Η 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (120 ΠΕΑ) πιστοποιήθηκε επισήμως ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ιπταμένων του ΝΑΤΟ (NATO Flight Training Europe/NFTE), γεγονός που αποτελεί τεράστια επιτυχία και προβολή καθώς θα μπορεί τώρα να αναλαμβάνει την εκπαίδευση πιλότων από άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και όχι μόνο!

Το σημαντικότατο αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2025, στη διάρκεια της 11ης συνεδριάσεως του Steering Board του προγράμματος NFTE, που διεξήχθη στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, ενώ είχε προηγηθεί στις 3 Μαρτίου 2025, επίσκεψη τριμελούς ομάδος αξιολογητών του ΝΑΤΟ στην 120 ΠΕΑ για επιτόπια εξέταση και αξιολόγηση της Μονάδος, περί του αν πληροί τις ΝΑΤΟϊκές προδιαγραφές.

Η 120 ΠΕΑ είναι Μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας, επιχειρεί με ελικοφόρα εκπαιδευτικά αεροσκάφη T-6A Texan II (Phase 2), όσο και στο προηγμένο αεριωθούμενο εκπαιδευτικό M-346A (Phases 3 και 4), αναλαμβάνοντας πλέον ρόλο-κλειδί στην εκπαίδευση πιλότων συμμαχικών χωρών, στους προαναφερθέντες δύο τύπους εκπαιδευτικών αεροσκαφών (βασική/προηγμένη/επιχειρησιακή πτητική εκπαίδευση).

«Η πιστοποίηση αυτή ενισχύει τη διεθνή θέση της Ελλάδας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει τη χώρα σε έναν ευρύτερο, στρατηγικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για την αυτονομία και βιωσιμότητα της εκπαίδευσης ιπταμένων πληρωμάτων στην Ευρώπη» επισημαίνεται σχετικώς από το ΓΕΑ. Και προστίθεται: «Το πρόγραμμα NFTE αποτελεί μια καινοτόμα συμμαχική πρωτοβουλία, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυεθνικού δικτύου εκπαιδευτικών κέντρων που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες εκπαίδευσης πιλότων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ».

Πρακτικώς, αυτό σημαίνει ότι αντί τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας να διατηρούν αποσπασματικά ή ανεπαρκώς επανδρωμένα εθνικά εκπαιδευτικά κέντρα, τα οποία συχνά δεν δικαιολογούνται οικονομικά λόγω μικρής ετήσιας ζητήσεώς τους, το NFTE προωθεί τη συνεργασία, την κοινή χρήση υποδομών και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 χώρες και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του NFTE είναι η μείωση της εξαρτήσεως των κρατών – μελών, ιδίως των ευρωπαϊκών, από τις αεροπορικές εκπαιδευτικές δομές των ΗΠΑ, στις οποίες πολλές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζονταν μέχρι πρόσφατα για την εκπαίδευση των πιλότων τους. «Με τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου εκπαίδευσης, ενισχύεται η αυτοδυναμία της Συμμαχίας, επιτυγχάνεται επιμερισμός των βαρών και διασφαλίζεται ότι οι πιλότοι του ΝΑΤΟ θα είναι κατάλληλα καταρτισμένοι και έτοιμοι να επιχειρήσουν σε δυναμικά και απρόβλεπτα περιβάλλοντα.» προστίθεται από το ΓΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα εκπαιδεύονται, συμφώνως με πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, επί τη βάσει διμερών εκπαιδευτικών ανταλλαγών, 8 νέοι πιλότοι από την Ιταλία και τη Γερμανία, εκ των οποίων η τελευταία έστελνε ως πρόσφατα καθ’ ολοκληρία στις ΗΠΑ (Τέξας), γεγονός που εκτιμάται πως τώρα θα αλλάξει καθώς η εκπαίδευση στην 120 ΠΕΑ βάσει τους νέους πιλότους από πολύ νωρίς σε όλες τις εδαφικές παραλλαγές (επίπεδες εκτάσεις, ορεινές, θαλάσσιο περιβάλλον κλπ) κάτι που δεν συμβαίνει στις αχανείς επίπεδες εκτάσεις του Τέξας!