Αισιοδοξία πως «κλείνουν» τα μέτωπα φωτιάς μια και καλή σε όλη την χώρα αν και ο φόβος αναζωπύρωσης κρατά τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε επιφυλακή.
Μικρές εστίες αντιμετωπίζονται επι τόπου πριν αποκτήσουν μέγεθος, με τους πυροσβέστες και τους εθελοντές να παραμένουν «στο πόδι»
Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου αρχίζουν αυτοψίες σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Ανατολική Αττική
Η μεγάλη πυρκαγιά που για τέσσερις ημέρες έκαψε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι, δεν έχει ενεργό μέτωπο από το πρωί της Τετάρτης.
Οι επίγειες δυνάμεις αλλά και τα ενάρια μέσα εξακολουθούν να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να κατασβέσουν τις ελεγχόμενες μικροεστίες που κατά διαστήματα εμφανίζονται.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντιπεριφερειάρχη ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, που μίλησε στο protothema.gr η επιχείρηση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον για άλλα τρια 24ωρα - αν στο μεσοδιάστημα δεν υπάρξουν
Η εκτίμησή του ίδιου με βάση τις δορυφορικές εικόνες που έχουν δει στην περιφέρεια είναι ότι τουλάχιστον 18.500 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη «γιατί εδώ η περιοχή είχε πολύ πεύκο», ενώ όπως λέει με μια πρώτη εκτίμηση «πρέπει να έχουν καεί γύρω στα δεκαπέντε σπίτια».
Το σύστημα «Κοπέρνικος»
Αφού διασφαλιστεί ότι η πυρκαγιά δεν μπορεί να επεκταθεί, θα αρχίσει η καταγραφή των ζημιών και ο υπολογισμός της καμένης έκτασης.
Σε αυτό, όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο μπορεί να απεικονίζει δορυφορικά και με ακρίβεια τις καμένες εκτάσεις.
Το συγκεκριμένο σύστημα είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενεργοποιείται από την ΓΓΠΠ, κάτι που αναμένεται να γίνει άμεσα.
Η Πυροσβεστική παραμένει όμως σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα.
Στο Καπανδρίτι, που έφτασε χθες η φωτιά, αλλά και σε όλο το μέτωπο, στον Κάλαμο και στον Βαρνάβα είχαμε όλο το βράδυ μικροεστίες που όμως αντιμετωπίστηκαν επί τόπου από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Επί τόπου παραμένουν 84 οχήματα της Πυροσβεστικής με 308 πυροσβέστες και 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων προς Πολυδένδρι που χθες είχε διακοπεί από την αστυνομία.
Σημειώνεται ότι οι δημοτικές ενότητες Καλάμου, Καπανδριτίου και Βαρνάβα κηρύχθηκαν από χθες το βράδυ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Ηλεία: Κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Εκκένωση το χωριού Περιστέρι
Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι και η πυρκαγιά στην Ηλεία η οποία απομακρύνθηκε από το χωριό Περιστέρι -το οποίο εκκενώθηκε χθες- και κινήθηκε ανατολικά.
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα, πέρα από την φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κρυόνερο, παραμένουν έρπουσες μικροεστίες φωτιάς που σε περίπτωση ενίσχυσης των ανέμων είναι πιθανό να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις.
Ο νομός Ηλείας κρίθηκε σε μετά το αίτημα του αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.
Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ζάκυνθος: Η φωτιά ανάμεσα σε χωριά
Το νησί καίγεται για πέμπτη μέρα και έχει φτάση σε σημείο «συναγερμού» καθώς σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το χωριό Κοιλιωμένος στη Ζάκυνθο, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς τα σπίτια.
Όλοι οι πυροσβέστες που βρίσκονται στο νησί, είναι στο σημείο και προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα πρώτα σπίτια του χωριού.
«Aν η πυρκαγιά συνεχίσει με αυτή τη ορμή προς το χωριό του Κοιλιωμένου, τότε θα αναγκαστούμε να εκκενώσουμε το χωριό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Πολλοί κάτοικοι του χωριού είναι στο μέτωπο της πυρκαγιάς και βοηθούν τους πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης.
Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αναζωπυρώσεις και τα ενεργά μέτωπα χωρίς εναέρια υποστήριξη.
Οι δασικές πυρκαγιές οδήγησαν το νησί σε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η Ε.Υ.Π. στη Ζάκυνθο
Ερευνες για τα αίτια που προκάλεσαν τις απανωτές πυρκαγιές των τελευταίων εικοσιτετραώρων και που οφείλονται, όπως όλα δείχνουν, σε εμπρησμό, διενεργεί κλιμάκιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).
Βρέθηκε εμπρηστικός μηχανισμός κοντά σε δάσος στην Σάμο
Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ενεργοποιηθεί κατά το ήμισυ, βρέθηκε στις 12 το μεσημέρι στην περιοχή Κέδρος στην Σάμο.
Ο μηχανισμός βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο μηχανισμός αποτελείτο από εντομοαπωθητικό (φιδάκι) με σπίρτα συνδεδεμένα με σχοινί και ήταν τοποθετημένος σε πρανές δρόμου πλησίον δασικής έκτασης.
Ο ανωτέρω μηχανισμός περισυνελλέγη από αξιωματικούς της Π.Υ. Σάμου για περεταίρω έρευνα και αξιολόγηση.
Στις καμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής ο Αλέξης Τσίπρας
Πολλά ακούστηκαν για την «απουσία» του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίς το πρωί της Τετάρτης πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από την πυρκαγιά.
Ο πρωθυπουργός στη συνάντήση του με τους πυροσβέστες τους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την προσπάθειά τους ανακοινώνοντας ότι «αποφύγαμε τα χειρότερα» και πως «η εικόνα αυτή την ώρα είναι μιας απόλυτα ελεγχόμενης κατάστασης».
«Το επίτευγμα είναι πολύ μεγάλο», είπε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε πως το σημαντικό είναι πως έγιναν όλα χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.
Ειδικά όσον αφορά στην εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων, είπε: «Αυτό ήταν το πιο συγκινητικό, μου είπε ο αρχηγός ότι πήρατε τα παιδάκια στα χέρια, η μία κατασκήνωση κινδύνεψε πραγματικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πύργος: Σε επιφυλακή η πυροσβεστική υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων
Αρχίζουν αυτοψίες σε επιχειρήσεις της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά