Ν. Δένδιας: Ενίσχυση αμυντικών σχέσεων και στρατηγικής συνεργασίας με τη Γαλλία – Υπεγράφη συμφωνία για 16 Κ/Β Exocet

 
ddd

Ενημερώθηκε: 14/04/25 - 14:34

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η έτι περαιτέρω βελτίωση των εξαιρετικών διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και η βελτίωση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών, με ταυτόχρονη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της ήδη υφιστάμενης συμφωνίας του 2021, που ολοκληρώνεται το 2026, όπως ευχήθηκε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν στο Στρατόπεδο «Παπάγου», ο Έλλην ΥΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στην Αθήνα που ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

Ταυτόχρονα, παρουσία των δύο Υπουργών, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Γεωργίου Κωστίδη, ΓΕΝ Αντιναυάρχου Δημητρίου – Ελευθερίου Κατάρα ΠΝ, ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη και της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Αθήνα κ. Λωράνς Αουέρ υπογράφτηκε συμφωνία από τον Επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και της εκπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA, υπογράφτηκε συμφωνία, συνολικού κόστους 33 εκατ. Ευρώ, για την προμήθεια 16 κατευθυνομένων βλημάτων (Κ/Β) τύπου Exocet MM-40 Block.3C, που αποτελούν την πλέον εξελιγμένη έκδοση του βλήματος, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως βασικός φόρτος για τις ΤΠΚ τύπου “Super Vita”, κλάσεως «Ρουσσέν» του Πολεμικού Ναυτικού, με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να σημειώνουν ότι με αυτές θα εξοπλιστούν οι δύο τέλευταίες ΤΠΚ της κλάσεως, οι ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Χαρακτηριστικό του βάθους και του εύρους των επαφών του Γάλλου ΥΠΑΜ στην Αθήνα είναι το ότι αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια, οι δύο Υπουργοί μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση του κ. Λεκορνύ με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία και του ΥΕΘΑ, ενώ αμέσως μετά οι δύο Υπουργοί θα μεταβούν στον Πειραιά, και θα επιβιβαστούν στην ναυλοχούσα στο λιμάνι της πόλεως γαλλικής φρεγάτας “Alsace”, τύπου FREMM, όπου μετά την ξενάγηση σε αυτήν, ο κυβερνήτης του σκάφους θα παραθέσει δείπνο στους Υπουργούς Αμύνης Ελλάδος και Γαλλίας και στους συνοδούς τους, μετά το πέρας του οποίου θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις των «Ναυπηγείων Σαλαμίνος», όπου θα ενημερωθούν για το πρόγραμμα κατασκευής των πέντε εκ των 11 συνολικώς επιμέρους τμημάτων των γαλλικών και ελληνικών φρεγατών τύπου FDI-FR/-HN!   

Τέλος, ως προς αυτό το σημείο, είναι το ότι την Τετάρτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ΚΥΣΕΑ, όπου ο κ. Δένδιας πρόκειται να εισηγηθεί την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» («οψιόν») για τη ναυπήγηση και της τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI-HN κλάσεως «Κίμων».

Μετά το πέρας των διμερών επαφών οι δύο υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις προς τον τύπο.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση τη συνάντησή τους ως «γόνιμη και ειλικρινή στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, των κοινών μας αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού», προσθέτοντας: «Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο, ότι Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι, ότι μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας».

Ο ίδιος, αναφορικώς με τη διμερή συμφωνία στρατηγικής εθνικής σχέσεως Ελλάδος – Γαλλίας, του 2021, για την άμυνα και την ασφάλεια, τόνισε ότι «με το άρθρο 2 διασφαλίζεται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών όπως και τα κοινά μας συμφέροντα…Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η χώρα μας συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται». Διευκρίνισε δε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανανέωση της προαναφερθείσης συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας.

Αναφερόμενος στα οπλικά συστήματα ο κ. Δένδιας τόνισε: «Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία, που αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale που με τα όπλα τους αποτελούν κλειδί για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Σε άλλο σημείο της δηλώσεώς του ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι Ελλάδα και Γαλλία μετέχουν από κοινού σε αποστολές, αναφέροντας ενδεικτικώς την επιχείρηση «Ασπίδες» ενώ για την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία και τη βιομηχανία, εξήγησε ότι «η Ελλάδα εκτιμά τη συνεισφορά της Γαλλίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού περιβάλλοντος» στο πλαίσιο της μείωσης των εξαρτήσεων της ΕΕ από τρίτους.

Αναφερόμενος για τη χρηματοδότηση προς τρίτους, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να περιορίσουμε τη χρηματοδότηση προς τρίτους» αναφερόμενος «σε αυτούς που δρουν με αμφίβολης αξιοπιστίας τρόπο όσον αφορά τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας μας», ενώ για το σχέδιο κανονισμού SAFE τόνισε: «Πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα ζητήματα ασφάλειας όλων των κρατών – μελών της ΕΕ. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας. Εμείς πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο. Ποιοτικά, η συνεργασία να περιλαμβάνει εταίρους που συμμερίζονται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και ποσοτικά να εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως χώρες με πλήρη απόκλιση από την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική Ασφάλειας να συμμετέχουν στον SAFE».

Επίσης ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν μια σειρά θεμάτων όπως της Ουκρανίας, της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου, της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ, ενώ ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για το πρόσφατο ταξίδι του στον Λίβανο και την απόφαση της Ελληνικής κυβερνήσεως να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Για το θέμα της Συρίας ο κ. Δένδιας υπογράμμισε «την ανάγκη προστασίας όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων» κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στη Χριστιανική κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός κ. Λεκορνύ ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για τη θερμή υποδοχή και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το ζήτημα της θαλασσίας αμύνης είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων» στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που βλέπουμε τη θαλάσσια οδό να γνωρίζει μια τέτοια αστάθεια και αποσταθεροποίηση. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Γαλλία είναι δύο μεγάλα ναυτικά έθνη» τόνισε εμφαντικώς.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε ότι «Η ανάγκη σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο θέτει τον τόνο για το βιομηχανικό κομμάτι και όχι το ανάποδο» και συνέχισε λέγων, για τις «διαφορετικές ικανότητες που έχουμε» και σε αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε «για τα Μιράζ και τα Rafale» αλλά και για το σύνολο του Ναυτικού. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία των δύο χωρών στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία και για τα όπλα που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στο θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra σημείωσε ότι υπάρχει «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα…Θα γράψουμε ένα νέο κύκλο μαζί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκορνύ.

Ο Γάλλος ΥΠΑΜ τόνισε ακόμη ότι «δυνάμει των αποφάσεων της Ελλάδος, η Γαλλία θα ζητήσει από τη Naval Group να συμπληρώσει την παρουσία της στη χώρα σας» και σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».

Διευκρίνισε δε ότι «Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί σε ένα σύνολο πυρομαχικών» ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία με την MBDA για τους πυραύλους Exocet προσθέτοντας ότι πρέπει «τα πλοία και τα αεροπλάνα να φέρουν τον αντίστοιχο εξοπλισμό». «Η Γαλλία πρέπει και αυτή να ανανεώσει τον δικό της εξοπλισμό» προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι τελεσίδικο» ενώ διευκρίνισε ότι στόχος είναι η αύξηση των πλοίων του Γαλλικού Ναυτικού γεγονός που θέτει ζητήματα παραγωγής «καθώς όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι και η παραγωγή εξοπλισμού και πυρομαχικών». «Πρέπει να δούμε από κοινού πως θα γίνει αυτή η μελλοντική παραγωγή και ποιος είναι ο βαθμός αυτονομίας που θέλουμε να επιτύχουμε και συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο η συνεργασία μας αποτελεί το θεμέλιο λίθο» τόνισε καταλήγων ο κ. Λεκορνύ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ