Ρώσος διπλωμάτης : Ο Πούτιν θα θυσιάσει 20.000.000 στρατιώτες για την πολιτική του επιβίωση (ΒΙΝΤΕΟ)

 
dipomatis

Ενημερώθηκε: 23/10/22 - 16:59

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα θυσίαζε ακόμη και 20 εκατομμύρια Ρώσους στρατιώτες για να κερδίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία και να εξασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση, δήλωσε αυτοεξόριστος Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Μπόρις Μποντάρεφ , ο οποίος παραιτήθηκε από τη μόνιμη αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη λόγω του πολέμου, είπε στο βρετανικό δίκτυο Sky News  ότι αν και ο Πούτιν “είναι τυχερός, όχι έξυπνος”, τώρα πλέον “η τύχη του τελείωσε”.

«Νομίζω ότι τα 20 χρόνια στην εξουσία ήταν πολύ τυχερά για αυτόν. Δεν είναι έξυπνος, είναι απλά τυχερός. Τώρα νομίζω ότι η τύχη του τελείωσε”.

Ο Μποντάρεφ,  ο οποίος εργάστηκε επί σειρά ετών για τον πυρηνικό αφοπλισμό, περιέγραψε το επίπεδο της απόγνωσης που διακρίνει πλέον τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι έτοιμος να δει πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού της χώρας να σκοτώνεται στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Μετά από την ήττα στον πόλεμο, θα πρέπει να εξηγήσει στις ελίτ και στον πληθυσμό του γιατί συνέβη αυτό και μπορεί να βρει κάποια προβλήματα στο να το εξηγήσει…

«Και μετά από αυτό μπορεί να υπάρξει αντιπολίτευση που θα προσπαθήσει να τον ανατρέψει ή θα προσπαθήσει να εξοντώσει τους υφισταμένους του ώστε να βρεθούν κάποιοι στους οποίους θα μπορούσε να ριχτεί η ευθύνη και να κατηγορηθούν για όλα αυτά τα προβλήματα. Θα υπάρξει μια περίοδος εσωτερικής  αναταραχής.

«Δεν πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό, μπορεί να θυσιάσει 10 ή 20 εκατομμύρια Ρώσους μόνο και μόνο για να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο μόνο και μόνο για να σφάξει όλους τους Ουκρανούς γιατί είναι θέμα αρχής. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για αυτόν.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι, αν χάσει τον πόλεμο, θα είναι το τέλος για αυτόν.

Η απόφαση του Πούτιν να επιστρατεύσει 300.000 εφέδρους οδήγησε σε πλήθος περιστατικών που κατηγορούν το αφεντικό του Κρεμλίνου πως οδηγεί νέους, άπειρους στρατεύσιμους στο θάνατο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν και παραπλανήθηκαν.

Ο Μπόνταρεφ, ο οποίος είχε έδρα του την Γενεύη,  είπε ότι πήρε την απόφαση  να παραιτηθεί όταν τα ρωσικά τανκς διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα τον Φεβρουάριο, αλλά δεν μπόρεσε να φύγει μέχρι τον Μάιο.

«Σε αυτούς τους δύο μήνες φοβόμουν πολύ.

«Μετά την έναρξη του πολέμου, όλοι [οι συνάδελφοι] αποδείχθηκαν πολεμοχαρείς και πολύ ικανοποιημένοι με αυτό που συνέβαινε».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούσε πλέον να εργάζεται για αυτήν την κυβέρνηση, αυτή τη χώρα»… «που κάνει εγκλήματα πολέμου και τρομερά λάθη και εγκλήματα κατά των μελλοντικών μας γενεών».

Παραδέχτηκε ότι «δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος Πούτιν επρόκειτο σοβαρά να ξεκινήσει τον πόλεμο» πριν συμβεί. Αλλά τώρα, καθώς αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποιούν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να σχεδιάζει πυρηνικό χτύπημα στη Μαύρη Θάλασσα, ο Μπόνταρεφ  υποστηρίζει ότι δεν είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια σχέδια για την κατά κάποιον τρόπο ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου στην Ουκρανία», είπε.

«Η Δύση, νομίζω, πρέπει να είναι σταθερή στον στόχο της απομάκρυνσης του Πούτιν. Όσο αυτός και το καθεστώς του παραμένει στην εξουσία στη Ρωσία,  η απειλή του πυρηνικού πολέμου δεν θα πάει πουθενά».

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος ηγέτης χρησιμοποιεί το πυρηνικό κουμπί για να «αναγκάσει άλλες χώρες σε ό,τι θέλει», κάτι που, όπως λέει, είναι ένα «νέο επίπεδο ιστορίας των πυρηνικών όπλων» και μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη»

Ο Μπόνταρεφ λέει ότι, καθώς «ο Πούτιν πιστεύει ότι διεξάγει ήδη τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μπει στη σύγκρουση.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη ήταν ένας από τους κύριους λόγους που ανέφερε ο Πούτιν για την έναρξη του πολέμου.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι πληροφοριών συμφωνούν ότι η επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα οδηγούσε σε μεγάλη κλιμάκωση.

Όμως ο Μπόνταρεφ υποστηρίζει : «Οι [οι Ουκρανοί] χρειάζονται επιθετικά όπλα, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αεροσκάφη.

«Έτσι νομίζω ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες και να βοηθήσει».

Πρόσθεσε ότι ενώ ο Πούτιν είναι έντονα κατά του ΝΑΤΟ, οι απόψεις του ρωσικού λαού είναι διαφορετικές.

«Οι Ρώσοι, ειδικά οι νεότερες γενιές, δεν βλέπουν το ΝΑΤΟ ως κάποιου είδους υπαρξιακό εχθρό, είναι απολύτως εντάξει με αυτό, καθώς το ΝΑΤΟ είναι ένας αμυντικός οργανισμός», είπε.

Ο Μπονταρεφ τέλος εμφανίζεται να αμφιβάλει για το ενδεχόμενο ο Πούτιν να πείσει τον  Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπινγκ να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με το Κρεμλίνο.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα δεν ενδιαφέρεται πολύ για την ήττα του Πούτιν, ειδικά μια ήττα από Ουκρανούς και Δυτικούς.

«Επειδή τώρα ο Πούτιν προσελκύει μεγάλο μέρος της προσοχής που οι ΗΠΑ αφιέρωναν στην Κίνα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ