Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Λακουράουα στην πολιτεία Κέμπι της βορειοδυτικής Νιγηρίας.
Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, μαχητές της Λακουράουα έκαναν την Κυριακή (6/4) επιδρομές σε χωριά της πολιτείας και έκλεψαν κοπάδια βοοειδών. Όταν κτηνοτρόφοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δράστες, εκείνοι δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Το μακελειό επιβεβαίωσε ο Ναφιού Αμπουμπακάρ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πολιτεία Κέμπι.
Η εν λόγω τζιχαντιστική οργάνωση άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της μετά το πραξικόπημα στον γειτονικό Νίγηρα, τον Ιούλιο του 2023. Αφότου έκαναν την εμφάνισή τους στη βορειοδυτική Νιγηρία, μαχητές της Λακουράουα εγκαταστάθηκαν στο δάσος Τσαούνι το οποίο χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.
Αντιμέτωπη με επιθέσεις τζιχαντιστών βρίσκεται εξάλλου από το 2009 και η βορειοανατολική Νιγηρία, με την Μπόκο Χαράμ και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (σ.σ. η οποία προήλθε από τη διάσπαση της πρώτης) να σκορπούν τον θάνατο, υποχρεώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στην ευρύτερη περιοχή.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Reuters