«Το μείζον θέμα για τη χώρα είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη με άρση των περιφερειακών ανισοτήτων» τόνισε, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη για τον αναπτυξιακό νόμο του 2022.
«Πείτε μου πόσα ανακτήσατε από τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011» έθεσε το ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας ότι στο κόμμα του πίστευαν ότι θα περνάνε πάντα «λούφα και παραλλαγή».
«Δεν αλλάξατε, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στην τσουλήθρα και δεν πρόκειται να βγείτε όσο δεν ξεκαθαρίζετε τη σχέση σας με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο «με διασφαλισμένους πόρους 900 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, της μεταποίησης και των μεγάλων επενδύσεων».
«Με απόλυτη ευθύνη θα κάνουμε πλήρη έλεγχο για τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους -2004, 2011 και 2016- καθώς έχουμε εντοπίσει ότι επιχειρηματίες έχουν πάρει χρήματα και δεν έκαναν τις επενδύσεις που όφειλαν, δεν έχουν ολοκληρώσει αυτές τς επενδύσεις. Ο νόμος λέει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, εκδίδονται αποφάσεις επιστροφής, επανάκτησης των χρημάτων και είμαστε αποφασισμένοι να κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Για τον νόμο του 2022 ο υπουργός επισήμανε ότι τα 13 καθεστώτα ήταν δυνητικά και ότι δεν προκηρύχθηκαν όλα για δημοσιονομικούς λόγους. Στα 4 καθεστώτα, δύο στη μεταποίηση και δύο στον τουρισμό που έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι σήμερα έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 470 επενδυτικά σχέδια, τα οποία προβλέπεται να δημιουργήσουν πάνω από 6.388 νέες θέσεις εργασίας. «Ακολουθούν τα καθεστώτα της αγροδιατροφής και της γενικής επιχειρηματικότητας» ανέφερε και υπογράμμισε: «Προτεραιοποιήσαμε τη στήριξη δύο περιφερειών, της Θράκης για προφανείς εθνικούς λόγους και τη Θεσσαλία που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές».
«Πείτε μου πόσα ανακτήσατε από τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011» έθεσε το ερώτημα στον Χάρη Μαμουλάκη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Θεοδωρικάκος, σχολιάζοντας ότι στο κόμμα του πίστευαν ότι θα περνάνε πάντα λούφα και παραλλαγή. «Δεν αλλάξατε, αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεστε στην τσουλήθρα και δεν πρόκειται να βγείτε όσο δεν ξεκαθαρίζετε τη σχέση σας με τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο «με διασφαλισμένους πόρους 900 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των παραμεθόριων περιοχών, της μεταποίησης και των μεγάλων επενδύσεων».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης έκανε λόγο για αναποτελεσματικότητα στο ζήτημα του Αναπτυξιακού Νόμου και για σοβαρά προβλήματα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Θεοδωρικάκος σε Πλεύση Ελευθερίας: «Ακατανόητο να μιλάτε για συγκάλυψη σε ερώτηση για την Ίο»
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε και σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένης Καραγωργοπούλου με θέμα «Καταστροφικές στρατηγικές επενδύσεις στην Ίο».
Η βουλευτής σχολίασε ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η λέξη συγκάλυψη έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι διαχέεται η συγκάλυψη σε περισσότερους τομείς, με ευθύνη της κυβέρνησης.
«Δυσκολεύομαι να δεχθώ τη βάναυση εργαλειοποίηση μιας τραγωδίας για να κάνετε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, γιατί λογική σχέση μεταξύ των Τεμπών και μιας τουριστικής επένδυσης στην Ίο δεν υπάρχει», τόνισε απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ελένης Καραγεωργοπούλου στη Βουλή ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.
Η κ. Καραγεωργοπούλου αναφέρθηκε σε επένδυση που έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση και «θα επιτρέψει στην πραγματικότητα φαραωνικά σχέδια συνολικής προτεινόμενης δόμησης 13.652,56 τμ, που χαρακτηρίζονται μεν «ήπια ανάπτυξη», τελούν όμως σε πλήρη αντίθεση με το υπό διαμόρφωση Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ίου και τον ζητούμενο σύννομο χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στο ιστορικό της επένδυσης, που ξεκινά από το 2014, πήρε χρήση αιγιαλού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -όπου ήταν μέχρι το 2015 η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου- και τώρα βρίσκεται πλέον σε διαβούλευση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως είπε.
«Αν θα προχωρήσει η επένδυση θα εξαρτηθεί από το αν θα εγκριθεί η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και αν θα συμφωνήσει τελικά η περιφέρεια», εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος.