Με τα μάτια στραμμένα κυβέρνηση και έμποροι στους ειδικούς, για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τετάρτης και της Πέμπτης, πριν δηλαδή την τελική εισήγηση που παραδοσιακά πραγματοποιεί η επιτροπή την Παρασκευή, πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Αν οι εδικοί ανάψουν το «πράσινο φως», τότε δεν αποκλείεται από την Δευτέρα 1η Μαρτίου να επαναλειτουργήσει στην πρωτεύουσα το λιανεμπόριο.
Προϋπόθεση για να αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000. Αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων. Προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away.
Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η κυβέρνηση εξετάζει ειδικό πενταψήφιο αριθμό μόνο για ψώνια, ο οποίος μάλιστα θα έχει και συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Ένα άλλο πιθανό σενάριο παραμένει η μετατόπιση κατά μια εβδομάδα, δηλαδή για τις 8 του μήνα.
Το γεγονός ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό στην Αττική, εκεί όπου πραγματοποιείται πάνω από το 60% του συνολικού τζίρου του κλάδου, αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας σημαίνει τεράστιες απώλειες όχι μόνο για τις ίδιες τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες υπολογίζεται ότι κατάφεραν να περισώσουν κατά μέσον όρο μόλις το 1/3 του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και για τα ίδιο το κράτος.
Υπολογίζεται ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το κράτος με κλειστό το λιανεμπόριο είναι 500 εκατ. ευρώ, καθώς η ανυπαρξία πωλήσεων σημαίνει απουσία εσόδων από ΦΠΑ και ταυτόχρονα το κράτος επιβαρύνεται με τα μέτρα στήριξης των κλειστών επιχειρήσεων.
Τα σενάρια για το lockdown
Έτσι, τα βασικά σενάρια μέχρι στιγμής είναι τα εξής:
Το πρώτο θέλει το υφιστάμενο lockdown να παρατείνεται για ένα διάστημα μία με δύο εβδομάδων προκειμένου να δοθεί χρόνος στο σύστημα υγείας να αποσυμπιεστεί.
Το δεύτερο θέλει τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται στην κυβέρνηση την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Μαρτίου μόνο με click away και, ίσως, σε ένα νέο πλαίσιο στο οποίο θα έχει συμβάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Νέος κωδικός SMS για το λιανεμπόριο
Tις τελευταίες ώρες ακούγεται για πιθανότητα επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με click away ακόμα και από την 1η Μαρτίου.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου έχει τεθεί ως προτεραιότητα από την κυβέρνηση και οι ειδικοί δεν εμφανίζονται αντίθετοι σε αυτό.
Το λιανεμπόριο πάντως φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει πως αναζητεί τρόπους προκειμένου αυτό να λειτουργήσει, όχι μόνο γρήγορα, αλλά και με τον πιο ασφαλές τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ενός νέου πλαισίου εξόδου των πολιτών μόνο για τα ψώνια τους.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προσθήκη ενός νέου κωδικού αποστολής SMS στο 13033, είτε και με την δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.
Πιο δύσκολα πάντως θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.
Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών
Για την συζήτηση που αφορά στη διάρκεια του lockdown και την λειτουργία του λιανεμπορίου τοποθετήθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Όπως έγραψε το επιμελητήριο στα social media, επαγγελματίες και φορείς – μεταξύ τους και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών – ζητούν από την κυβέρνηση την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την 1η Μαρτίου, με αυστηρά μέτρα προστασίας και προκρίνουν την εφαρμογή του click in shop, που θα διευκολύνει τους καταναλωτές, αλλά θα δώσει και «ανάσα» στην αγορά, σε μία κρίσιμη περίοδο όπου η ύφεση που έφερε η πανδημία, απειλεί τη βιωσιμότητα εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Τέλος το επιμελητήριο αναφέρει, πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται, «εξετάζεται η δημιουργία ενός πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται μόνο για ψώνια».