Στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παραχωρεί ο Φρίντριχ Μερτςτην πρώτη του εκτενή συνέντευξη μετά την εκλογική νίκη της 21ης Φεβρουαρίου και λίγο πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησής του που αναμένεται στις αρχές Μαἴου.
Ο μελλοντικός καγκελάριος εστιάζει κυρίως στην οικονομική ατζέντα και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ένα από τα πρώτα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει είναι, εάν οι εμπορικοί δασμοί και οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία νέα διεθνή οικονομική κρίση. Η απάντησή του: «Πάντα έλεγα ότι η επόμενη οικονομική κρίση θα έρθει σίγουρα, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε και γιατί. Η πολιτική του προέδρου Τραμπ αυξάνει τον κίνδυνο να έρθει η επόμενη οικονομική κρίση πιο γρήγορα από ό,τι περιμένουμε. Σε αυτό χρειαζόμαστε μία πειστική απάντηση εμείς οι Ευρωπαίοι».
Ο επικεφαλής των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) τονίζει ότι «ακόμη δεν έχει οριστεί» ημερομηνία για μία επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, αλλά δεσμεύεται ότι σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει σε διαβουλεύσεις «με τους πιο στενούς Ευρωπαίους εταίρους» πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον. Τι μπορεί όμως να προσφέρει ο ίδιος στον Ντόναλντ Τραμπ; Μήπως μία νέα διατλαντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών; «Ήταν λάθος μας να μην ολοκληρώσουμε την Διατλαντική Εμπορική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)» λέει ο Μερτς. «Αντˊαυτού είχαμε επιδοθεί σε ανούσιες συζητήσεις για τα πουλερικά που πλένονται με χλώριο. Ας κοιτάξουμε μπροστά: Το ελεύθερο εμπόριο παραμένει απαραίτητο και αποτελεί θεμέλιο της ευημερίας μας, εκατέρωθεν. Και ναι, ελπίζω σε μία νέα διατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Μηδέν τοις εκατό δασμοί σε όλα. Αυτό θα ήταν καλύτερο και για τις δύο πλευρές».
«Εγκράτεια» για την Ουκρανία
Για την Ουκρανία ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ότι «αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, από κάθε άποψη. Είναι μία πολύ μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Και μία χώρα σε πόλεμο δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει η υπόσχεση για προσχώρηση στην ΕΕ και η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά για να γίνουν αυτά τα δύο πρέπει προηγουμένως να τερματιστεί ο πόλεμος. (…) Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν. Ο Πούτιν πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο με στρατιωτικά μέσα. Κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να είχαμε προσφέρει από την αρχή μεγαλύτερη στήριξη στην Ουκρανία».
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για την πολιτική που θα ακολουθήσει ο ίδιος στο ζήτημα της Ουκρανίας; «Δεν πρόκειται να το εξηγήσω εδώ αναλυτικά, για δύο λόγους», αναφέρει ο Φρίντριχ Μερτς στην Handelsblatt. «Πρώτον, διότι πάντα θα συντονίζoμαι με τους Ευρωπαίους εταίρους πριν προχωρήσουμε σε αυτά τα βήματα. Και δεύτερον γιατί, ακόμη και μετά από αυτόν τον συντονισμό, θα παραμείνω πολύ συγκρατημένος στις δημόσιες εξαγγελίες μου. Στην εξωτερική πολιτική απαιτείται προσοχή και κάποια εγκράτεια στον δημόσιο λόγο».
Πηγή: DW.com