Επίσκεψη στη γαλλική φρεγάτα “Alsace”, τύπου FREMM-FR, που ναυλοχεί στο λιμάνι του Πειραιώς πραγματοποίησαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του κ. Σεμπαστιάν Λακορνύ, από το κατάστρωμα της οποίας ανακοίνωσε ότι θα προτείνει σε προσεχή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) τη ναυπήγηση και της 4ης φρεγάτας FDI-HN “Belharra”, κλάσεως «Κίμων», ενεργοποιώντας έτσι το σχετικό «δικαίωμα προαιρέσεως» (option) της αρχικής συμβάσεως.
Συμφώνως με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι δύο Υπουργοί συζήτησαν και το θέμα της γαλλικής προτάσεως της εν Ελλάδι ναυπηγήσεως τριών επιπλέον φρεγατών “Belharra” για κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Ναυτικού, χωρίς όμως να ληφθεί κάποια σχετική απόφαση ή να ανακοινωθεί κάτι επ’ αυτού.
Οι δύο Υπουργοί κατά την επίσκεψή τους στη γαλλική φρεγάτα, συνοδεύονταν από τον ΥΦΕΘΑ κ. Θανάση Δαβάκη, τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, καθώς στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο ελικοδρόμιο, στην πρύμνη του σκάφους, ο Γάλλος ΥΠΑΜ παρασημοφόρησε με το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής (Legion d’ Honeur) τους Αρχηγούς ΓΕΝ και ΓΕΑ.
Με δηλώσεις τους, στην πρύμνη της φρεγάτας “Alsace” οι δύο Υπουργοί Αμύνης, τόνισαν μεταξύ άλλων, τα εξής:
Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαρά και τιμή» την επίσκεψη στη γαλλική φρεγάτα, ενώ ευχαρίστησε προσωπικώς τον Γάλλο ομόλογό του για την παρουσία του στον Πειραιά «και για ό,τι αυτή συμβολίζει», ενώ κατά την εκεί παραμονή του ενημερώθηκε για το ρόλο της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής επιχειρήσεως της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αναφερόμενος στην επιχείρηση αυτή ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «αυτή η επιχείρηση διεξάγεται υπό ελληνική διοίκηση», επικεντρώνοντας στο γεγονός ότι υπό ελληνική διοίκηση η γαλλική φρεγάτα έχει επιτύχει να καταρρίψει πυραύλους και drones των Χούθι «κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας». Και πρόσθεσε: «Για την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για τη Γαλλία, μια μεγάλη ναυτική χώρα, η επιχείρηση «Ασπίδες» έχει τεράστια σημασία. Επηρεάζει το επίπεδο ζωής των πολιτών μας. Και είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα, η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Ιταλία, συνεισφέρουν σε αυτή την κοινή προσπάθεια».
Αναφορικώς με το θέμα της προσκτήσεως και 4ης φρεγάτας FDI-HN, ο Έλλην Υπουργός τόνισε: «Η προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra και της τέταρτης που ελπίζω ότι θα αποδεχθεί με πρότασή μου το ΚΥΣΕΑ θα δώσει ακόμη περισσότερο βάθος στη συνεργασία ανάμεσα στο Ελληνικό και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, ανάμεσα στις Ελληνικές και τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις…Και μαζί με τα Rafale μπορούμε με τη Γαλλία να έχουμε ένα μεγάλο εύρος συστημάτων που μοιραζόμαστε και που μπορούμε να χρησιμοποιούμε από κοινού για την ασφάλεια των πολιτών της Ευρώπης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Τόνισε, δε, ότι η Γαλλία σέβεται το διεθνές δίκαιο και η στήριξή της απέναντι «σε οποιαδήποτε απειλή αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι για εμάς πολύ σημαντικό στοιχείο».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΑΜ κ. Λεκορνύ χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή την επίσκεψη του κ. Δένδια στη γαλλική φρεγάτα, ξεκαθαρίζοντας ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση εξοπλιστικών συστημάτων αλλά επεκτείνεται στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητος. «Η Ελλάδα είναι για εμάς ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς μας εταίρους σε όλες μας τις επιχειρήσεις… Πολύ συχνά, το αεροπλανοφόρο “Charle De Gaulle”, συνοδεύεται από ελληνικά πλοία» τόνισε χαρακτηριστικώς.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ασπίδες» και το ζήτημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ασπίδες» είναι μια επιχείρηση ευρωπαϊκής εμβέλειας που βασίζεται κυρίως σε ιταλικά, γαλλικά και ελληνικά πλοία για να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα…Ελλάδα και Γαλλία είναι μεγάλα έθνη με παράδοση στο ναυτικό εμπόριο. Επομένως είναι πασιφανές ότι η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια από τις κύριες ανησυχίες μας και αυτό συνδέεται με την ασφάλεια στη διώρυγα του Σουέζ».
Και ο Γάλλος Υπουργός κατέληξε λέγων: «Μιλάμε συχνά για τα πλοία μας αλλά δεν μιλάμε αρκετά για τους ναύτες μας. Τα στελέχη των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών μας έχουν μια πάρα πολύ στενή σχέση στον τρόπο που προγραμματίζουν τις επιχειρήσεις και με τη γενικότερη συνεργασία τους. Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των Ιταλών, των Κυπρίων, των Ελλήνων και των Γάλλων. Το ίδιο επίσης ισχύει και για τους αεροπόρους που πετούν με τα Rafale» υπογράμμισε ο κ. Λεκορνού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημοι μετά το πέρας της επισκέψεως στη φρεγάτα “Alsace” επιβιβάστηκαν σε δύο σκάφη Mk.V της ΔΕΠ/ΔΥΚ και διά θαλάσσης μετέβησαν στα Ναυπηγεία Σαλαμίνος, όπου κατασκευάζονται πέντε από τα 11 συνολικώς τμήματα των φρεγατών “Belharra” του Ελληνικού και του Γαλλικού Ναυτικού, όπου ενημερώθηκαν σχετικώς με την εκεί πρόοδο των εργασιών.