H Μαρλένε Ντίντριχ ήταν μια από τις λίγες Γερμανίδες ντίβες παγκόσμιου βεληνεκούς. Μέχρι σήμερα το όνομά της περιβάλλεται από θρύλους. Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή;
Αν και η Μαρλένε Ντίντριχ είναι μια από τις πιο γνωστές γυναίκες του αιώνα της, σχεδόν κανείς δεν είχε προσωπικές επαφές μαζί της τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Πέθανε πριν από 30 χρόνια. Μέχρι σήμερα, το όνομά της περιβάλλεται από πολλούς θρύλους. Μερικοί την γνωρίζουν ως σύμβολο του σεξ, ηθοποιό και τραγουδίστρια. Κάποιοι άλλοι ξέρουν πως υποστήριξε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τις εμφανίσεις της. Πέθανε στις 6 Μαΐου 1992. Τι κάνει όμως την Μαρλένε Ντίντριχ τόσο ξεχωριστή μέχρι σήμερα; «Είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει για τον εαυτό του», λέει η Ζίλκε Ρόνεμπουργκ, η οποία ασχολείται με τις ταινίες της μεγάλης ηθοποιού στην Ταινιοθήκη του Βερολίνου.
«Υπάρχει αυτή η παγκόσμια γνωστή εικόνα της Μαρλένε με ανδρικά ρούχα», λέει η Ρόνεμπουργκ. Τη δεκαετία του 1920 στο Βερολίνο δεν ήταν πλέον ταμπού, αλλά επιβλήθηκε διεθνώς αυτή η τάση στη μόδα. Όταν πήγε στο Παρίσι για μια πρεμιέρα το 1933 με κοστούμι, γραβάτα και μπερέ «έμοιαζε με άντρα ανάμεσα στους άντρες». Στη Γαλλία τότε ήταν απαγορευμένο για τις γυναίκες να φορούν παντελόνια δημόσια εάν δεν έκαναν ιππασία ή ποδήλατο.
Δεν ήταν καλή ... αλλά επιδίωκε την τελειότητα
«Δεν μπορούσε να τραγουδήσει πολύ καλά και ήταν επίσης ως ηθοποιός λίγο περιορισμένη, αλλά αυτό που έκανε, το έκανε τέλεια», λέει η Γερμανίδα ειδικός. Είχε μια τάση για τελειότητα, για πειθαρχία και έλεγχο. Προσπάθησε να κρατήσει τον έλεγχο μέχρι το τέλος της αυτοεξορίας της στο διαμέρισμά της στο Παρίσι. Η Μαρλένε Ντίντριχ γεννήθηκε στη συνοικία Σένεμπεργκ του Βερολίνου και έγινε γνωστή με την ταινία «Γαλάζιος Άγγελος» (1930). Με την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών η σχέση της με τη Γερμανία έγινε πιο δύσκολη. Κατά τη διάρκεια του πολέμου έπαιξε σε παραστάσεις για Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή.
Αργότερα συνεργάστηκε με τους Μπίλυ Γουάιλντερ και Ντέιβιντ Μπάουι. Ήταν η επιτομή μιας εποχής. Μετά από δεκαετίες στη δημοσιότητα η Μαρλένε Ντίντριχ αποσύρθηκε έπειτα από ένα ατύχημα στην Αυστραλία. Έζησε στο κομψό 8ο διαμέρισμα του Παρισιού. Στον τέταρτο όροφο μιας πολυτελούς πολυκατοικίας απαρνήθηκε τον κόσμο. Από το 1977 μέχρι και το θάνατό της το 1992 πολύ σπάνια βγήκε από το διαμέρισμα, όπως γράφει η πρώην γραμματέας της, Νόρμα Μποσκέ, στο βιβλίο της «Μαρλένε Ντίντριχ: τα τελευταία μυστικά».
Το άδοξο τέλος
Ο δημοσιογράφος Λουί Μποζόν ήταν μεταξύ των λίγων ανθρώπων, στους οποίους επέτρεπε να την επισκεφθούν. Ο Μποζόν είχε το κλειδί του σπιτιού της και έκανε πολλά καθημερινά πράγματα για εκείνη. Η ίδια κρυβόταν από όλο τον κόσμο για να μην βλάψει την εικόνα της. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το διαμέρισμα αποτελούνταν από ένα μεγάλο σαλόνι με δύο πιάνα με ουρά και μια μικρή αλλά καλά εξοπλισμένη κουζίνα. Πριν αποσυρθεί η Ντίτριχ από τον κόσμο, της άρεσε να μαγειρεύει για τους φίλους της.
Πέθανε τελικά στο διαμέρισμά της στις 6 Μαΐου 1992. Σύμφωνα με τη γραμματέα της, η σταρ είχει πάρει υπερβολική δόση από υπνωτικά χάπια για να αυτοκτονήσει. Σε συνέντευξή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, η γραμματέας είχε δηλώσει ότι υπέστη εγκεφαλικό δύο μέρες νωρίτερα και θα έπρεπε να πάει σε γηροκομείο, κάτι βέβαια που η Ντίντριχ δεν θα ήθελε ποτέ.
Η ειδικός από την ταινιοθήκη στο Βερολίνο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη και πιστεύει πως δεν έχει και σημασία. Σημασία έχει η καλλιτεχνική παρακαταθήκη που άφησε η Μαρλένε Ντίντριχ, η οποία την κρατά ζωντανή μέχρι σήμερα.
Πηγή: Deutsche Welle