130 γρ. ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς κόρα), κομμένο σε κομμάτια
300 ml μαυροδάφνη ή Vinsanto
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από σπάλα ή κιλότο)
1 αυγό μεγάλο
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. κύμινο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
πουρές ή πατάτες τηγανητές ή ρύζι, για το σερβίρισμα
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο μεγάλη, ψιλοκομμένη
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.γ. πετιμέζι σταφυλιού ή σύκου
120ml μαυροδάφνη ή Vinsanto
900 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες ή τριμμένες
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο + επιπλέον για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τα σουτζουκάκια
Για τα παραδοσιακά σουτζουκάκια, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί για 10-15 λεπτά. Στραγγίζουμε, κρατώντας το κρασί που περίσσεψε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το αυγό, το σκόρδο, το κύμινο, το ψωμί θρυμματισμένο με τα δάχτυλα, το υπόλοιπο κρασί, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά, καλύπτουμε το μπολ με καπάκι ή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Κατόπιν, πλάθουμε σουτζουκάκια (η συνταγή βγάζει περίπου 30 κομμάτια) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια, λίγα-λίγα για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τα αφήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά, να ροδίσουν και στη συνέχεια, αποσύρουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο με τη δάφνη για 1 λεπτό. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, το πετιμέζι και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες με όλους τους χυμούς τους και ανακατεύουμε ξανά. Αν η σάλτσα είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε λίγο νερό, αλλά όχι περισσότερο από μισό ποτήρι κρασιού.
Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15 λεπτά. Βάζουμε προσεκτικά τα σουτζουκάκια στη σάλτσα, πασπαλίζουμε με ρίγανη και σιγοβράζουμε για 10–15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με πουρέ, πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Αντί να τηγανίσουμε τα σουτζουκάκια μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν ή στο air fryer.