Ενώ η Ευρώπη εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την άμυνά της, έχει μια σχετική αυτονομία όσον αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα.
Συνολικά, οι στρατοί της ΕΕ διαθέτουν συνολικά 4.262 άρματα μάχης, ελαφρώς λιγότερα από τα 4.640 τεθωρακισμένα οχήματα των Ηνωμένων Πολιτειών (σύμφωνα με τα στοιχεία της Global Firepower).
Ωστόσο, η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η Ελλάδα προηγείται με 1.344 οχήματα, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 614 και τη Ρουμανία με 328. Συγκριτικά, η Γερμανία και η Γαλλία διαθέτουν 296 και 215 άρματα μάχης αντίστοιχα.
Ενώ η πρωτιά της Αθήνας οφείλεται στις ιστορικές εντάσεις με την Τουρκία, η Βαρσοβία έχει ενισχύσει το οπλοστάσιό της ως απάντηση στη ρωσική απειλή.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι τεχνικές επιδόσεις του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού εξοπλισμού είναι ισάξιες.
"Πρέπει να καταπνίξουμε εν τη γενέσει της την ιδέα ότι υστερούμε σε σχέση με τους Αμερικανούς. Στην Ευρώπη διαθέτουμε την τεχνογνωσία, τα γραφεία σχεδιασμού, τις τεχνολογίες και την επιστημονική έρευνα που μας επιτρέπουν να προσφέρουμε εξοπλισμό που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών", επιμένει ο Alain De Neve, αξιωματικός έρευνας στο Βασιλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Άμυνας.
Ωστόσο, η προμήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες δίνει στην Ουάσιγκτον ένα πλεονέκτημα.
"Από τη στιγμή που αποκτάς τεθωρακισμένες ικανότητες, έχεις όλα τα υποσυστήματα που τις συνοδεύουν, τα πυρομαχικά, τη συντήρηση και την εφοδιαστική", συνεχίζει.
"Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εκεί που οι Ευρωπαίοι αναπτύσσουν οπλικά συστήματα, οι Αμερικανοί προσφέρουν τα οικοσυστήματα που τα συνοδεύουν", προσθέτει.
Ο αμερικανικός εξοπλισμός αποτελεί μέρος μιας αρχιτεκτονικής δικτύων, λογισμικού και τακτικών συνδέσεων που διευκολύνει τον συντονισμό των διαφόρων δυνάμεων και μπορεί επομένως να δράσει βέλτιστα μέσα σε ένα διεθνές πλαίσιο όπως το ΝΑΤΟ.
Ένα βιομηχανικό ζήτημα
Η περίπτωση των τεθωρακισμένων οχημάτων στη Γηραιά Ήπειρο αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη. Η αγορά είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη, με πολλές εταιρείες και πολυάριθμα μοντέλα, όπως το γαλλικό άρμα Leclerc, το γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα Leopard και το ιταλικό Ariete, όλα με διαφορετικά συστήματα, γεγονός που περιορίζει τις βιομηχανικές διεξόδους.
Το Leopard είναι ένα ογκώδες άρμα που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε μια μαζική επίθεση ξηράς και είναι ικανό να παρέχει σημαντική ισχύ πυρός. Ο στόχος ήταν η ταχεία προμήθεια των ενόπλων δυνάμεων που ενδιαφέρονται για το μοντέλο αυτό.
Το αντίστοιχο γαλλικό είναι περισσότερο ένα "υπερ-τεχνολογικό" άρμα ικανό, μεταξύ άλλων, να πυροβολεί με ακρίβεια ενώ κυλάει. Ωστόσο, νέες τεχνολογίες προστέθηκαν μεταξύ του σχεδιασμού και της κατασκευής του άρματος Leclerc, με αποτέλεσμα να προκύψει πρόσθετο κόστος.
"Αυτή τη στιγμή, αν εξετάσουμε όλα τα ευρωπαϊκά τεθωρακισμένα οχήματα που είναι διαθέσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε περίπου δέκα ή και περισσότερα μοντέλα, ενώ οι Αμερικανοί κατασκευάζουν τρία ή τέσσερα μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων παρόμοιου τύπου", συνοψίζει ο Alain De Neve.
Δεκάδες ευρωπαϊκά μοντέλα σημαίνουν διαφορετική εκπαίδευση, διαφορετικά ανταλλακτικά και συνεπώς διαφορετική συντήρηση για κάθε αεροσκάφος. Το ζήτημα της τυποποίησης του εξοπλισμού τίθεται εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά πίσω από αυτή την παραγωγή κρύβονται οικονομικά ζητήματα.
"Αυτή είναι μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εξοπλισμών. Οι εταιρείες που εδρεύουν σε εθνικά κράτη υποστηρίζονται από τις πολιτικές αρχές, οι οποίες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών που παράγουν διαφορετικά μοντέλα, για οικονομικούς λόγους και ενδεχομένως για λόγους απασχόλησης", εξηγεί ο Christophe Wasinski, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας και Μελετών Διεθνούς Πολιτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULB).
Στη Λευκή Βίβλο της για την ευρωπαϊκή άμυνα έως το 2030, που παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να προβούν τα 27 κράτη μέλη σε κοινές αγορές. Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτές οι κοινές παραγγελίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του στρατιωτικού εξοπλισμού μεταξύ των κρατών - μελών. Ουσιαστικά, επιδιώκει να ενθαρρύνει τις πρωτεύουσες να περιορίσουν τον κατακερματισμό της αγοράς.
Αυτό το ευρωπαϊκό μέσο αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης, δεδομένου ότι οι παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ ή των οποίων τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται εντός της Ένωσης. Για άλλη μια φορά, πρόκειται για έναν μηχανισμό προώθησης του "Made in Europe".
Πηγή: euronews.gr