ΕΕ: Τα νέα μέτρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων

 
μκμκν

Ενημερώθηκε: 18/06/24 - 19:21

«Η ατιμωρησία έχει τελειώσει» δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον, σε μια συνεδρίαση με αντικείμενο τα νέα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Η πρόκληση είναι τρομακτική. Από τα 821 πιο επικίνδυνα εγκληματικά δίκτυα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει χαρτογραφήσει η Europol, τα 55 ασχολούνται κυρίως με το τράφικινγκ.

«Πέρυσι, οι διακινητές έβγαλαν πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Αντιμετωπίζουμε τώρα την κουλτούρα της ατιμωρησίας με έναν νέο κανόνα ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων που πρότεινα. Θα αφαιρέσουμε τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα μεγάλα σπίτια και τα βουνά από μετρητά από τους εγκληματίες», δήλωσε η Γιοχάνσον.

Η ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποσκοπεί στο να καταστήσει έγκλημα σε όλα τα κράτη - μέλη την εν γνώσει χρήση υπηρεσιών που σχετίζονται με τράφικινγκ.

«Στην επικαιροποιημένη οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων διασφάλισα ότι σύντομα θα είναι έγκλημα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η εν γνώσει χρήση υπηρεσίας θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Προηγουμένως, ποινικοποιούνταν μόνο σε λίγα κράτη μέλη. Και τώρα τελειώνουμε αυτές τις πατριαρχικές πρακτικές», τόνισε η Επίτροπος.

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος μετέτρεψε τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε εύκολο στόχο για τους διακινητές ανθρώπων.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά της Ουκρανίας παραμένουν ευάλωτα και στόχος. Η απειλή δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Και χαίρομαι που τον Μάρτιο η Europol δημιούργησε μια επιχειρησιακή ομάδα εργασίας κατά των διακινητών που στοχεύουν Ουκρανούς», σημείωσε η Ίλβα Γιοχάνσον.

Η σεξουαλική εκμετάλλευση δεν είναι η μόνη μορφή εμπορίας ανθρώπων. Το 40% όλων των θυμάτων είναι θύματα εμπορίας για εργασιακή εκμετάλλευση.

Μια κοινή δράση στην οποία συμμετείχαν 31 χώρες και η Europol για την αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης υπηκόων τρίτων χωρών και προσφύγων ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο.

«Είχαμε ως αποτέλεσμα 51 συλλήψεις και τον εντοπισμό 334 πιθανών θυμάτων. Έγιναν επιθεωρήσεις σε διάφορους τομείς όπως η εστίαση, η επεξεργασία τροφίμων, οι υπηρεσίες ομορφιάς, η εφοδιαστική, η γεωργία και οι κατασκευές», ανακοίνωσε ο Κοσμίν Μπογιανγκίου της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.

Η επικαιροποιημένη ευρωπαϊκή οδηγία θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση νέων ειδών τράφικινγκ, όπως η εμπορία παρένθετων μητέρων, ο καταναγκαστικός γάμος και η παράνομη υιοθεσία.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ