύσουν μέρος των αποταμιεύσεών τους από τις απλές καταθέσεις προς τις κεφαλαιαγορές. ¨

Αυτό σημαίνει πρακτικά:

- περισσότερες και καλύτερες επιλογές για τους πολίτες: παροχή εύκολης, απλής και χαμηλού κόστους πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), προσαρμοσμένων στις ανάγκες και το προφίλ κινδύνου του καθενός.
- ενίσχυση χρηματοοικονομικών γνώσεων: δράσεις για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής παιδείας των πολιτών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν συνειδητές επενδυτικές αποφάσεις.
- οικοδόμηση Πλούτου: δυνατότητα για τους πολίτες να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις για τα χρήματά τους, να «χτίσουν» τον πλούτο του νοικοκυριού τους και να αποταμιεύσουν πιο αποτελεσματικά για το μέλλον (π.χ. συνταξιοδότηση).
- τόνωση της Οικονομίας: η μαζική αυτή κινητοποίηση κεφαλαίων θα λειτουργήσει ως ισχυρός εσωτερικός κινητήριος μοχλός για την ευρωπαϊκή οικονομία, χρηματοδοτώντας επιχειρήσεις, καινοτομία, υποδομές και την πράσινη/ψηφιακή μετάβαση, μειώνοντας την εξάρτηση από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ