Ονομασία ΠΓΔΜ: Στην Αρχιεπισκοπή συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η συνάντησή τους ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 και αντικείμενο της συζήτησής τους ήταν, προφανώς το Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Τσίπρας ενημερώσε αναλυτικά, στη μια ώρα και συνάντησή τους, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία. Έχω εμπιστοσύνη προς τους καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα». Αυτό φαίνεται πως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο κος Τσίπρας, που επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησε από τον προκαθήμενο της ελλαδικής εκκλησίας να συμβάλλει ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κος Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ' ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης.
Να θυμίσουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος και ο κος Τσίπρας είχαν ανταλλάξει επιστολές για το εν λόγω, μείζον ζήτημα. Ο Μακαριώτατος, στην επιστολή του, υπογράμμισε ότι η Εκκλησία δεν δέχεται λύση που να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση ακούει όλες τις απόψεις, αλλάεκείνη είναι που τελικά παίρνει τις αποφάσεις.
Να σημειωθεί πως λίγο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, για το ίδιο ακριβώς θέμα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τα ονόματα είναι πέντε, είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]