Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα στραφεί στο υπόλοιπο 83% του παγκόσμιου εμπορίου εκτός των ΗΠΑ

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/04/25 - 16:24

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ, αλλά και προετοιμασμένη να λάβει αντίμετρα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί ειδική ομάδα επιτήρησης των εισαγωγών για να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των νέων αμερικανικών μέτρων.

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ θα στραφεί στρατηγικά στο υπόλοιπο 83% του παγκόσμιου εμπορίου που δεν αφορά τις ΗΠΑ.

Η ίδια σημείωσε ότι η Νορβηγία, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, είναι και θα παραμείνει εντός της Ενιαίας Αγοράς.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός ότι είναι μέρος της ενιαίας αγοράς του μπλοκ και επιθυμεί να αποφύγει να εγκλωβιστεί σε έναν πόλεμο δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ο Επίτροπος Εμπορίου, Σέφκοβιτς, τόνισε ότι θα συζητηθεί η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον υπόλοιπο κόσμο.

Επίσης, ο Μ. Σέφκοβιτς θα ενημερώσει τους υπουργούς Εμπορίου της ΕΕ για τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ και τον Εμπορικό εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέιμσον Γκριρ, για τους «αδικαιολόγητους» νέους δασμούς 20% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στόχος του σημερινού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, είναι να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας των 27 χωρών-μελών ότι υποστηρίζουν το έργο της Επιτροπής.

Trump Tariffs DASMOI ΔΑΣΜΟΙ
Εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Όκλαντ(AP Photo/Noah Berger)

Πότε θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς 25% του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στο αλουμίνιο και στον χάλυβα. Οι δασμοί αυτοί επηρεάζουν 26 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών εξαγωγών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη την απάντηση με αντίμετρα που θα πλήξουν με το ίδιο ποσό την αμερικανική οικονομία.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μια νέα δέσμη αντίμετρων ως απάντηση στους νέους τελωνειακούς δασμούς 20% των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για την ΕΕ, αλλά και στους δασμούς 25% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», όμως η απάντηση της ΕΕ δεν θα έρθει πριν τα τέλη Απριλίου. Η Επιτροπή υπολογίζει ότι με βάση το σύνολο των αμερικανικών ανακοινώσεων για δασμούς, θα επηρεαστούν ευρωπαϊκά αγαθά συνολικής αξίας 380 δισ. ευρώ.

Αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή διοργανώνει συναντήσεις με τους βιομηχανικούς τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, ιδίως την αυτοκινητοβιομηχανία, τον χάλυβα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, για να αξιολογήσει τις συνέπειες και τους τρόπους πιθανής βοήθειας.

Financial Markets Wall Street

Τι δήλωσαν οι υπουργοί εμπορίου

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, προειδοποιώντας ότι αν κάποια χώρα προσπαθήσει μόνη της να λύσει το πρόβλημα δεν θα επιτύχει.

«Η ΕΕ βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να απαντήσει στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς», είπε ο Ρ. Χάμπεκ, προειδοποιώντας ότι τα αντίμετρα της ΕΕ μπορούν «να πονέσουν» τις ΗΠΑ. Ο Ρ. Χάμπεκ χαρακτήρισε «ανόητους» τους υπολογισμούς των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα χάος.

Από την πλευρά της, η υπουργός εμπορίου της Ολλανδίας, Ρεϊνέτ Κλέβερ, είπε ότι η ΕΕ πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της πριν απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με αντίμετρα.

Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ δεν θα συζητήσουν με λεπτομέρεια τα ευρωπαϊκά αντίμετρα -είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο- σχολιάζουν ευρωπαϊκές πηγές, όμως θα γίνει μια εις βάθος πολιτική συζήτηση. Όπως έχει δηλώσει η πρόεδρος της Επιτροπής, η ΕΕ διαθέτει ένα τεράστιο εύρος εργαλείων για να απαντήσει στους τελωνειακούς δασμούς του Ντ.Τραμπ.

Η Γαλλία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου της, Σοφί Πριμάς, επιμένει σε μέτρα που θα πονέσουν τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην ανάγκη επίθεσης στις ψηφιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ με φόρους. Αντίθετα, χώρες όπως η Ιταλία, η Πολωνία, το Βέλγιο, η Σουηδία, κ.ά. ζητούν κατευνασμό και συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ουάσιγκτον, με στόχο να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

China World Markets
Το Χρηματιστήριο στη Σανγκάη.AP Photo

Πώς κινούνται οι δείκτες στην Ευρώπη

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης Τιμών βυθίστηκε κάτω από τις 1.500 μονάδες με μια πτώση περίπου 6,5% ακολουθώντας το διεθνές sell off.

Μάλιστα, η υποχώρηση των επενδυτών διέγραψε όλα τα κέρδη του 2025, με τον τραπεζικό δείκτη να ηγείται των απωλειών, με μια υποχώρηση της τάξεως του 9% στις 1.320 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας έφτασαν το 7,96% για το ΧΑ, με για τον τραπεζικό δείκτη στο -12,32%.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx600 κινείται στο -5,7%, με τις απώλειες του γερμανικού DAX στο άνοιγμα να αγγίζουν το 10% αν και πλέον έχουν περιοριστεί στο 6,2%.

Ο φόβος της ύφεσης

Αναλυτές της JP Morgan δηλώνουν πως ο φόβος της ύφεσης έχει κυριεύσει τους επενδυτές. Τονίζουν δε ότι οι δασμοί θα αυξήσουν τους φόρους των Αμερικανών κατά 660 δισ. δολάρια ετησίως - η μεγαλύτερη αύξηση φόρων (κατά πολύ) στην πρόσφατη μνήμη.

Θα προκαλέσουν επίσης εκτίναξη των τιμών, προσθέτοντας 2% στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ένα μέτρο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που παλεύει να επανέλθει στη γη τα τελευταία χρόνια.

Εάν ο Τραμπ διατηρήσει τους μαζικούς δασμούς που ανακοίνωσε την Τετάρτη, η πρωτοφανής εμπορική πολιτική του θα προκαλέσει πιθανότατα την πτώση τόσο της αμερικανικής όσο και της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση το 2025, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.

Οι αναλυτές της JPMorgan αύξησαν την Πέμπτη τον κίνδυνο ύφεσης στο 60%, ενώ η Goldman Sachs αύξησε την περασμένη εβδομάδα την πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες σε περίπου 35%.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ