Μετά τις άκρως προκλητικές του δηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σήμερα άλλαξε…τροπάριο.
Ο Ακάρ από την πόλη Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο, στο οποίο σήμερα βρίσκεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ζήτησε διάλογο από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα δήλωσε: «Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν», ενώ συμπλήρωσε «περιμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο». Φυσικά αναφέρεται στην αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Αττάλεια το ερευνητικό πλοίο
Εν τω μεταξύ το ερευνητικό σκάφος, συνοδεία των υποστηρικτικών σκαφών που το συνοδεύουν αποχώρησε από την παράνομα δεσμευμένη περιοχή και βρίσκεται στο λιμάνι της Αττάλειας.
Λίγες ώρες πριν τη λήξη της NAVTEX οι Τούρκοι κινούνταν νότια του Καστελλορίζου, με κατεύθυνση βορειοανατολική και με ταχύτητα περίπου 9 κόμβων. Αυτό δείχνει ότι είχε μαζέψει αρκετά νωρίτερα τα καλώδια.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Γενί Σαφακ, που είναι άλλωστε και το φερέφωνο του Ερντογάν, η απόφαση για την επιστροφή του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX, ελήφθη λόγω των συνομιλιών των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Μητσοτάκης: Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα
Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ.
Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.