Βουλή: 190 «ναι» για τη δίωξη του Χρήστου Τριαντόπουλου

 
χχχ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/04/25 - 20:20

Με την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, με βάση το πόρισμα της πλειοψηφίας (Νέα Δημοκρατία).

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος παραπέμπεται στον φυσικό δικαστή με 190 ψήφους υπέρ και 10 κατά. Ψήφισαν 200 βουλευτές.

Πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψήφισε την παραπομπή Τριαντόπουλου, κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών, όλα τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από την αίθουσα και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Κατήγγειλαν τη διαδικασία ως άκυρη και αντισυνταγματική, καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν επετράπη στην προανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες του πρώην υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ για την αλλοίωση του χώρου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, να ολοκληρώσει το έργο της.

Η διαδικασία εξελίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προωθεί τη συγκάλυψη των ευθυνών τόσο του Χρήστου Τριαντόπουλου όσο και του τότε υπουργού Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή.

«Για εμάς η σωστή απάντηση είναι η μη υιοθέτηση, η καταγγελία της διαδικασίας που ακολούθησε η κυβέρνηση, η μη υιοθέτηση του πορίσματος, αλλά και η ψήφος ώστε να πάει κάθε εμπλεκόμενος υπουργός στον φυσικό δικαστή», είπε στη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη διαδικασία και αποχώρησε. Ο Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε ότι η Κ.Ο. του κόμματος αποχωρεί από τη διαδικασία για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα». 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ανέφερε πως «το ΚΚΕ έχει καταγγείλει και καταγγέλλει και σήμερα αυτή την άθλια κυριολεκτικά μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και δεν πήραμε μέρος. Αποχωρήσαμε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Προανακριτική Επιτροπή και γι’ αυτό επίσης τον λόγο δεν καταθέσαμε πόρισμα». Στη συνέχεια, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από τη διαδικασία.

«Η διαδικασία που επιχειρείται να εισαχθεί σήμερα δεν έχει καμία εγκυρότητα. Με λαθροχειρία επιχειρείται να γίνει σήμερα η συζήτηση για να ξεπλυθούν άρον άρον οι ευθύνες Τριαντόπουλου», δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι το κόμμα της αμφισβητεί «την εγκυρότητα του κλεισίματος της προανακριτικής επιτροπής».

Την αποχώρηση της Νέας Αριστεράς από την ψηφοφορία επί του πορίσματος ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική της εκπρόσωπος Πέττη Πέρκα, κατά την ένσταση επί της διαδικασίας της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Η κ. Πέρκα, ανέφερε ωστόσο πως η Νέα Αριστερά θα παραμείνει στη συζήτηση και θα αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που την κατηγόρησε για μεθοδεύσεις και συνέχιση της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «στρατηγική πρόκλησης σύγχυσης και αμφιβολιών για το διπλό έγκλημα των Τεμπών -της σύγκρουσης και της συγκάλυψης».

Την αποχώρηση της ΝΙΚΗΣ από το Κοινοβούλιο ανακοίνωσε και ο Δημήτρης Νατσιός, πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, που είπε ότι στο κόμμα του «αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Είμαστε η μόνη κοινοβουλευτική ομάδα που απορρίψαμε την πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής. Είχαμε προβλέψει την εξέλιξη».

Η θέση της κυβέρνησης

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι σήμερα «έπεσαν οι μάσκες» και φαίνεται ποιος θέλει να διερευνηθεί η υπόθεση και ποιος επιχειρεί να έχει μικροκομματικά οφέλη από αυτή την τραγωδία.

Ο υπ. Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, κατηγόρησε από την πλευρά του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι επιχείρησαν να αλλοιώσουν την αλήθεια προς όφελος τους. 

«Στόχος της επιτροπής αυτής ήταν να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών δίχως ίχνος συγκάλυψης και κομματικές προκαταλήψεις από την δικαιοσύνη. Η Επιτροπή ακολούθησε πιστά το Σύνταγμα, τον ΚτΒ και το Νόμο και αυτό το πιστοποιούν κορυφαίοι Συνταγματολόγοι» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη στην Ολομέλεια.

Τα επόμενα βήματα

Σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα ακολουθήσει νέα δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, η οποία πιθανότατα θα γίνει μετά τις γιορτές του Πάσχα, όπου ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα κληρώσει τα πέντε τακτικά και τρία αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε αυτό προεδρεύει το ανώτερο σε βαθμό μέλος του Αρείου Πάγου ή, μεταξύ ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης. Στην ίδια συνεδρίαση κληρώνονται και ο ασκών καθήκοντα εισαγγελέα του Συμβουλίου και ο αναπληρωτής του, από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα προχωρήσουν σε κύρια ανάκριση με δυνατότητα εξέτασης μαρτύρων και στοιχείων ενώ αν εντοπίσουν στοιχεία που επιβάλλουν την διεύρυνση του κατηγορητηρίου με νέα αδικήματα κατά του κ. Τριαντόπουλου ή με την προσθήκη άλλων εμπλεκόμενων υπουργών τότε αμελλητί θα στείλουν το σχετικό αίτημα στην Βουλή.

Παράλληλα, θα εξετάσουν και ενδεχόμενες αιτήσεις ακυρότητας της διαδικασίας που ακολούθησε η προανακριτική της Βουλής και αν η κρίση τους συμφωνεί με τις ενστάσεις ήγειραν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν την υπόθεση στο Κοινοβούλιο, για να επαναληφθεί η διαδικασία με τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ