Ανεξέλγκτη η κατάσταση στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν την Πέμπτη στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Σημειώνεται ότι εκείνη τη στιγμή οι 61 βουλευτές θα εξέλεγαν, για πρώτη φορά, Αλβανό πρόεδρο της Βουλής, κάτι που θα σήμαινε πρακτικά και εκκίνηση των διαδικασιών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Φωτογραφίες και Βίντεο από τα χτεσινοβραδινά πρωτόγνωρα επεισόδια στη Βουλή των Σκοπίων ΕΔΩ
()
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, και μετά από ώρες, αποκαταστάθηκε η τάξη, το κτίριο εκκενώθηκε πλήρως, σε όλες τις εισόδους τοποθετήθηκαν αστυνομικοί και γύρω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα.
Σύμφωνα με την διευθύντρια του κεντρικού νοσοκομείου των Σκοπίων 42 άτομα τραυματίστηκαν στα επεισόδια στο κτήριο της Βουλής και ζήτησαν ιατρική βοήθεια μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και άνδρες της ασφάλειας της Βουλής. Από τους τραυματίες τέσσερις παραμένουν για περαιτέρω νοσηλεία στο νοσοκομείο.
Τα επεισόδια ήρθαν ως συνέχεια των διαδηλώσεων μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν έχει προκύψει ακόμα οριστικό αποτέλεσμα. Οι διαδηλωτές αντιτάσσονται σε μια πιθανή συνεργασία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών του Ζάεφ (SDSM) και των εθνικιστών Αλβανών, τους οποίους θεωρούν απειλή για την ενότητα της χώρας.
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι – οπαδοί του οποίου εισέβαλαν χτες στο Κοινοβούλιο - ήταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων για τα τελευταία δέκα χρόνια, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο το κόμμα του απέσπασε μόνο 51 έδρες (από τις 120) στο κοινοβούλιο. Ηταν πρώτο, με δύο έδρες περισσότερες από το κόμμα του Ζάεφ, όμως δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συνεργασία με τα αλβανικά κόμματα. Αντίθετα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών έκανε συμφωνία με τα κόμματα αυτά, όμως ο πρόεδρος της χώρας Ιβάνοφ, σύμμαχος του Γκρούεφσκι, αρνήθηκε να του δώσει εντολή για να κυβερνήσει.
Με διάγγελμά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόρκι Ιβάνοφ, με αφορμή τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, απηύθυνε πρόσκληση στους πολιτικούς ηγέτες σε συνάντηση για σήμερα να συζητηθούν οι δυνατότητες επίλυσης της κατάστασης που δημιουργήθηκε.
«Σε αυτούς τους καιρούς της γενικής ανησυχίας σας καλώ να παραμείνετε ήρεμοι και να μην υποκύψετε σε διάφορες προκλήσεις και χειραγωγήσεις. Για να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η βία καλώ όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα να δείξουν υπεύθυνη συμπεριφορά και να υπακούουν στους νόμους της χώρας. Οι βουλευτές είναι οι πιο υπεύθυνοι για να επανέλθει η κατάσταση σύμφωνα με το σύνταγμα, τους νόμους και τους κανόνες της βουλής οι οποίοι σήμερα παραβιάστηκαν. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και έχει επίγνωση των συνεπειών. Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Καλώ τους ηγέτες σε μια συνάντηση αύριο για να εξετάσουμε τις επιλογές για μια λύση» δήλωσε ο Ιβάνοφ.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε χθες από την τοπική Αμερικανική Πρεσβεία, στη χώρα καταφθάνει την Πρωτομαγιά ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο από την πολιτική κρίση.
Οι ξένοι πρέσβεις στα Σκόπια απευθύνουν έκκληση για διάλογο και καλούν τον κόσμο να απέχει από την εμπρηστική ρητορική.
«Αυτή είναι η στιγμή για διάλογο, όχι για βία. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από την εμπρηστική ρητορική. Η αστυνομία έχει την ευθύνη για την τήρηση της τάξης» δήλωσε ο Σουηδός πρέσβης Ματ Στάφανσον εξ ονόματος των συναδέλφων του από τις πρεσβείες της ΕΕ και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.
O αρμόδιος επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Γιαχάνες Χαν, με ανάρτησή του στο twitter καταδίκασε με τον πλέον δυνατό τρόπο τις επιθέσεις σε βουλευτές στα Σκόπια . «Η βία δεν έχει θέση στο Κοινοβούλιο. Η δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την πορεία της». αναφέρει.
Αθήνα: Παρακολουθούμε με λύπη και ανησυχία
Την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση» και πως για την αντιμετώπισή της απαιτείται «σεβασμός -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης».
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις. Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ντ. Τραμπ: «Υπάρχει ο κίνδυνος η ένταση να καταλήξει σε μία σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα»
ΚΑΙΡΟΣ 28/4/2017: Αίθριος καιρός με τη θερμοκρασία στους 27 βαθμούς
Κίνα: Η κατάσταση έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να γίνει απροσδόκητα ανεξέλεγκτη